Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Čiastkový protokol platí od 1. júla 2015

Dátum: Rubrika: Aktuálne

S účinnosťou od 1. júla 2015 sa zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len “daňový poriadok”) dopĺňa a za § 47 sa vkladá § 47a o čiastkovom protokole. Zavádza sa ním nový právny inštitút tzv. „čiastkového protokolu“, ktorý pre kontrolované daňové subjekty prináša možnosť dostať časť nadmerného odpočtu ešte pred ukončením daňovej kontroly.

Prečo sa zavádza „čiastkový protokol”

Vzhľadom na dĺžku daňových kontrol, ktoré môžu trvať rok, prípadne aj dlhšiu dobu, dochádza v praxi k zadržiavaniu finančných prostriedkov kontrolovaného daňového subjektu až do ukončenia daňovej kontroly. Vykázaný nadmerný odpočet v prípade daňovej kontroly, ktorá začala v lehote na jeho vrátenie, mohol do 30. júna 2015 kontrolovaný daňový subjekt dostať až po ukončení daňovej kontroly. Uvedená skutočnosť mala často negatívny dopad na podnikanie daňového subjektu.

Práve nové ustanovenie o čiastkovom protokole by mohlo uvedenú situáciu zmeniť a daňovník by na základe čiastkového protokolu vyhotoveného správcom dane nemusel čakať na vrátenie nadmerného odpočtu až do skončenia kontroly. Mohol by totiž dostať časť svojho nadmerného odpočtu, ktorý sa vzťahuje na doklady, ktoré už boli kontrolou

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály