Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

10 aktuálnych otázok o vplyve DPH na podnikový cash-flow

Dátum: Rubrika: Z praxe

V súvislosti so situáciou v dôsledku šírenia nákazy COVID-19 sa podnikatelia viac ako inokedy zaoberajú dopadom DPH na peňažné toky, pričom svoju pozornosť zameriavajú najmä na navrhované opatrenia týkajúce sa možnosti odkladu platby daní.

Okrem splatnosti dane však môžu byť relevantné aj ďalšie pravidlá v oblasti DPH. Pripomeňme si niektoré z nich na základe otázok, ktoré si podnikatelia v záujme zlepšenia cash-flow v oblasti DPH môžu položiť, a to nielen v súčasnej situácii.

1. Môžeme podávať daňové priznanie k DPH za dlhšie alebo, naopak, za kratšie obdobie?

Zdaňovacím obdobím platiteľa DPH je vo všeobecnosti kalendárny mesiac. Platiteľ sa môže rozhodnúť pre zdaňovacie obdobie kalendárny štvrťrok, ak uplynulo viac ako 12 kalendárnych mesiacov od konca kalendárneho mesiaca, v ktorom sa stal platiteľom, a za 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov nedosiahol obrat 100 000 eur.

Ak podnikateľ na mesačnej báze podáva daňové priznania, v ktorých pravidelne vykazuje vlastnú daňovú povinnosť na úhradu, môže pri splnení uvedenej časovej a obratovej podmienky zvážiť zmenu zdaňovacieho obdobia z kalendárneho mesiaca na kalendárny štvrťrok. Takúto zmenu musí oznámiť daňovému úradu pri dodržaní pravidiel stanovených zákonom o DPH.

Na druhej strane, ak podnikateľ podáva daňové priznania štvrťročne a vzhľadom na charakter svojich obchodných aktivít pravidelne vykazuje nadmerný odpočet, môže sa vrátiť k zdaňovaciemu obdobiu kalendárny mesiac, a to aj v prípade, ak stále spĺňa obratovú podmienku pre štvrťročné zdaňovacie obdobie.

V tejto súvislosti je tiež na zváženie, či zmena zdaňovacieho obdobia ovplyvní výsledný vzťah k štátnemu rozpočtu, ktorý podnikateľ vo svojich daňových priznaniach pravidelne vykazuje.

2. V daňových priznaniach k DPH pravidelne vykazujeme nadmerný odpočet. Máme nárok na jeho skoršie vrátenie?

Daňový úrad vráti nadmerný odpočet skôr ako pri uplatnení základných pravidiel podľa § 79 ods. 1 zákona o DPH, ak sú splnené zákonom stanovené podmienky. Daňový úrad vráti nadmerný odpočet do 30 dní od uplynutia lehoty na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie, v ktorom nadmerný odpočet vznikol, ak:

  • zdaňovacím obdobím platiteľa je kalendárny mesiac,
  • platiteľ bol platiteľom najmenej 12 kalendárnych mesiacov pred skončením kalendárneho mesiaca, v ktorom
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály