Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňová povinnosť pri zrušení registrácie pre DPH

Dátum: Rubrika: Aktuálne

V prípade zrušenia registrácie pre DPH vzniká platiteľovi DPH v jeho poslednom zdaňovacom období jednorazová daňová povinnosť, vzťahujúca sa na niektoré druhy majetku a zásoby v jeho vlastníctve. Nejde pritom o vrátenie odpočítanej dane, ale o samostatnú daňovú povinnosť. Postup a pravidlá sa však líšia v závislosti od spôsobu a času nadobudnutia tohto majetku či možnosti odpočítať DPH. Predmetom článku je ilustrovať ich na najbežnejších situáciách z praxe.

Zrušenie registrácie platiteľa DPH, t. j. registrácie podľa § 4 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), je upravené v § 81 cit. zákona buď:

  • ako povinnosť samotného platite­ľa v zmysle ods. 2 tohto paragrafu,
  • možnosť dobrovoľne sa tak rozhodnúť v zmysle ods. 1 cit. paragrafu, resp.
  • zrušení registrácie môže rozhodnúť samotný daňový úrad v prípade, ak nie sú dôvody na registráciu [§ 81 ods. 4 písm. b) zákona o DPH].

Daňový úrad, ktorý rozhodne o zrušení registrácie, určí platiteľovi DPH rozhodnutím jeho posledné zdaňovacie obdobie, za ktoré je povinný podať posledné daňové priznanie k DPH ako platiteľ DPH. V rámci neho − okrem ostatných bežných zdaniteľných obchodov − vzniká platiteľovi DPH jednorazová daňová povinnosť týkajúca sa práve zrušenia registrácie.

Daňová povinnosť, t. j. povinnosť odviesť DPH „na výstupe“, vzniká vo vzťahu k:

  • majetku, pri ktorého nadobudnutí alebo vytvorení vlastnou činnosťou platiteľ úplne alebo čiastočne odpočítal DPH „na vstupe“ − ide o odpisovaný majetok, ktorý má daňovú zostatkovú cenu ku dňu posledného zdaňovacieho obdobia daného platiteľa DPH,
  • zásobám, pri ktorých obstaraní platiteľ odpočítal DPH „na vstupe“ a ktoré má vo vlastníctve ku dňu posledného zdaňovacieho obdobia,
  • majetku, ktorý platiteľ DPH nadobudol bez DPH v zmysle § 10 ods. 1 zákona o DPH a pri ktorého nadobudnutí alebo vytvorení vlastnou činnosťou bola daň u predchádzajúceho vlastníka úplne alebo čiastočne odpočítaná − ide o podnik, resp. časť podniku nadobudnutý kúpou, t. j. obchod, ktorý sa na účely DPH nepovažuje za dodanie tovaru ani služby a z tohto dôvodu nepodlieha DPH.

Daňová povinnosť pri zrušení registrácie platiteľa DPH nevzniká:

  • v prípade služieb obstaraných počas jednotlivých zdaňovacích období platiteľa DPH,
  • v prípade neodpisovaného hmotného a nehmotného majetku zahrnutého do daňových výdavkov jednorazovo v roku obstarania,
  • v prípade zániku platiteľa DPH bez likvidácie, t. j. zlúčenie, splynutie alebo rozdelenie v zmysle § 69 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“), keď právny nástupca zaniknutej spoločnosti je platiteľom DPH, resp. sa stáva platiteľom DPH z titulu nadobudnutia hmotného a nehmotného majetku v rámci nadobudnutia podniku (zákonná registrácia v zmysle § 4 ods. 4 zákona o DPH na základe zmluvy o predaji podniku podľa § 476 Obchodného zákonníka).

Podmienkou pre vznik ­daňovej povinnosť je skutočnosť, že pri nadobudnutí, resp. vytvorení vlastnou činnosťou daného majetku a zásob platiteľ DPH odpočítal DPH v úplnej či iba čiastočnej výške. V prípade majetku/zásob nadobudnutých bez DPH, resp. bez odpočítania DPH daňová povinnosť pri neskoršom zrušení registrácie nevzniká.

Pri výpočte daňovej povinnosti sa postupuje podľa týchto pravidiel:

  • V prípade odpisovaného majetku sa daň vypočíta z daňovej zostatkovej ceny podľa § 25 ods. 3 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov“), t. j. rozdielu medzi vstupnou cenou majetku a daňových odpisov zahrnutých do daňových výdavkov. Pre výpočet je relevantná zostatková cena v čase skončenia posledného zdaňovacieho obdobia platiteľa DPH, t. j. najčastejšie ide o daňovú zostatkovú cenu k 31. 12. prechádzajúceho kalendárneho roka ako zdaňovacieho obdobia pre daň z príjmov.
  • V prípade zásob sa vychádza z ocenenia podľa účtovných predpisov ku dňu skončenia posledného zdaňovacieho obdobia platiteľa DPH.
  • Daň sa vypočíta s použitím sadzby platnej v čase vzniku daňovej povinnosti, teda v roku, kedy bola platiteľovi DPH zrušená registrácia.
  • Ak platiteľ DPH odpočítal DPH pri nadobudnut
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály