Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zostatková cena hmotného majetku v daňových výdavkoch

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Zostatková cena sa viaže k hmotnému a nehmotnému majetku a pri jeho vyradení z používania ovplyvňuje daňové výdavky podnikateľa. Daňové dopady vyradenia majetku sú rôzne, a to v závislosti od dôvodu vyradenia.

V prvom rade je potrebné si ujasniť, čo rozumie zostatkovou cenou zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), pretože táto položka je, nie je, poprípade je iba sčasti daňovo účinnou pri vyradení hmotného majetku. V súvislosti s vyradením hmotného majetku je pri zistení základu dane potrebné u daňovníka účtujúceho v sústave podvojného účtovníctva robiť aj úpravy o rozdiel medzi zostatkovou cenou daňovou a zostatkovou cenou účtovnou, preto v skratke uvedieme, čo treba z pohľadu účtovných predpisov rozumieť aj účtovnou zostatkovou cenou.

Účtovná zostatková cena

Zostatková cena majetku ako účtovná kategória vyjadruje zníženú cenu (hodnotu) dlhodobého majetku o jeho opotrebenie. Opotrebenie je postupné znižovanie úžitkovej hodnoty majetku, pričom hodnota opotrebenia dlhodobého majetku za určité časové obdobie vyjadrená v peňažných jednotkách sa nazýva odpis. Hodnota trvalého zníženia majetku vyjadrená v odpisoch ku koncu účtovného obdobia alebo ku dňu vyradenia majetku z účtovníctva znižuje obstarávaciu cenu majetku na jeho zostatkovú cenu.

V účtovnej jednotke účtujúcej v sústave podvojného účtovníctva trvalé zníženie ocenenia dlhodobého majetku zodpovedajúce miere jeho opotrebenia, technickému a morálnemu zastaraniu predstavujú oprávky k dlhodobému hmotnému majetku. Oprávky sa vytvárajú vo výške odpisov dlhodobého hmotného majetku a účtujú sa mesačne v prospech účtu oprávok k hmotnému majetku v účtovnej skupine 08 – Oprávky k dlhodobému hmotnému majetku (účty 081 – Oprávky k stavbám, 082 – Oprávky k samostatným hnuteľným veciam a k súboru hnuteľných vecí, 085 – Oprávky k pestovateľským celkom trvalých porastov, 086 – Oprávky k základnému stádu a ťažným zvieratám, 089 – Oprávky k ostatnému dlhodobému hmotnému majetku) a súvzťažne do nákladov na ťarchu účtu 551 – Odpisy dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku. Kým odpisy predstavujú zníženie ocenenia dlhodobého majetku za účtovné obdobie, oprávky vyjadrujú znižovanie ocenenia odpisovaného dlhodobého majetku počas celej doby používania dlhodobého majetku, t. j. od jeho uvedenia do užívania až do úplného odpísania alebo do jeho vyradenia. Rozdiel medzi obstarávacou cenou dlhodobého majetku a sumou vytvorených oprávok predstavuje zostatkovú cenu dlhodobého majetku. Po uplynutí doby odpisovania a zahrnutí odpisov vo výške oprávok do nákladov je zostatková cena nulová.

Zostatkové ceny dlhodobého hmotného majetku môžubyť zachytené na týchto účtoch:

  • 541 – Zostatková cena predaného dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku – pri predaji,
  • 551 – pri fyzickej likvidácii v dôsledku opotrebenia a pri prevode podľa osobitných predpisov,
  • 549 – Manká a škody – v dôsledku mánk a škôd,
  • 582 – Škody – v dôsledku škody vzniknutej na majetku z mimoriadnych príčin, napr. v dôsledku živelnej pohromy,
  • 543 Dary – v prípade daru.

Daňová zostatková cena

Zostatková cena hmotného majetku je aj daňovou kategóriou. Podľa § 25 ods. 3 ZDP zostatkovou cenou na účely tohto zákona je rozdiel medzi vstupnou cenou hmotného majetku a celkovou výškou odpisov z tohto majetku zahrnutých do daňových výdavkov [§ 19 ods. 3 písm. a) ZDP]. Jej výška sa teda mení s časom a hodnotou uplatnených odpisov v danom časovom okamihu a pohybuje sa v rozmedzí medzi vstupnou cenou a nulou. Táto definícia sa nevzťahuje na zostatkovú cenu, ktorá sa určuje pri zrýchlenom odpisovaní v ďalších rokoch odpisovania podľa § 28 ods. 2 písm. b) ZDP.

Odpisovanie majetku spravidla končí vtedy, keď celková suma uplatnených odpisov ­dosiahne hodnotu vstupnej ceny, t. j. po uplynutí doby odpisovania. V tomto prípade v poslednom roku odpisovania je treba porovnať vypočítanú výšku odpisov a zostatkovú cenu pretože, ak presiahne vypočítaná výška odpisov zostatkovú cenu, odpis možno uplatniť do daňových výdavkov len do výšky zostatkovej ceny.

Odpisovanie sa môže skončiť aj v priebehu doby odpisovania, a to v prípade, ak majetok z rôznych dôvodov daňovník vyradí z užívania, to znamená, prestane sa používať na zabezpečenie zdaniteľných príjmov. V takýchto prípadoch sa do daňových výdavkov zahrnie zostatková cena hmotného majetku. Podmienky pre zahrnutiedaňovej zostatkovej ceny do daňových výdavkov určujú ustanovenia § 19 ods. 3 písm. b), c), d), g), e) a § 21 ods. 2 písm. f) ZDP, v ktorých sa uvádza, kedy a do akej výšky je zostatková cena majetku pri jeho vyradení z používania uznaným daňovým výdavkom. V tejto súvislosti treba pamätať aj na ustanovenie § 22 ods. 11 ZDP,ktoré neumožňuje uplatniť odpis v zdaňovacom období, v ktoromsa majetok vyraďuje. Ako daňový výdavok sa teda posudzuje len zostatková cena vyčíslená k 1. 1. príslušného zdaňovacieho obdobia. Výnimkou je zostatková cena majetku odpisovaného podľa § 26 ods. 6 až 8 ZDP, u ktorého sa odpis uplatňuje vo výške pripadajúcej na počet celých mesiacov až do jeho vyradenia (§ 22 ods. 12 ZDP).

Postup pri výpočte daňovej zostatkovej ceny

Ako už bolo naznačené, daňovník pri výpočte zostatkovej ceny vychádza z § 25 ods. 3 a z § 22 ods. 11 a 12 ZDP. V zásade platí, že daňovník pri vyradení majetku z používania v priebehu zdaňovacieho obdobia:

  1. Nemá nárok na uplatnenie žiadneho odpisu z hmotného majetku odpisovaného podľa § 27 a § 28 ZDP. Táto skutočnosť vyplýva z § 22 ods. 11 ZDP, kde sa uvádza, že daňovník môže uplatniť ročný odpis z hmotného majetku len za podmienky, že hmotný majetok účtuje v majetku k 31. 12. príslušného zdaňovacieho obdobia, resp. ho účtuje k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia.
  2. Má nárok na uplatnenie pomernej časti z ročného odpisu, ak ide o majetok odpisovaný podľa § 26 ods. 6 až 8 ZDP, a to vo výške zodpovedajúcej počtu celých mesiacov, počas ktorých daňovník majetok používal na dosiahnutie zdaniteľných príjmov. Táto skutočnosť vyplýva z § 22 ods. 12 ZDP, podľa ktorého má daňovník právo uplatniť odpis vo výške pripadajúcej na počet celých mesiacov, počas ktorých daňovník majetok účtoval.

Dôsledky rozdielu medzi účtovnými a daňovými odpismi

Daňové odpisy, na rozdiel od účtovných odpisov, sa neúčtujú v účtovníctve a ich kvantifikácia je potrebná len pre uplatnenie v daňových výdavkoch. Podľa § 19 ods. 3 písm. a) ZDP sú totiž daňovým výdavkom len daňové odpisy hmotného majetku, t. j. odpisy vypočítané podľa § 22 až § 29 tohto zákona.

Ak účtuje účtovná jednotka v po­dvojnom účtovníctve a účtovné odpisy sú stanovené tak, aby zobrazovali skutočný stav majetku, vzniká v mnohých prípadoch rozdiel medzi daňovými a účtovnými odpismi. Pri zistení základu dane z príjmov potom tento rozdiel zvyšuje alebo znižuje výsledok hospodárenia. Ak sú uplatnené účtovné odpisy vyššie ako daňové, rozdiel je položkou zvyšujúcou výsledok hospodárenia, ak sú uplatnené účtovné odpisy nižšie ako daňové, rozdiel sa od výsledku hospodárenia odpočíta. Úpravy sa vykonávajú neúčtovne až pri zostavovaní daňového priznania. Účtovná jednotka musí zároveň z rozdielov daňových a účtovných odpisov vyhodnotiť odloženú daňovú povinnosť.

♦ Príklad č. 1:

Obchodná spoločnosť ­obstarala v ro­ku 2013 do majetku počítač v obstarávacej cene 1 800 €.

Podľa odpisového plánu počítač odpisuje 3 roky (ide o predpokladanú dobu životnosti, a to vzhľadom na rýchle zastarávanie výpočtovej techniky).

Výpočet mesačného odpisu:

  • 1 800 / 3 = 600 € ročný odpis,
  • 600 / 12 = 50 € mesačný odpis.

Majetok bol uvedený do užívania v januári 2013.

Pre stanovenie daňového odpisu účtovná jednotka zvolila zrýchlenú metódu odpisovania. Počítač je zaradený do prvej odpisovej skupiny, bude teda daňovo odpisovaný štyri roky.

Výpočet ročného odpisu:

Rok

Výpočet

Suma v €

Zostatková cena v €

2013

[(1 800 / 4) / 12] x 12

450

1 350

2014

[(1 350 x 2) / (5 – 1)]

675

675

2015

(675 x 2) / (5 – 2)

450

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály