Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Doklady a účtovanie dodávok do Rakúska

Dátum: Rubrika: Z praxe

Sme slovenská spoločnosť „A“, s. r. o., mesačný platiteľ DPH. Daňovú registráciu v iných štátoch EÚ nemáme. Získali sme prvú zákazku na dodávku hrubej stavby v Rakúsku. Máme subdodávateľskú zmluvu na dodávku hrubej stavby v Rakúsku pre vyššieho dodávateľa – slovenskú spoločnosť „VD“, s. r. o., s daňovou registráciou v Rakúsku. Náš subdodávateľ − slovenská spoločnosť „DB“, s. r. o, výrobca betónu – dodáva pre nás betón na stavbu v Rakúsku vlastnými dopravnými prostriedkami. Dodací list obsahuje všetky náležitosti tovaru a dopravného prostriedku, miesto dodania (stavba v Rakúsku), dodávateľ spoločnosť „DB“, odoberateľ spoločnosť „A“.

  • Ako a kam uviesť IČ DPH rakúskej registrácie „VD“( v zmluvnom vzťahu dodávky betónu nevystupuje a my túto registráciu nemáme)?
  • Ako má vyzerať faktúra od „DB“ voči našej spoločnosti „A“ – aké náležitosti musí obsahovať a ako je to s účtovaním DPH medzi spoločnosťami „DB“ a „A“?
  • Ako môžeme nakupovať prípadné subdodávky priamo v Rakúsku? Keď nemáme daňovú registráciu v Rakúsku, môžeme prefakturovať subdodávky na spoločnosť„VD“ pre uskutočnenie zápočtu u nej?

V danom prípade slovenská spoločnosť A poskytuje služby, a to stavebné práce. Keďže ide o stavebné práce na nehnuteľnosti nachádzajúcej sa v Rakúsku, miesto ich dodania je Rakúsko, teda iný členský štát [§ 16 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“)]. Z toho dôvodu slovenská spoločnosť A pri fakturácii služieb pre VD, resp. pri zdaňovaní dodan

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály