Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zúčtovanie prostriedkov pridelených do sociálneho fondu

Rubrika: Problémy z praxe

Povinný prídel do sociálneho fondu podľa § 3 ods. 1 písm. a) zákona č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov a prídel podľa § 3 ods. 1 písm. b) cit. zákona do sociálneho fondu u zamestnávateľa, ktorého predmet činnosti je zameraný na dosiahnutie zisku, je súčasťou výdavkov, resp. nákladov.

Povinný prídel do sociálneho fondu podľa § 3 ods. 1 písm. a) zákona č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej iba „zákon o sociálnom fonde“) a prídel podľa § 3 ods. 1 písm. b) cit. zákona do sociálneho fondu u zamestnávateľa, ktorého predmet činnosti je zameraný na dosiahnutie zisku, je súčasťou výdavkov, resp. nákladov.

Povinný prídel podľa § 3 ods. 1 písm. a) zákona o sociálnom fonde a prídel podľa § 3 ods. 1 písm. b) tohto zákona do sociálneho fondu u zamestnávateľa, na ktorého sa nevzťahuje vyššie uvedený odsek, je súčasťou vecných neinvestičných výdavkov mimo položky mzdových prostriedkov.

Uvedený prídel v účtovníctve zamestnávateľa sa prevádza na osobitný analytický účet vo výške 1/12 z predpokladanej ročnej výšky základu na určenie prídelu do sociálneho fondu, t. j. zo súhrnu hrubých miezd. Predpokladá sa, že budú zúčtované zamestnancom na výplatu za bežný rok vo forme preddavkov do 15 dní po začatí každého kalendárneho mesiaca. V zmysle ustanovenia § 6 ods. 4 zákona o sociálnom fonde po skončení kalendárneho roka je potrebné uskutočniť zúčtovanie týchto preddavkov. Zúčtovanie prostriedkov predstavujúcich povinný prídel do sociálneho fondu vykoná zamestnávateľ do konca druhého mesiaca po uplynutí bežného roka.

Zákon o sociálnom fonde teda ustanovil lehotu, do ktorej sa musí sociálny fond upraviť do výšky vyplývajúcej z § 3 a § 4 cit. zákona, t. j. termín na zúčtovanie prostriedkov je určený do konca februára nasledujúceho roka.

Doúčtovanie povinného ročného prídelu v podvojnom účtovníctve

Zamestnávatelia, ktorí účtujú v sústave podvojného účtovníctva, používajú pre tvorbu a čerpanie prostriedkov sociálneho fondu účet 472 – Záväzky zo sociálneho fondu. Zamestnávateľ je povinný zabezpečiť účtovanie peňažných prostriedkov fondu na analytickom účte peňažných prostriedkov sociálneho fondu vytvoreného k syntetickému účtu peňažných prostriedkov. Tvorba fondu sa zachytí v prospech účtu 472 a zvýšenie peňažných prostriedkov zodpovedajúc

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály