Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zostavenie individuálnej účtovnej závierky podnikateľov za rok 2010

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Účtovná jednotka je povinná zostaviť individuálnu účtovnú závierku najneskôr do šiestich mesiacov od dátumu, ku ktorému sa závierka zostavuje, ak osobitný predpis neustanovuje inak. Podnikateľská účtovná jednotka musí vyhotoviť riadnu individuálnu účtovnú závierku do dňa podania daňového priznania k dani z príjmov za uplynulé zdaňovacie obdobie, pretože individuálna závierka je povinnou prílohou k daňovému priznaniu k dani z príjmov účtovnej jednotky.

Individuálnu účtovnú závierku (ÚZ) podnikateľských účtovných jednotiek (ÚJ) účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva (PÚ) upravujú:

  • Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“).
  • Opatrenie MF SR č. 4455/2003-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek individuálnej účtovnej závierky a rozsahu údajov určených z individuálnej účtovnej závierky na zverejnenie pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva, v z. n. p. (ďalej len „opatrenie o ÚZ“).
  • Oznámenie MF SR č. 2554/2004-74 o používaní tlačív súvahy a výkazu ziskov a strát pre podnikateľov podľa opatrenia Ministerstva financií SR z 11. decembra 2003 č. 25 167/2003-92 (publikované vo Finančnom spravodajcovi č. 2/2004). Týmto oznámením sa zabezpečuje jednotný postup pri používaní tlačív súvahy a výkazu ziskov a strát, pričom bolo stanovené, že v dvoch prípadoch je ÚJ povinná použiť tlačivá súvahy a výkazu ziskov a strát, a to:

Pri použití súvahy a výkazu ziskov a strát na iné účely môže ÚJ použiť súvahu a výkaz ziskov a strát aj v inej forme ako sú dané vzory, ale musí zabezpečiť obsahovú zhodu s týmto vzorom.

  • Opatrenie MF SR č. 23 054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“).

ÚZ v sústave PÚ tvoria tieto súčasti:

  • súvaha,
  • výkaz ziskov a strát,
  • poznámky.

Z časového hľadiska sú pri zostavovaní ÚZ dôležité tieto dátumy(predpokladáme účtovné obdobie kalendárny rok 2010):

Deň, ku ktorému sa ÚZ zostavuje:
31. 12. 2010
Deň zostavenia ÚZ:
napr. 20. 1. 2011
Deň schválenia ÚZ:
napr. 17. 3. 2011


Všeobecné požiadavky na zostavenie ÚZ

  • ÚJ je povinná zostaviť individuálnu ÚZ najneskôr do šiestich mesiacov od dátumu, ku ktorému sa ÚZ zostavuje, ak osobitný predpis neustanovuje inak. Podnikateľská ÚJ musí vyhotoviť riadnu individuálnu ÚZ do dňa podania daňového priznania k dani z príjmov za uplynulé zdaňovacie obdobie, pretože individuálna ÚZ je povinnou prílohou k daňovému priznaniu k dani z príjmov ÚJ – musí byť preto zostavená do konca tretieho mesiaca od termínu, ku ktorému sa podáva daňové priznanie k dani z príjmov. (V súlade so zákonom č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. – ďalej len „ZDP“ je možnosť predĺženia termínu na podanie daňového priznania, tomu sa potom prispôsobuje aj zostavenie ÚZ.)
  • ÚZ sa podľa zákona o účtovníctve považuje za zostavenú po pripojení podpisových záznamov k požadovaným všeobecným náležitostiam ÚZ a k jej jednotlivým súčastiam. Týmto sa zároveň potvrdzuje skutočnosť, že ÚJ sa nezbavuje zodpovednosti za vedenie účtovníctva, zostavenie a predloženie ÚZ a za preukázateľnosť účtovníctva ani v prípade, že poverí vedením svojho účtovníctva inú právnickú alebo fyzickú osobu.
  • V ÚZ sa uvádzajú informácie podľa stavu ku dňu, ku ktorému sa ÚZ zostavuje; to platí aj pre všetky účtovné zápisy, ktoré sa uskutočňujú iba ku dňu, ku ktorému sa zostavuje ÚZ (v súlade s Postupmi účtovania v PÚ sa tieto účtovné prípady označujú ako „závierkové účtovné prípady“), ak zákon o účtovníctve neustanovuje inak. ÚJ pritom zohľadňuje aj informácie týkajúce sa stavu ku dňu, ku ktorému sa zostavuje ÚZ a ktoré ÚJ získala do dňa zostavenia ÚZ (v súlade s Postupmi účtovania v PÚ sa tieto účtovné prípady označujú ako „upravujúce závierkové účtovné prípady“).
  • Zostavená individuálna ÚZ sa predkladá v jednom vyhotovení miestne príslušnému daňovému úradu v termínoch pre podávanie daňových priznaní.
  • Ak ÚJ zistí chyby v daňovom priznaní po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania, podáva dodatočné daňové priznanie. V účtovníctve sa pri oprave týchto chýb postupuje podľa toho, či ÚZ za účtovné obdobie, ktorého sa chyby týkajú, už bola schválená alebo nie.
  • Nezávisle od iných zákonov (napr. od ZDP) možno do schválenia ÚZ uzavreté účtovné knihy opäť otvoriť v prípade, ak sa má zabezpečiť pravdivý a verný obraz účtovníctva. Po opätovnom otvorení účtovných kníh sa zaúčtujú do príslušného účtovného obdobia účtovné prípady, ktorými sa táto požiadavka zabezpečí (napr., ako účtovanie v tzv. 13. mesiaci). Potrebné účtovné prípady sa účtujú ku dňu, ku ktorému sa zostavila ÚZ – v súlade s Postupmi účtovania v PÚ ide o „účtovanie účtovných prípadov z dôvodu otvorenia účtovných kníh do schválenia ÚZ“), napr. o účtovanie opravných položiek, rezerv a pod. Po zaúčtovaní týchto účtovných prípadov sa vyhotoví nová ÚZ. Novo vyhotovená ÚZ sa predloží na schválenie príslušnému orgánu. Ak z účtovania účtovných prípadov ku dňu, ku ktorému sa zostavila ÚZ, z dôvodu otvorenia účtovných kníh, vyplynie potreba podania daňového priznania (spravidla dodatočného, môže však ísť aj o podanie opravného daňového priznania), podá sa daňové priznanie v súlade s požiadavkami ZDP (resp. zákona o správe daní a poplatkov).
  • Ak ÚJ otvorila účtovné knihy z dôvodu zabezpečenia verného a pravdivého obrazu účtovníctva, predkladá schválenú ÚZ (ktorá je iná ako pôvodne zostavená ÚZ) v jednom vyhotovení miestne príslušnému daňovému úradu do 30 dní po jej schválení.
  • Ak sa zistia chyby po schválení ÚZ, účtovné knihy za obdobie, ku ktorému sa vzťahujú chyby, sa už nesmú otvárať a opravy sa zaúčtujú ako účtovné prípady v tom období, keď sa chyby zistia. Tieto skutočnosti sa uvedú v poznámkach ÚZ vyhotovenej za obdobie, v ktorom sa chyby opravili. V prípade, že majú opravy chýb dopad na daň z príjmov, je potrebné tiež podať daňové priznanie (spravidla dodatočné).
  • ÚJ, ktorej to stanovuje zákon o účtovníctve (resp. osobitný predpis) musí mať ÚZ overenú audítorom. ÚJ, ktorá musí mať overenú ÚZ audítorom, musí vyhotoviť výročnú správu. Audítor okrem ÚZ overuje aj súlad výročnej správy s ÚZ ÚJ zostavenou za to isté účtovné obdobie.
  • Individuálna ÚZ a súlad výročnej správy s individuálnou ÚZ musia byť overené audítorom do jedného roka od skončenia účtovného obdobia, za ktoré sa zostavili.
  • Štruktúra a obsah súvahy a výkazu ziskov a strát sú vymedzené vzormi, ktoré sú publikované ako príloha k opatreniu o ÚZ. Štruktúra a názov jednotlivých položiek súvahy a výkazu ziskov a strát sa nesmú meniť, nesmú sa do nich dopĺňať žiadne položky ani vynechať z nich žiadne položky.

Sú samostatné vzory súvahy a výkazu ziskov a strát pre:

  • riadnu a mimoriadnu ÚZ,
  • priebežnú ÚZ.

Priebežná ÚZ sa zostavuje v úplnej alebo skrátenej štruktúre. Skrátená štruktúra sa odlišuje od úplnej len v súvahe. Pri priebežnej ÚZ v skrátenej štruktúre sa v súvahe vykazujú súhrnné položky a súhrnné údaje nižšieho radu, t. j. tie, ktoré sú vo vzore súvahy označené veľkými písmenami, ku ktorým je priradená rímska číslica.

  • Poznámky sú vymedzené len obsahovo, tiež ako príloha k opatreniu o ÚZ. V súčasnosti existuje len jedno obsahové vymedzenie poznámok, ak pre niektoré časti poznámok ÚJ nemá náplň, príslušné informácie sa neuvádzajú. Na prvej strane poznámok sa uvádza dátum, ku ktorému sa poznámky (ako súčasť ÚZ) zostavujú. Na konci poznámok sa uvádza dátum zostavenia a dátum schválenia ÚZ, a tiež podpisové záznamy (rovnako ako na súvahe a výkaze ziskov a strát).
  • Na súvahe, výkaze ziskov a strát a poznámkach musia byť vyznačené údaje o zostavení aj schválení ÚZ. Tieto informácie sú dôležité z dvoch dôvodov, a to kvôli:
    • následnej kontrole bilančnej kontinuity (za údaje za bezprostredne predchádzajúce účtovné obdobie sa považujú údaje z ÚZ, ktorá bola schválená príslušným orgánom; ak ÚZ nebola schválená do konca nasledujúceho účtovného obdobia, považujú sa za údaje bezprostredne predchádzajúceho účtovného obdobia údaje zo zostavenej ÚZ),
    • úplnosti ÚZ, ktorá sa po uplynutí účtovného obdobia archivuje a uchováva po dobu desiatich rokov nasledujúcich po roku, ktorého sa týka.
  • Ak príslušný orgán schváli individuálnu ÚZ bez toho, aby ÚJ opätovne otvárala účtovné knihy, je potrebné na takejto prvotne zostavenej ÚZ vyznačiť, že bola schválená a uviesť dátum jej schválenia. Takáto ÚZ sa už nepredkladá na daňový úrad.


Súvaha a výkaz ziskov a strát

Obsahové vymedzenie položiek súvahy a výkazu ziskov a strát nadväzuje na príslušné účty z rámcovej účtovej osnovy a účty vytvorené ÚJ uvedené v účtovom rozvrhu. V súlade so zákonom o účtovníctve a Postupmi účtovania v PÚ si ÚJ môže podľa vlastných potrieb vytvoriť syntetické súvahové účty majetku, záväzkov a vlastného imania, ktoré si uvedie v účtovom rozvrhu. Táto možnosť ÚJ je zohľadnená tak, že v číselnom označení účtu na treťom mieste je v súvahe uvedené písmeno „X“.

V jednotlivých

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály