Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zrážky zo mzdy v súvislosti s nariadením o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Zrážky zo mzdy predstavujú zásah do práv zamestnanca, a preto je aj výkon zrážok regulovaný príslušnými právnymi predpismi. Za správny výpočet zrážok zo mzdy je zodpovedný zamestnávateľ. Pri výpočte a realizácii zrážok je povinný postupovať v súlade s právnymi predpismi, predovšetkým so zákonom č. 311/2011 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. a Nariadením vlády č. 268/2006 Z. z. o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia v znení nariadenia č. 469/2008 Z. z. v z. n. p. (ďalej len „nariadenie“). Zrážky zo mzdy je možno vykonávať len v rozsahu ustanovenom v nariadení, pričom na pomenovanie „výkonu rozhodnutia“ sa v praxi zaužívalo pomenovanie „exekúcia“ a na pomenovanie zrážok zo mzdy a z iných príjmov na základe exekučného príkazu sa zaužíval pojem „exekučné zrážky“.

Dňa 10. júla 2013 schválila Vláda Slovenskej republiky nariadenie č. 216/2013 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 268/2006 Z. z. o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 469/2008 Z. z. (ďalej len „zákon č. 216/2013 Z. z.“). Novela nariadenia, ktorá nadobudla účinnosť 1. novembra 2013, priniesla nasledovné zmeny:

  • vyššiu exekučnú ochranu pre vy­branú skupinu fyzických osôb, ktoré už nie sú ekonomicky aktívne a vzhľadom na svoj zdravotný stav a dosiahnutý vek si nemôžu privyrobiť a zlepšiť si tak svoju finančnú situáciu,
  • zavedenie možnosti výkonu zrážok z príjmov páchateľov vybraných priestupkov,
  • spresnenie zaokrúhľovania mzdových parametrov, ktoré sa použí­vajú pri výpočte zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia.

Zavedenie vyššej exekučnej ochrany pre poberateľov dôchodkových dávok

Najvýznamnejšou zmenou bolo zavedenie právnej úpravy výkonu zrážok pre osobitnú kategóriu osôb a príjmov, konkrétne poberateľov dôchodkových dávok. Podľa dostupných informácií Sociálnej poisťovne sa za posledné štyri roky počet exekučných konaní voči poberateľom dôchodkov zvýšil o 140 %, a stále rastie. K 1. januáru 2013 Sociálna poisťovňa vykonávala až 41 478 zrážok z dôchodkov, pričom počet exekuovaných poberateľov dôchodkov bol 39 030. Zavedenie vyššej exekučnej ochrany sa prejavilo zvýšením nepostihnuteľnej sumy na povinného, t. j., poberateľa dôchodkovej dávky a nepostihnuteľnej sumy na každú osobu, ktorej povinný poskytuje výživné.

V zmysle nového ustanovenia § 2a zákona č. 216/2013 Z. z. sa zvyšuje základná suma, ktorá sa nesmie pri realizácii zrážok zraziť povinnému, ktorý je poberateľom nižšie uvedených dôchodkových dávok:

  • dôchodkové dávky podľa § 267 (dôchodok manželky) a podľa § 268 (sociálny dôchodok),
  • dôchodkové dávky zo starobného poistenia podľa § 13 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p., t. j.:
    • starobný dôchodok,
    • predčasný starobný dôchodok,
    • vdovský dôchodok a vdovecký dôchodok,
    • sirotský dôchodok
  • dôchodkové dávky z invalidného poistenia:
    • invalidný dôchodok,
    • vdovský dôchodok a vdovecký dôchodok,
    • sirotský dôchodok,
  • dôchodky starobného dôchodkového sporenia podľa § 29 zákona č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.,
  • doplnkový výsluhový dôchodok podľa § 15 písm. b) zákona č. 650/2004 Z. z. o doplnkovom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. alebo
  • dávky výsluhového zabezpeče­nia podľa § 30 písm. d) až h) zákona č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.

Po novom je základná suma, ktorá sa nesmie zraziť povinnému, ktorý je poberateľom týchto dôchodkových dávok, vo výške 100 % zo životného minima na plnoletú fyzickú osobu platného v mesiaci, za ktorý sa vykonávajú zrážky.

Z uvedeného vyplýva, že počnúc 1. novembrom 2013 je suma, ktorú n

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály