Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zriaďovacie náklady a ich uplatnenie v daňových výdavkoch

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Pod pojmom „zriaďovacie náklady“ je potrebné chápať náklady súvisiace so založením a vznikom účtovnej jednotky, ktorými sú napríklad súdne a notárske poplatky, náklady na pracovné cesty, mzdy, odmeny za sprostredkovanie, nájomné, náklady súvisiace so zriadením materskej spoločnosti a iné náklady.

Pod pojmom „zriaďovacie náklady“ je potrebné chápať náklady súvisiace so založením a vznikom účtovnej jednotky (ÚJ), ktorými sú súdne poplatky, notárske poplatky, náklady na pracovné cesty, mzdy, odmeny za sprostredkovanie, nájomné, náklady súvisiace so zriadením materskej spoločnosti a iné náklady.

Vo všeobecnosti platí, že daňový výdavok (náklad) je možné zahrnúť do daňových výdavkov len za podmienok stanovených v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Podľa § 2 písm. i) ZDP je daňovým výdavkom výdavok (náklad) daňovníkom preukázateľne vynaložený na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov zaúčtovaný v účtovníctve daňovníka alebo zaevidovaný v evidencii daňovníka, ak zákon neustanovuje inak. A práve splnenie kritérií definície daňového výdavku v ZDP, prípadne ustanovení v rámci § 19 spomínaného zákona, sú základným predpokladom toho, že zriaďovacie výdavky je možné daňovo uplatniť. Platné právne predpisy od 1. 3. 2009 nepovažujú zriaďovacie náklady za nehmotný majetok, a to bez ohľadu na výšku ocenenia zriaďovacieho výdavku (ocenením zriaďovacieho výdavku sa rozumie ocenenie jednotlivých položiek takýchto výdavkov, nie oceneni

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály