Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dodanie tovaru a služieb úzko súvisiacich so vzdelávaním z hľadiska dane z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Dňa 4. mája 2017 vydal Súdny dvor Európskej únie (ďalej len „Súdny dvor“) rozsudok vo veci C-699/15 Commissioners for Her Majesty’s Revenue & Customs proti Brockenhurst College.

Súdny dvor sa zaoberal otázkou uplatnenia oslobodenia od DPH na reštauračné a zábavné služby poskytované vzdelávacou inštitúciou, ktoré uskutočňujú jej študenti v rámci vzdelávania a za odplatu tretím osobám.

Predmet sporu

Brockenhurst College je vzdelávacou inštitúciou so sídlom v Spojenom kráľovstve, ktorá ponúka výuku v oblasti reštauračných a pohostinských služieb, ako aj v oblasti múzických umení.

Aby študenti zapísaní na predmetné kurzy mohli získať zručnosti v praktickom prostredí, Brockenhurst College prevádzkuje prostredníctvom študentov a pod vedením ich učiteľov reštauráciu a organizuje divadelné predstavenia pre verejnosť.

Reštaurácia, ako aj divadelné pred­stavenia sú prístupné pre obmedzený okruh verejnosti – osoby, ktoré majú záujem o organizované podujatia a ktoré sú zapísané v databáze na účely zasielania informácií o týchto podujatiach prostredníctvom pravidelného informačného bulletinu. Tieto osoby sú oboznámené so skutočnosťou, že uvedené podujatia sú poskytované v rámci vzdelávania študentov za zníženú cenu, ktorá v prípade jedla pokrýva približne 80 % nákladov. V prípade, že v reštaurácii nie je rezervovaných aspoň 30 miest, stravovanie sa zruší.

Získanie dodatočných príjmov prostredníctvom plnení, ktoré priamo konkurujú transakciám obchodných spoločností, nie je pritom základným cieľom poskytovania uvedených služieb. Praktické vzdelávanie bolo navrhnuté ako súčasť štúdia a študenti s ním počítali, keď sa zapísali na príslušný študijný odbor.

Vzdelávacia inštitúcia odviedla v priebehu dotknutého obdobia DPH z ceny za poskytnuté jedlo a služby zábavy.

Na druhej strane však zvažovala, že by tieto dodania tovarov a služieb mali byť oslobodené od dane ako služby, ktoré „úzko súvisia“ so vzdelávaním v zmysle článku 132 ods. 1 písm. i) smernice Rady ­2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“) a podala žiadosť o vrátenie dane. Daňová správa však túto žiadosť o vrátenie dane zamietla.

Prejudiciálne otázky

Vnútroštátny súd sa pri riešení sporu medzi daňovou správou a uvedenou vzdelávacou inštitúciou obrátil na Súdny dvor s otázkami týkajúcimi sa výkladu článku 132 ods. 1 písm. i) sme

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály