Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zverejňovanie informácií pri predaji firmy

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Pomerne častou obavou predávajúceho v procese predaja firmy býva možnosť zneužitia dôverných informácií, ktoré poskytne potenciálnemu kupujúcemu. Táto obava je zvlášť intenzívna v prípade, ak záujemcom o kúpu firmy je konkurenčná spoločnosť. Napriek tomu, že nie je možné úplne vylúčiť riziko zneužitia dôverných informácií, existujú postupy, ktoré mieru rizika znížia na akceptovateľnú úroveň.

Zoznam investorov na oslovenie

V prípade, ak sa zvažuje predaj firmy formou tendra je vhodné pripraviť zoznam potenciálnych investorov na oslovenie (tzv. Long list). Vo všeobecnosti, záujemcami môžu byť finanční investori, ktorí hľadajú zaujímavé investíčné príležitosti alebo inštitucionálni investori, ktorí v  danom alebo príbuznom odvetví pôsobia, napr. lokálni a globálni konkurenti, dodávatelia, odberatelia, producenti substitučných výrobkov a  pod. Pri príprave zoznamu investorov je možné vylúčiť spoločnosti, pri ktorých je riziko zneužitia citlivých údajov najväčšie, prípadne spoločnosti so zlou reputáciou na trhu, nekorektným prístupom a podobne.

Využitie sprostredkovateľa

Na začiatku procesu predaja spoločnosti a v prípade, ak informácia o predaji nie je všeobecne známa, môže poradca – sprostredkovateľ so súhlasom predávajúceho osloviť potenciálnych záujemcov s anonymným profilom predávanej spoločnosti. Tento krátky dokument obsahujúci základné informácie o  firme (predmet činnosti, základné finačné údaje a  pod.) býva označovaný ako

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály