Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zvýšenie minimálnej mzdy a daň z príjmov v roku 2010

Rubrika: Daň z príjmov

Od 1. januára 2010 sa zvýšila mesačná minimálna mzda na sumu 307,70 €. Ukazovateľ minimálna mzda má význam nielen pre pracovnoprávnu oblasť a odvodové povinnosti, ale odvodzujú sa z neho aj niektoré ukazovatele v oblasti dane z príjmov. Napríklad ide o nárok na uplatnenie mesačného a ročného daňového bonusu a od roku 2009 aj zamestnaneckej prémie.

 

Podľa nariadenia vlády SR č. 441/2009 Z. z., ktorým sa ustanovuje suma minimálnej mzdy, sa s účinnosťou od 1. januára 2010 zvýšila mesačná minimálna mzda na sumu 307,70 €. Na výšku odmeny zamestnancov z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru nemá táto skutočnosť vplyv, rovnako ani pri stanovení odmeny za prácu spoločníka/konateľa s. r. o. a iných daňovníkov poberajúcich príjmy zo závislej činnosti.

Mesačný daňový bonus

V priebehu roka má zamestnanec nárok na mesačný daňový bonus, pri splnení ostatných podmienok (podpísané vyhlásenie, príslušné doklady) len vtedy, ak jeho hrubé zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti v príslušnom kalendárnom mesiaci sú aspoň vo výške polovice platnej mesačnej minimálnej mzdy. Táto suma do konca roku 2009 predstavovala 147,75 € (295,50 / 2). Od 1. 1. 2010 sa táto suma zvýšila na 153,85 € (307,70 / 2).

Všetci zamestnanci (aj zamestnaní na dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, spoločníci, konatelia s. r. o., študenti, atď.) musia v priebehu roka na účely mesačného daňového bonusu dosiahnuť zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti v príslušnom mesiaci aspoň vo výš

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály