Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňová povinnosť pri dovoze tovaru

Dátum: Rubrika: Z praxe

Transpozícia komplikovaných pravidiel spoločného systému DPH do vnútroštátneho právneho poriadku, ako aj potreba ich správnej aplikácie sa stali podnetom k vzniku odbornej publikácie, ktorá ustanovenia slovenského zákona o DPH sleduje v kontexte s judikatúrou Súdneho dvora Európskej únie. Autori publikácie „Zákon o dani z pridanej hodnoty a vybraná judikatúra Súdneho dvora EÚ“ k príslušným ustanoveniam zákona o DPH priraďujú najrelevantnejšie rozsudky a uznesenia Súdneho dvora EÚ v oblasti DPH. V nasledujúcom článku vyberáme z publikácie časť, ktorá sa venuje § 21 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“).

Vznik daňovej povinnosti pri dovoze tovaru

C-305/03 Európska Komisia proti Spojenému Kráľovstvu Veľkej Británie a Severného Írska

Z odôvodnenia:

„33.... analýza charakteristík spoločného systému DPH umožňuje dospieť k záveru, že pri všetkých plneniach v rámci územia členského štátu zdaniteľným plnením je dodávka tovaru, ktorú uskutočňuje osoba podliehajúca dani ako taká za odplatu, zatiaľ čo pri všetkých plneniach pri dovoze sa plnenie stáva zdaniteľným plnením už pri samotnom vstupe tovaru na územie členského štátu bez ohľadu na to, či ide alebo nejde o transakciu, či ide o plnenie za odplatu alebo bezodplatne, uskutočnené osobou podliehajúcou dani alebo súkromnou osobou.“

Vznik daňovej povinnosti; nezákonný vstup tovaru na územie EÚ

C-230/08 Dansk Transport og Logistik proti Skatteministeriet

Predmet sporu:

V prejednávanom spore dánske colné a daňové orgány zistili v troch prípadoch nezákonný dovoz cigariet do EÚ v rámci prepravy uskutočňovanej pod karnetom TIR, pričom v dvoch prípadoch bol takýto dovoz zistený na vonkajšej hranici EÚ a v treťom prípade došlo k zaisteniu pašovaného tovaru už po jeho vstupe na územie EÚ, avšak tovar ešte nebol rozpredaný. Pašovaný tovar bol vo všetkých prípadoch zadržaný colnými orgánmi a následne zničený.

Relevantná prejudiciálna otázka:

„3. Má sa šiesta smernica... vykladať v zmysle, že nezákonne dovezený tovar, ktorý je zaistený pri dovoze a súčasne alebo následne zničený orgánmi, sa považuje za tovar nachádzajúci sa v ‚režime colné uskladňovanie‘, hoci povinnosť zaplatiť (DPH) nevznikne alebo zanikne [pozri článok 7 ods. 3, článok 10 ods. 3 a článok 16 ods. 1 bod B písm. c) šiestej smernice... ako aj článok 867a vykonávacieho nariadenia]?

Ovplyvňuje odpoveď skutočnosť, či colný dlh vzniknutý pri takomto nezákonnom dovoze zanikol alebo nezanikol podľa článku 233 [prvého odseku] písm. d) Colného kódexu?“

Z odôvodnenia:

„89.... pokiaľ ide o zdaniteľnú udalosť a splatnosť DPH vzťahujúcej sa na tovar nezákonne dovezený do Spoločenstva, treba najskôr spresniť, že podľa článku 2 bodu 2 šiestej smernice ‚dovoz‘ podlieha DPH. Podľa článku 7 ods. 1 písm. a) tejto smernice sa dovoz uskutočňuje prostredníctvom ‚vstupu (dotknutého tovaru) do Spoločenstva‘.

92. – 94.... zdaniteľná udalosť DPH a jej splatnosť vzťahujúce sa na pašovaný tovar zaistený a súčasne alebo následne zhabaný môže nastať až od okamihu, keď tovar opustil zónu, v ktorej sa nachádza prvý colný úrad nachádzajúci sa v rámci colného územia Spoločenstva. V dôsledku toho, ak je dovezený tovar zaistený a súčasne alebo následne zničený príslušnými orgánmi predtým, ako opustil prvý colný úrad nachádzajúci sa v rámci colného územia Spoločenstva, treba dospieť k záveru, že ani zdaniteľná udalosť DPH, ani jej splatnosť v zmysle tohto článku nenastali. O taký prípad zrejme ide v dvoch veciach samých, v ktorých bol tovar dopravený námornou cestou. Ak bol tovar naopak zaistený a súčasne alebo následne zhabaný po tom, ako opustil prvý colný úrad nachádzajúci sa v rámci colného územia Spoločenstva orgánmi iného členského štátu, zdaniteľná udalosť DPH už nastala a DPH je z tohto dôvodu splatná podľa článku 10 ods. 3 druhého pododseku šiestej smernice. O taký prípad zrejme ide v tretej veci, v ktorej bol tovar dovezený pozemnou cestou.

96. − 97. V tejto súvislosti treba konštatovať, pokiaľ ide o situáciu‚ keď je tovar zaradený pod jeden z režimov uvedených v článku 7 ods. 3 pri vstupe do Spoločenstva‘, teda situáciu upravenú v článku 10 ods. 3 prvom pododseku druhej vete šiestej smernice, že pojem ‚pri vstupe‘ treba chápať tak, že tovar neopustil prvý colný úrad, a preto nie je dovezený na územie Spoločenstva. V dôsledku toho ak je tovar zaistený a zhabaný pri dovoze na vonkajšej hranici Spoločenstva, zdaniteľná udalosť a splatnosť dane nenastanú a nie je opodstatnené pýtať sa na prípadný vplyv článku 10 ods. 3 druhého pododseku a článku 16 ods. 1 časti B uvedenej smernice, ani článku 867a vykonávacieho nariaden

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály