Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zrážková daň a povinnosti platiteľov dane

Rubrika: Daň z príjmov

Autorka sa v tejto časti článku zaoberá špecifickými príjmami plynúcimi zo zdrojov na území SR vyplácanými daňovníkmi s obmedzenou a neobmedzenou daňovou povinnosťou. Príspevok je obohatený o konkrétne príklady z praxe.

Zrazenie dane je jedným z inštitútov zabezpečenia dane pri zdroji, ktorý v zásade uspokojivo rieši otázku nielen zabezpečenia predchádzania daňovým únikom, a to predovšetkým v prípade vyplácania príjmov do zahraničia ale aj zabezpečenia jednoduchšieho a prehľadnejšieho výberu daní a tiež odbremenenia daňovníka, príjemcu platby, od povinnosti podávania daňového priznania len z titulu poberania príjmov vysporiadaných pri zdroji, čo je samozrejme výhodou nielen v prípade, ak plynú takéto príjmy do zahraničia, ale aj v prípade, ak plynú na území Slovenskej republiky a daňovník nepoberá iný druh príjmov.

Zrazením dane pri zdroji sa vyberá daň podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) tak vo vzťahu k subjektom so sídlom alebo bydliskom v zahraničí ako aj k subjektom tuzemským. Charakteristickým znakom tejto formy zabezpečenia dane pri zdroji je prenesenie zodpovednosti za vyberanie dane na subjekt, ktorý vypláca, poukazuje alebo pripisuje úhradu v prospech daňovníka, t. j. na platiteľa dane.)

Tuzemský platiteľ dane vrátane stálych prevádzkarní zahraničných osôb umiestnených na území Slovenskej republiky je povinný zraziť daň daňovníkom so sídlom alebo bydliskom v zahraničí.

Systém vyberania zrážkovej dane podľa ustanovenia § 43 ZDP je s účinnosťou od 1. 1. 2004 v zásade, s výnimkami uvedenými v zákone v § 43 ods. 6, založený na princípe, podľa ktorého daň vyberaná zrážkou je len preddavkom s nárokom na vrátenie prípadného preplatku. Uvedená možnosť sa však v prevažnej miere týka zrážania dane platiteľom dane z príjmov plynúcich tuzemským daňovníkom, t. j. daňovníkom s neobmedzenou daňovou povinnosťou.

Podľa ustanovenia § 43 ods. 6 ZDP, vybratím dane zrážkou je daňová povinnosť splnená, len ak je vybraná platiteľom za daňovníka (príjemcu), ktorým je:
  • daňovník nezaložený alebo nezriadený na podnikanie (§ 12 ods. 2 ZDP),
  • Fond národného majetku Slovenskej republiky,
  • Národná banka Slovenska a
  • daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou, ktorý na území Slovenskej republiky nepodniká prostredníctvom stálej prevádzkarne (Napr.: Ide o daňovníka, ktorý má bydlisko v nezmluvnom štáte, t. j. v štáte, s ktorým Slovenská republika nemá uzatvorenú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia, a vypracoval na území Slovenskej republiky pre svojho slovenského obchodného partnera marketingovú štúdiu [príjem podľa § 16 ods. 1 písm. c) ZDP - jednorazovo poskytnutá služba], pričom túto činnosť – vypracovanie štúdie, nevykonával na území Slovenskej republiky dlhšie ako šesť mesiacov, t. j. nevznikla mu stála prevádzkareň podľa § 16 ods. 2 ZDP. V tomto prípade slovenský obchodný partner ako platiteľ dane zrazí z úhrady daňovníkovi s obmedzenou daňovou povinnosťou daň vo výške 19% podľa § 43 ods. 2 ZDP.) alebo
  • daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou, ktorý na území Slovenskej republiky síce podniká prostredníctvom stálej prevádzkarne ale pritom ide preukázateľne o príjmy, ktoré nie sú spojené s touto stálou prevádzkarňou (Napr.: Zahraničný podnikateľ fyzická osoba vykonáva stavebnomontážne práce na území Slovenskej republiky prostredníctvom stálej prevádzkarne. V banke si nakúpil depozitné certifikáty, o ktorých neúčtuje ako o obchodnom majetku a z týchto mu plynú úroky. Z týchto úrokov zrazí banka daň a jej zrazením sa považuje daň za vysporiadanú, pretože tento príjem nesúvisí s činnosťou stálej prevádzkarne.).
S účinnosťou zákona č. 534/2005 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 534/2005 Z. z.“) t. j. od 1. 1. 2006, bola v § 43 ods. 6 doplnená výnimka, podľa ktorej daňová povinnosť z príjmov daňovníka s obmedzenou daňovou povinnosťou vymedzených v § 16 ods. 1 písm. d) ZDP (pozn.: príjmy daňovníka zo zdrojov na území SR z činnosti umelca, športovca, artistu alebo spoluúčinkujúcich osôb a z ďalšej podobnej činnosti osobne vykonávanej alebo zhodnocovanej na území SR bez ohľadu na to, či príjmy plynú týmto osobám priamo alebo cez sprostredkujúcu osobu) nebude zrazením dane platiteľom dane považovaná za vysporiadanú.

To znamená, že sa za príjem, z ktorého daňová povinnosť nie je vysporiadaná zrazením dane, ale daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou si zrazenú daň môže uplatniť v daňovom priznaní ako preddavok na daň, považuje aj príjem plynúci z činnosti umelcov a športovcov vymedzený v § 16 ods. 1 písm. d) ZDP. Platiteľ dane pred zrazením dane z vyplácaného príjmu tomuto daňovníkovi, zníži jeho príjem o percentuálne výdavky ustanovené v § 6 ods. 10 ZDP, ktoré sú v súčasnosti zákonom stanovené na výšku 40 % z príjmov.

Ďalej je len na uvážení daňovníka, či bude považovať svoju daňovú povinnosť za vysporiadanú alebo si podá daňové priznanie, v ktorom si vyčísli základ dane, a to buď z rozdielu príjmov a paušálnych výdavkov vo výške 40% stanovených v § 6 ods. 10 ZDP alebo z rozdielu medzi príjmami a preukázateľnými výdavkami z riadne vedeného účtovníctva podľa § 17 až 29 ZDP a zrazenú daň si odpočíta od svojej daňovej povinnosti ako zaplatený preddavok na daň.

Príklad č. 1:
Český spevák vystupuje v januári roku 2009 v Bratislave na koncerte organizovanom slovenskou agentúrou. Z odmeny, ktorú vypláca agentúra tomuto spevákovi, musí táto ako platiteľ dane najskôr odpočítať 40% výdavky a až z takto stanovenej sumy môže zraziť daň vo výške 19%.

Tento daňovník sa môže rozhodnúť, že si stanoví základ dane podľa ustanovení § 17 až 29 ZDP na základe vedeného účtovníctva.

V prípade, ak sa rozhodne, že si zrazenú daň uplatní ako preddavok na daň v nadväznosti na § 4 ods. 6 a § 43 ods. 7 ZDP, vyčísli si daňovú povinnosť prostredníctvom podaného daňového priznania a zrazenú daň si v tomto daňovom priznaní odpočíta ako zaplatený preddavok na daň.

***

Zákon č. 60/2009 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p., od 1. 3. 2009 novelizoval a doplnil ZDP ako ďalšiu výnimku z príjmov, vymedzených v tomto ustanovení, z ktorých zrazením dane je daňová povinnosť vysporiadaná aj príjmy daňovníka s obmedzenou daňovou povinnosťou uvedené v ustanovení § 16 ods. 1 písm. e) tretieho bodu ZDP. Podľa citovaného ustanovenia sú príjmami daňovníka s obmedzenou daňovou povinnosťou dosiahnutých zo zdrojov na území Slovenskej republiky, príjmy z úhrad od daňovníkov s neobmedzenou daňovou povinnosťou a od stálych prevádzkarní daňovníkov s obmedzenou daňovou povinnosťou, ktorými sú úroky a iné výnosy z poskytnutých úverov a pôžičiek a z vkladov na vkladných knižkách, z vkladov peňažných prostriedkov na bežných účtoch a vkladových účtoch, z výnosov z podielových listov vrátane sumy určenej podľa § 43 ods. 10 ZDP pri ich vyplatení (vrátení), z výnosov z dlhopisov, z výnosov z vkladových certifikátov, depozitných certifikátov, pokladničných poukážok, vkladových listov a z iných cenných papierov im na roveň postavených a z derivátov podľa osobitného predpisu.

V takýchto prípadoch, ak bude daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou na území Slovenskej republiky dosahovať napr. príjmy z úrokov, tieto zrazením dane nebudú automaticky považované zo zákona za vysporiadané, ale daňovník sa rozhodne, či bude považovať zrazením dane svoju daňovú povinnosť za vysporiadanú alebo využije postup podľa ustanovenia § 43 ods. 7 ZDP a zrazenú daň bude považovať za preddavok na daň. V súlade s prechodným ustanovením § 52g ods. 4 cit. zákona bude môcť daňovník uvedené využiť pri posudzovaní týchto príjmov plynúcich už od 1. 1. 2009.

Vybratím dane zrážkou je daňová povinnosť splnená aj v prípade vymedzenom v § 43 ods. 3 písm. g) ZDP a to:
  • pri príjmoch za prenájom nebytových priestorov spoločných častí domu a spoločných zariadení domu vlastníkov bytov a nebytových priestorov, ktorý je príjmom fondu prevádzky, údržby a opráv.
Vo všetkých ostatných prípadoch vymedzených v § 43 ZD
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály