Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmluva o dielo z pohľadu dane z príjmov

Rubrika: Daň z príjmov

V praxi sa často stáva sa často pri činnostiach, ktoré smerujú k hmotnému výsledku, uzatvára zmluva o dielo. Autorka vysvetľuje, ako správne zatriediť príjmy z nej vyplývajúce do príslušných ustanovení zákona o dani z príjmov.

 

Zmluva o dielo v kontexte Obchodného zákonníka a Občianskeho zákonníka


Ustanovenia zaoberajúce sa zmluvou o dielo v Obchodnom zákonníku a Občianskom zákonníku sú v zásade koncipované rovnakým spôsobom, samozrejme, po zohľadnení vzťahov, ktoré upravujú príslušné právne predpisy.
Z uvedeného vyplýva aj podstata odlišnosti zmluvy o dielo ustanovenej v § 631 až § 643 Občianskeho zákonníka od zmluvy o dielo upravenej v ustanoveniach § 536 až § 565 Obchodného zákonníka, ktorá spočíva práve v subjektoch zmluvného vzťahu. Podľa Občianskeho zákonníka ide o vzťah medzi dvoma občanmi alebo podnikateľom a občanom, pričom podnikateľ (v judikátoch uvádzaná organizácia) vystupuje vo väčšine prípadov ako zhotoviteľ dohodnutého diela a občan ako objednávateľ požadovaného diela. Podľa Obchodného zákonníka ide o vzťah medzi podnikateľmi, ktorí sú vymedzení v § 2 ods. 2 Obchodného zákonníka, t. j. aj na strane zhotoviteľa aj na strane objednávateľa vystupuje podnikateľ.

Podľa § 536 Obchodného zákonníka zhotoviteľ sa zaväzuje zmluvou o dielo vykonať určité dielo a objednávateľ sa zaväzuje zaplatiť cenu za jeho vykonanie. Podľa § 631 Občianskeho zákonníka zmluva o dielo je dvojstranný vzájomný záväzkový právny vzťah, ktorou sa zhotoviteľ diela zaväzuje vykonať na svoje nebezpečenstvo pre objednávateľa určité dielo za dojednanú cenu.

Zmluvné strany by pri uzavieraní zmluvy o dielo nemali zabúdať na skutočnosť, že v zákone nie sú upravené niektoré otázky dôležité najmä pre investičnú výstavbu, ako napr. či sa zmluva má uzavrieť v písomnej forme alebo ústne, spolupôsobenie objednávateľa pri vykonávaní diela, otázky odovzdania staveniska alebo pracoviska pred začatím výstavby, otázky súvisiace s pôsobením stavebného dozoru, otázky súvisiace s vykonávaním autorského dozoru projektanta, spísanie zápisnice o odovzdaní diela a pod.

V súlade s Obchodným zákonníkom zmluva o dielo sa uzatvára, ak ide o:
  • zhotovenie určitej veci, ak sa neupravuje kúpnou zmluvou,
  • montáž určitej veci,
  • údržbu určitej veci,
  • vykonanie dohodnutej opravy alebo úpravy určitej veci,
  • hmotne zachytený výsledok inej činnosti.
Pojem dielo preto vždy vyjadruje určitú činnosť, ktorá smeruje k zhotoveniu veci, jej montáži, údržbe alebo oprave, alebo inú činnosť smerujúcu k hmotnému výsledku. Pre zmluvu o dielo však vždy platí, že jej predmet sa musí dohodnúť tak, aby bol ukončený hmotným výsledkom. Vzájomný vzťah zmluvných strán pri činnosti, ktorá smeruje k dosiahnutiu nehmotného výsledku, nebude upravený zmluvou o dielo.

Špecifickými typmi zmlúv o dielo podľa Občianskeho zákonníka je zhotovenie veci na zákazku (§ 644 – § 651 Občianskeho zákonníka) a zmluva o oprave a úprave veci (§ 652 – § 656 Občianskeho zákonníka).

Zmluva o dielo sa môže uzavrieť v písomnej forme alebo v ústnej forme podľa ustanovení Obchodného zákonníka, ako aj ustanovení Občianskeho zákonníka. Zmluva o dielo nepatrí medzi zmluvné typy, pri ktorých na ich platnosť sa vyžaduje uzavretie v písomnej forme.

Pozn.: Na
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály