Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Činnosť konateľa spoločnosti s ručením obmedzeným a činnosť zdaniteľnej osoby

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Vo vzťahu činnosti konateľa sa na prvý pohľad v kontexte slovenského práva ponúka intuitívna odpoveď, že činnosť konateľa by nemala podliehať režimu dane z pridanej hodnoty, keďže ide o „závislú činnosť“. Existujú prípady v slovenskej aplikačnej praxi, keď tak postupoval aj správca dane. Zároveň však nemáme vedomosť o tom, že by daná téma zarezonovala v rozhodovacej praxi slovenských súdov alebo v odbornej literatúre.

Predmetom tohto článku je poskytnúť stručné zhrnutie východísk na posúdenie, či činnosť konateľa podlieha režimu dane z pridanej hodnoty. Domnievame sa totiž, že spory o tejto otázke môžu nastať v slovenskej hospodárskej praxi relatívne často.

Základný rámec konceptu

Koncept zdaniteľnej osoby je vymedzený v článku 9 a nasledujúcich smernice Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „DPH smernica“) tak, že zahŕňa každú osobu „ktorá nezávisle a na akomkoľvek mieste vykonáva ekonomickú činnosť, odhliadnuc od účelu alebo výsledkov tejto činnosti“.

Z hľadiska témy tohto článku je tiež relevantný článok 10, v zmysle ktorého „podmienka nezávislosti pri vykonávaní ekonomickej činnosti uvedená v článku 9 ods. 1 vylučuje z daňovej povinnosti zamestnané a iné osoby, ak sú voči zamestnávateľovi viazané pracovnou zmluvou alebo inými právnymi prepojeniami vytvárajúcimi vzťah medzi zamestnávateľom a zamestnancom, čo sa týka pracovných podmienok, odmeňovania a záväzkov zamestnávateľa“.

Činnosť konateľa teda nie je expressis verbis považovaná za závislú činnosť v DPH smernici. V slovenskom právnom poriadku takúto fikciu obsahuje § 5 ods. 1 písm. b) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov“) na účely dane z príjmov.

Zaradenie činnosti konateľa (resp. príjem z nej) pod závislú činnosť na účely dane z príjmov tak intuitívne zvádza k rovnakému záveru aj na účely dane z pridanej hodnoty. V zmysle ustálenej judikatúry Súdneho dvora Európskej únie (SD EÚ) založenej rozhodnutiami C-29/76 LTU Lufttransportunternehmen GmbH & Co. KG proti Eurocontrol a C-283/81 CILFIT pojmy obsiahnuté v právnych normách európskeho práva sú však vykladané úplne nezávisle od právnych poriadkov členských štátov.

To platí aj pre pojem „zdaniteľná osoba“ v zmysle č

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály