Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dodatočné daňové priznanie k DPH

Dátum: Rubrika: Poradňa

Spoločnosť s ručením obmedzeným, mesačný platiteľ DPH, fakturuje služby do zahraničia, v dôsledku čoho má každý mesiac nadmerný odpočet DPH. Za mesiac november 2019 mala spoločnosť nárok na odpočet DPH (cca 200 000 eur), ale žiadala naspäť približne o 160 000 eur menej, než mala nárok. Tento rozdiel vznikol v dôsledku toho, že niektoré faktúry boli zaúčtované s nesprávnym typom DPH, a tak neboli obsiahnuté v DPH priznaní a kontrolnom výkaze.

Keď firma zistila chybu, rozhodla sa vyžiadať si naspäť DPH aj z týchto faktúr. Ako má firma v tomto prípade postupovať? Firma disponovala faktúrami už v novembri, takže právo na odpočet DPH vznikol už v novembri – teda by mohla podať dodatočné DPH priznanie za november. Na druhej strane sa chyba zistila až teraz, takže by spoločnosť mohla žiadať o DPH až za aktuálny mesiac. Keďže spoločnosť faktúrami disponovala už minulý rok, podľa zákona o DPH by nemala mať právo preniesť odpočet DPH do nasledujúceho roka. Aké riešenie je v tomto prípade správne?

Podľa § 16 ods. 4 písm. a) zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. daňový subje

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály