Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zúčtovanie mzdy

Rubrika: Naša poradňa

So zamestnancom máme uzatvorenú pracovnú zmluvu na mesačnú mzdu vo výške 8 100 Sk. Musíme rozpísať zložky mzdy na sviatok a základnú mzdu? Podľa nášho názoru v mesačnej mzde je zohľadnená aj náhrada za sviatok. Ak zamestnanec má rovnakú mzdu každý mesiac, potom aj priemerná mzda je stále rovnaká. Ak z nejakého dôvodu by boli rozdiely medzi priemernou mzdou na deň, potom mzda by vyšla vyššia ako zmluvne dohodnutá výška. Čo patrí zamestnancovi? Dovolenky oddeľujeme od odpracovaných hodín a platíme ich priemerom, ale mesačná mzda v brutto výške je aj tak stále rovnaká. Ako je to správne?


So zamestnancom máme uzatvorenú pracovnú zmluvu na mesačnú mzdu vo výške 8 100 Sk. Musíme rozpísať zložky mzdy na sviatok a základnú mzdu? Podľa nášho názoru v mesačnej mzde je zohľadnená aj náhrada za sviatok. Ak zamestnanec má rovnakú mzdu každý mesiac, potom aj priemerná mzda je stále rovnaká. Ak z nejakého dôvodu by boli rozdiely medzi priemernou mzdou na deň, potom mzda by vyšla vyššia ako zmluvne dohodnutá výška. Čo patrí zamestnancovi? Dovolenky oddeľujeme od odpracovaných hodín a platíme ich priemerom, ale mesačná mzda v brutto výške je aj tak stále rovnaká. Ako je to správne?

Podľa ustanovení Zákonníka práce zamestnávateľ je povinný dohodnúť mzdové podmienky priamo v pracovnej zmluve zamestnanca, ak nie je medzi zamestnávateľom a zamestnancami uzatvorená kolektívna zmluva.
S účinnosťou od 1. septembra 2007 v § 119 ods. 3 Zákonníka práce s
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály