Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dodanie tovaru do iného členského štátu (I.)

Dátum: Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Dodanie tovaru do iného členského štátu

Dodanie tovaru za protihodnotu s miestom dodania v SR uskutočnené platiteľom je predmetom DPH, teda pri dodaní tovaru vzniká daňová povinnosť okrem výnimiek, kedy je dodanie tovaru oslobodené od dane. Takouto výnimkou je aj dodanie tovaru do iného členského štátu, tzv. intrakomunitárne dodanie. Dodanie tovaru pri intrakomunitárnom dodaní tovaru zo SR do iného členského štátu je oslobodené od DPH v prípade, ak sú splnené podmienky podľa § 43 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“).

Oslobodenie od DPH pri intrakomunitárnom dodaní tovarov v rámci vnútorného trhu EÚ vyplýva zo smernice Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej „smernica o DPH“). Podľa článku 138 uvedenej smernice „členské štáty oslobodia od dane dodanie tovaru odoslaného alebo prepraveného do miesta určenia mimo ich územia, ale v rámci Spoločenstva predávajúcim, nadobúdateľom alebo na ich účet, uskutočnené pre inú zdaniteľnú osobu alebo nezdaniteľnú právnickú osobu konajúcu ako takú v inom členskom štáte, než je členský štát, v ktorom sa odoslanie alebo preprava tovaru začala“.

Postavenie odberateľa

Pri dodaní tovaru zo SR do iného členského štátu (s výnimkou dodávok nových dopravných prostriedkov) treba rozlišovať, komu sú dodávky tovaru určené.

  • Ak je odberateľom tovaru v inom členskom štáte osoba registrovaná pre DPH, dodávka tovaru je oslobodená od dane (§ 43 ods. 1 zákona o DPH).
  • Ak je odberateľom tovaru v inom členskom štáte osoba, ktorá nie je registrovaná pre daň, dodávka tovaru sa v SR zdaňuje.

Osobou registrovanou pre daň je:

  • zdaniteľná osoba registrovaná pre DPH z titulu vykonávania podnikateľskej činnosti (v SR je to registrácia podľa § 4, § 4a, § 5 zákona o DPH, ide o platiteľa dane, ktorý má právo na odpočítanie dane za podmienok stanovených zákonom o DPH, obdobné ustanovenia sú v zákonoch o DPH ostatných členských štátov),
  • osoba registrovaná pre DPH z titulu nadobudnutia tovaru z iného členského štátu v prípade dosiahnutia limitu určeného pre nadobudnutie tovaru alebo v prípade dobrovoľnej registrácie bez ohľadu na limit určený pre nadobudnutie tovaru z iného členského štátu (v SR je to registrácia podľa § 7 zákona o DPH, obdobné ustanovenia sú v zákonoch o DPH ostatných členských štátov).

Podmienky oslobodenia dodávky tovaru od DPH sú:

  • dodávateľ tovaru je osoba registrovaná pre daň v SR,
  • odberateľ tovaru je osobou registrovanou pre DPH v inom členskom štáte a tovar objedná pod svojim IČ DPH prideleným v tomto členskom štáte,
  • tovar sa fyzicky prepravuje zo SR do iného členského štátu,
  • musí ísť o odplatný obchodný vzťah medzi dodávateľom a odberateľom,
  • o predaji musí byť vyhotovená faktúra, na ktorej bude uvedené IČ DPH dodávateľa a odberateľa.

Ak tovar zo SR do iného členského štátu dodáva osoba, ktorá je registrovaná pre DPH podľa § 7 alebo § 7a zákona o DPH, z čoho vyplýva, že nemá postavenie platiteľa dane z pridanej hodnoty, táto osoba nie je povinná platiť daň pri dodaní tovaru podľa § 69 ods. 1 zákona o DPH, nemá povinnosť zdaňovať dodanie tovaru, a teda ani neuplatní oslobodenie od dane podľa § 43 zákona o DPH. Takáto osoba nie je povinná podávať ani súhrnný výkaz pri dodaní tovaru do iného členského štátu.

Zákon o DPH teda určuje v § 43 v podstate dve podmienky oslobodenia od dane:

  1. postavenie dodávateľa a odberateľa, kedy dodávateľom je platiteľ dane a odberateľom je osoba registrovaná pre DPH v inom členskom štáte, a
  2. fyzická preprava tovaru z tuzemska do iného členského štátu.

Pokiaľ má dôjsť k dodaniu tovaru, ktoré je predmetom dane v SR, musí byť zároveň splnená podmienka prevodu práva nakladať s tovarom ako vlastník na inú osobu a musí ísť o dodanie tovaru s miestom dodania v SR.

Pri dodaní tovaru v rámci členských štátov medzi osobami registrovanými pre DPH, t. j. pri intrakomunitárnom (vnútrospoločenskom dodaní), je predmetom dane dodanie tovaru na strane predávajúceho a predmetom dane je i nadobudnutie tovaru na strane kupujúceho. Takýto princíp posúdenia jedného obchodného prípadu (predaja a nákupu tovaru) umožňuje, aby sa uplatnil princíp štátu určenia, t. j. aby k zdaneniu tovaru došlo v štáte kupujúceho. Zabezpečí sa to tým spôsobom, že kupujúci sám zdaní nadobudnutý tovar.

V rámci intrakomunitárneho dodania tovaru je dodanie u dodávateľa oslobodené od dane – túto skutočnosť uvedie vo svojom daňovom priznaní a zároveň v súhrnnom výkaze, v ktorom uvádza oslobodené dodania tovarov s uvedením identifikácie odberateľa v inom členskom štáte. Na druhej strane odberateľ vo svojom daňovom priznaní uplatní DPH vzťahujúcu sa k nadobudnutému tovaru – vykoná „samozdanenie“, ktoré daňová správa skontroluje na základe údajov uvedených v súhrnnom výkaze dodávateľa.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály