Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zverejňovanie zoznamov daňových subjektov, daňových dlžníkov a platiteľov dane

Dátum: Rubrika: Správa daní

Zverejňovanie zoznamov daňových subjektov, daňových dlžníkov alebo platiteľov dane spočíva v poskytovaní informácií o daňových subjektoch, daňových dlžníkoch alebo platiteľoch dane verejnosti, ktoré sú získané pri správe daní. Vo všeobecnosti informácia o daňovom subjekte získaná pri správe daní je daňovým tajomstvom a každý, kto sa informáciu o daňovom subjekte dozvie, je povinný zachovávať mlčanlivosť – daňové tajomstvo. Zverejňovanie zoznamov daňových subjektov, daňových dlžníkov alebo platiteľov dane predstavuje výnimku z daňového tajomstva.

Právna úprava daňového tajomstva, zverejňovania zoznamov, poskytovanie údajov

Inštitút daňového tajomstva ako aj zverejňovanie zoznamov daňových subjektov, daňových dlžníkov alebo platiteľov dane a poskytovanie vybraných druhov údajov o daňovom subjekte upravuje zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení iných zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) v ustanoveniach:

  • § 11 – Daňové tajomstvo.
  • § 52 – Zverejňovanie zoznamov.
  • § 53 – Poskytovanie údajov.

Daňové tajomstvo a sprístupnenie daňového tajomstva

Znenie § 11 upravuje postup pri zachovávaní daňového tajomstva, ktorým je informácia o daňovom subjekte, ktorá sa získa pri správe daní a ktorá sa určitým spôsobom týka majetkových, obchodných alebo iných pomerov daňového subjektu, t. j. ide o informáciu, ktorá vypovedá o pomeroch daňového subjektu. Obsahuje aj prípady, kedy oznámenie, alebo sprístupnenie daňového tajomstva sa nepovažuje za porušenie daňového tajomstva.

Za daňové tajomstvo sa nepovažuje informácia o daňovom subjekte uvedená vo verejnom zozname alebo vo verejnom registri, napr. informácia o obchodných transakciách daňového subjektu uverejnená v dennej tlači, informácia o skutočnosti, že daňový subjekt rozširuje podnikanie, alebo znižuje podnikanie, prepúšťa zamestnancov a pod.

Za porušenie daňového tajomstva (§ 11 ods. 6) sa nepovažuje oznámenie alebo sprístupnenie daňového tajomstva, napr.:

  • inému správcovi dane alebo inému zamestnancovi toho istého správcu dane na účely správy daní,
  • pre finančné riaditeľstvo a ministerstvo, ak sa poskytuje zoznam osôb, ktoré majú daňový nedoplatok so skutočnou výškou daňových nedoplatkov na účely započítania daňového nedoplatku podľa § 87 daňového poriadku alebo na účely podľa medzinárodných zmlúv,
  • ministerstvu financií na účely plnenia úloh podľa daňového poriadku alebo podľa osobitného predpisu, na účely posudzovania, hodnotenia a schvaľovania štátnej pomoci, kontrolu poskytnutia a evidencii štátnej pomoci,
  • splnomocnenému zástupcovi pri zastupovaní ministerstva, finančného riaditeľstva alebo správu dane v konaní pred súdom,

a sprístupnenie daňového tajomstva a oznámenie o údajoch získané pri správe daní ďalším osobám a inštitúciám uvedené v odseku 6.

Za porušenie daňového tajomstva (§ 11 ods. 7) sa nepovažuje ani:

  • Oznámenie alebo sprístupnenie daňového tajomstva s písomným súhlasom toho daňového subjektu, ktorého sa daňové tajomstvo týka.
  • Zverejňovanie zoznamov podľa § 52 daňového poriadku, vydanie súhlasu správcu dane podľa § 54 daňového poriadku so zápisom v obchodnom registri a s návrhom na výmaz, poskytovanie údajov podľa § 53 daňového poriadku.
  • Zverejnenie údajov o porušení povinností ustanovených týmto zákonom alebo osobitným predpisom, ak sú tieto údaje zverejňované na webovom sídle finančného riaditeľstva alebo prostredníctvom masovokomunikačných prostriedkov prezidentom finančnej správy alebo ním poverenou osobou. Poverenou osobu môže byť napr. hovorkyňa finančnej správy alebo iný vedúci zamestnanec finančnej správy.Zverejňovanie údajov o správnych deliktoch by malo prispieť k znižovania daňových únikov.

Poznámka: Na webovej stránke finančného riaditeľstva alebo priamo prezidentom finančnej správy sa v médiách zverejňujú informácie o porušovaní napr. zákona o používaní ERP, zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p.(ďalej len „zákon o DPH“), zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) – zverejňovanie o daňových únikoch má napomôcť aj k aktívnej účasti občanov pri odhaľovaní daňových únikov, napr. pri zisťovaní porušení zákona o používaní ERP, pri oznamovaní prenájmov bytov alebo nebytových priestorov za odplatu, ktorý sa považuje z hľadiska ZDP zdaniteľným príjmom. Ide napr. o sprístupnenie:
• Mena, priezviska a adresy fyzickej osoby alebo názvu a sídla právnickej osoby tomu, kto na účet tejto osoby vykonal platbu dane. Doplnenie tejto informácie, ktorej poskytnutie sa nepovažuje za porušenie daňového tajomstva si vyžiadala dlhoročná prax, kedy dochádzalo k mylným platbám na účet inej osoby. Správca dane z titulu, že poruší daňové tajomstvo nemohol poskytnúť informáciu, na koho účet bola platba poukázaná a daň alebo daňový nedoplatok zaplatený. Ten, kto platbu za daňový subjekt vykonal, môže požiadať aj o jej preúčtovanie nadväzne na § 55 ods. 11 daňového poriadku, ktorý pojednáva o postupe pri mylnej platbe od toho, kto túto platbu vykonal za iný daňový subjekt.
Výšky splatnej dane právnickej osoby na základe údajov z verejnej časti registra účtovných závierok.
Čísla účtu na webovom sídle finančného riaditeľstva, ktoré správca dane pridelil daňovému subjektu na platbu dane za účelom možnosti overenia si tohto čísla daňovým subjektom.

Zverejňovanie zoznamov daňových subjektov, daňových dlžníkov a platiteľov dane

Zverejňovanie zoznamov daňových subjektov, daňových dlžníkov alebo platiteľov dane vypracovávajú daňové úrady za určité obdobie a následne tieto zoznamy zverejňuje finančné riaditeľstvo na svojom webovom sídle. Obec zverejňuje takéto zoznamy na svojom webovom sídle alebo na mieste obvyklom na oznamovanie informácií obcou. Zverejňovane takýchto zoznamov subjektov sa nepovažuje za porušenie daňového tajomstva. Zoznamy sú prístupné verejnosti a prispievajú k zlepšeniu daňovej disciplíny daňovníkov a napomáhajú daňovníkom v obchodno-záväzkových vzťahoch byť obozretní pri výbere svojich obchodných partnerov.

Ust. § 52 obsahuje niekoľko druhov zoznamov o daňových subjektoch, daňových dlžníkoch a pla­titeľoch dane.

Významná legislatívna

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály