Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zvýšenie stravného od 1. septembra 2012 a jeho dôsledky (2. časť)

Dátum: Rubrika: Cestovné náhrady Zo seriálu: Zvýšenie stravného od 1. septembra 2012 a jeho dôsledky

Článok sa venuje vplyvu zvýšenia stravného na príspevok zamestnávateľa na stravovanie, na hodnotu stravnej poukážky a na daňové výdavky podnikateľa.

V článku sa autorka ďalej venuje vplyvu zvýšenia stravného na príspevok zamestnávateľa na stravovanie, na hodnotu stravnej poukážky a na daňové výdavky podnikateľa.)

Vplyv zvýšenia stravného na príspevok zamestnávateľa na stravovanie

Podľa § 152 ods. 3 Zákonníka práce zamestnávateľ prispieva na stravovanie zamestnancom v sume najmenej 55 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo do výšky 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách. Zamestnávateľ má povinnosť prispieť na stravovanie zamestnancov minimálne sumou rovnajúcou sa 55 % ceny jedla, ale má možnosť stanoviť si výšku príspevku v rozpätí od minimálnej sumy do maximálnej sumy.

Poznámka: Cena jedla sa ­určuje z cien potravín a prevádzkových nákladov, do ktorých sa započítajú mzdy, vybavenie zariadenia, náklady na energie a pod.

Od 1. septembra 2012 má zamestnanec v zmysle opatrenia č. 248/2012 Z. z. nárok na stravné v časovom pásme 5 až 12 hodín v sume 4 €, maximálna suma príspevku na stravovanie je v sume 2,20 € (55 % zo 4 €). Uvedená maximálna suma príspevku sa vzťahuje aj na poskytovaný finančný príspevok. Maximálna suma príspevku na stravovanie 2,09 € platná pred 1. 9. 2012 sa zvýšila o 11 centov.

Ak je napríklad cena jedla, ktoré zamestnávateľ poskytuje vo vlastnom stravovacom zariadení 3,20 €, zamestnávateľ musí zamestnancom prispievať na stravovanie minimálne sumou 1,76 € a maximálna suma príspevku je 2,20 €. Zamestnávateľ sa môže rozhodnúť o výške príspevku v rámci rozpätia od 1,76 € do 2,20 €, t. j. zamestnancovi môže prispieť aj v sume vyššej, ako je 55 % z ceny jedla. Zamestnávateľ okrem príspevku na stravovanie podľa Zákonníka práce poskytuje zamestnancom príspevok aj podľa zákona č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v z. n. p. Zamestnanec uhradí cenu jedla zníženú o príspevok z nákladov (výdavkov) zamestnávateľa ďalej zníženú o príspevok zo sociálneho fondu.

Úprava stravného v časovom pásme 5 až 12 hodín v zákone o cestovných náhradách a z toho vyplývajúca povinnosť zamestnávateľa prispievať na stravovanie minimálne sumou zodpovedajúcou 55 

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály