Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zodpovednosť člena predstavenstva a kontrolná komisia

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov Zo seriálu: Družstvo

Členovia predstavenstva sú povinní vykonávať svoju funkciu s odbornou starostlivosťou a v súlade so záujmami družstva a všetkých jej členov. Najmä sú povinní zaobstarať si a pri rozhodovaní zohľadniť všetky dostupné informácie týkajúce sa predmetu rozhodnutia, zachovávať mlčanlivosť o dôverných informáciách a skutočnostiach, ktorých prezradenie tretím osobám by mohlo družstvu spôsobiť škodu alebo ohroziť jeho záujmy, alebo záujmy jeho členov a pri výkone svojej pôsobnosti nesmú uprednostňovať svoje záujmy, záujmy len niektorých členov alebo záujmy tretích osôb pred záujmom družstva. 

Pojem odborná starostlivosť je predstavovaná predovšetkým implicitne vymedzenou povinnosťou vytvorenia takého informačného systému v  spoločnosti, v  rámci ktorého budú členovia predstavenstva ako rozhodovacieho orgánu (rozhodovanie strategické a  riadiace pri vedení podniku) schopní rozhodovať s  takou znalosťou veci v  predmete podnikania (činnosti), ktorá sa v  objektívnom zmysle bude považovať za postačujúcu. Obchodný zákonník napríklad vymenúva, ako si treba počínať, aby štatutárny orgán konal v  súlade s  touto zásadou. Ide najmä o  povinnosť zaobstarať si a pri rozhodovaní zohľadniť všetky dostupné informácie týkajúce sa predmetu rozhodnutia, zachovávať mlčanlivosť o  dôverných informáciách a skutočnostiach, ktorých prezradenie tretím osobám by mohlo spoločnosti spôsobiť škodu, alebo ohroziť jej záujmy, alebo záujmy jej akcionárov a pri výkone svojej pôsobnosti nesmú uprednostňovať svoje záujmy, záujmy len niektorých akcionárov, alebo záujmy tretích osôb pred záujmami spoločnosti. Bolo žiaduce zjednotiť pojem odborná starostlivosť upravený v  ust. §  135a ods.  1 a  ust. §  243a a  pojem náležitá starostlivosť upravený v  ust. §  194 ods.  4 Obchodného zákonníka, pretože zastávam názor, že obsahovo by mala byť zodpovednosť a  konanie členov štatutárnych orgánov týchto kapitálových spoločností a  družstva upravená jednotne. Ešte väčší zmätok do povinnosti vykonávať funkciu člena predstavenstva s  tou či onou starostlivosťou vniesla dôvodová správa k  zákonu č.  500/2001 Z.  z., ktorá narába s  pojmom dostatočná starostlivosť. Prikláňam sa k  zjednoteniu terminológie na pojme náležitá starostlivosť, ktorý podľa môjho názoru subsumuje aj odbornú starostlivosť a  je teda pojmom širším (čo vyplýva aj z  gramatického výkladu ust. §  194 ods.  5 Obchodného zákonníka) ako pojem odborná starostlivosť.

Za základné znaky vykonávania funkcie s  odbornou starostlivosťou môžeme považovať:

  • plniť svoje úlohy v  súlade so záujmami družstva,
  • vykonávať svoju pôsobnosť v  súlade so záujmami všetkých členov družstva,
  • obstaranie všetkých dostupných informácií a iných podkladov pre správne rozhodnutie – to znamená, že predstavenstvo je povinné rozhodovať sa nielen na podklade informácií, ktoré malo, ale je aj povinné si obstarať všetky dostupné informácie,
  • zachovávanie mlčanlivosti o  všetkých skutočnostiach, ktorých prezradenie by družstvu mohlo spôsobiť škodu,
  • zákaz uprednostňovať záujmy členov predstavenstva družstva pred záujmami družstva ako celku,
  • zákaz  uprednostniť záujmy tretích osôb pred záujmami družstva,
  • zákaz  uprednostniť iba niektorých členov družstva pred ostatnými a  pod.

Členovia predstavenstva sú povinní zachovávať mlčanlivosť o  dôverných informáciách. Samotný pojem dôverná informácia Obchodný zákonník bližšie nevymedzuje. Jeho vymedzenie obsahuje ust. §  132 ods.  1 zákona č.  566/2001 Z.  z. o  cenných papieroch a investičných službách a o  zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o  cenných papieroch) v  z.  n.  p. Podľa tohto ustanovenia ide o  informáciu o  hospodárskej alebo finančnej situácii spoločnosti, ktorá ešte nebola uverejnená. Avšak dôverná informácia z  hľadiska ust. §  243a ods.  1 môže mať širší rozsah aký tomuto pojmu dáva zákon o  cenných papieroch. Preto dôvernosť informácie bude potrebné posúdiť v  každom konkrétnom prípade. Povinnosť mlčanlivosti vo vzťahu k  dôverným informáciám je absolútna. Mlčanlivosť vo vzťahu k  dôverným informáciám je absolútna, pri ostatných skutočnostiach je člen predstavenstva taktiež povinný zachovávať mlčanlivosť v  prípade, ak by prezradenie takejto skutočnosti tretím osobám mohlo družstvu spôsobiť škodu, pričom nemusí ísť len o  škodu materiálnu.

Členovia predstavenstva, ktorí porušili svoje povinnosti pri výkone svojej funkcie, sú zodpovední spoločne a nerozdielne za škodu, ktorú tým družstvu spôsobili. Člen predstavenstva nezodpovedá za škodu, ak preukáže, že pri výkone svojej funkcie postupoval s  odbornou starostlivosťou a v  dobrej viere, že koná v  záujme družstva a všetkých jeho členov. Členovia predstavenstva nezodpovedajú za škodu spôsobenú družstvu konaním, ktorým vykonávali uznesenie členskej schôdze. To neplatí, ak je uznesenie členskej schôdze v  rozpore s  právnymi predpismi alebo so stanovami družstva. Členov predstavenstva nezbavuje zodpovednosti, ak ich konanie schválila kontrolná komisia.

Obchodnoprávna zodpovednosť členov predstavenstva je zodpovednosťou objektívnou, ktorá je založená v  súlade s  ust. §  66 ods.  3 Obchodného zákonníka na podklade zmluvy o  výkone funkcie, na ktorú sa primerane použijú ustanovenia o  mandátnej zmluve. Členovia predstavenstva zodpovedajú za porušenie povinnosti zo záväzkového vzťahu, ako aj zo zodpovednosti za škodu porušením povinností ustanovených Obchodným zákonníkom podľa ust. §  757.

Podľa ust. 757 Obchodného zákonníka pre zodpovednosť za škodu spôsobenú porušením povinností ustanovených týmto zákonom, platia obdobne ustanovenia §  373 a nasl. Najvyšší súd Slovenskej republiky k  tomu uviedol: „Obchodný zákonník vymedzuje predpoklady pre priznanie práva na náhradu škody a pokiaľ v  konaní nie sú preukázané okolnosti vylučujúce zodpovednosť uvedené v  §  374, má povinnosť uhradiť škodu ten, na strane ktorého došlo k  porušeniu povinnosti, či už zo zmluvného vzťahu, alebo porušením zákonnej povinnosti za predpokladu, že sú splne

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály