Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Chorvátsko – DPH a colné dôsledky vstupu do EÚ

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Chorvátsko sa 1. júla 2013 stalo 28. členom Európskej Únie (EÚ). Týmto dňom dochádza preto v Chorvátsku k významným zmenám v oblasti DPH a ciel, ktoré budú mať vplyv na tie subjekty z iných členských štátov EÚ, ktoré obchodujú s chorvátskymi podnikateľmi. Zmeny budú mať vplyv aj na dovolenkárov v Chorvátsku, ktorí pocestujú s cestovnými kanceláriami, ale aj na individuálnych turistov.

Zmeny v oblasti DPH

  • Dodávky tovaru medzi Chorvátskom a inými krajinami EÚ sa stávajú intrakomunitárnymi transakciami podľa existujúcich pravidiel EÚ, pričom:
    • v prípade dodaní tovaru zo Slovenska do Chorvátska je potrebné tieto uvádzať v súhrnnom výkaze. K zmene dochádza aj pri vykazovaní takýchto dodaní v DPH priznaní, keďže už nepôjde o vývoz tovaru, ale o intrakomunitárne dodanie tovaru. Slovenský dodávateľ je povinný overiť si platnosť DPH čísla svojho chorvátskeho odberateľa, a tiež zmeniť text na vystavenej faktúre tak, aby uvádzal, že ide o intrakomunitárnu dodávku a nie o vývoz tovaru,
    • v prípade nákupu tovaru z Chorvátska, ak sa tento prepraví na Slovensko, odberateľ sám zdaňuje jeho nadobudnutie slovenskou sadzbou dane prostredníctvom DPH priznania ako intrakomunitárne nadobudnutie tovaru, keďže už nejde o dovoz tovaru.
  • Dovoz tovaru do Chorvátska z krajín mimo EÚ bude naďalej podliehať dovoznému clu a DPH, avšak je od DPH oslobodený v prípade, keď bude dovážaný tovar určený na dodanie do iného členského štátu EÚ.
  • V prípade dodania tovaru do Chorvátska formou zásielkového obchodu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály