Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmeny zákona o dani z pridanej hodnoty v roku 2023 a 2024

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Predmetom zmien zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) od 1. 1. 2023 je úprava rôznych ustanovení, cieľom ktorých je zníženie administratívnej záťaže. Upúšťa sa od povinnosti registrovať sa za platiteľa dane pre zdaniteľné osoby, ktoré poskytujú výlučne finančné alebo poisťovacie služby alebo oslobodený prenájom nehnuteľnosti. Dochádza k zmene spôsobu stanovenia výšky opravy odpočítanej dane pri krádeži tovaru – uplatní sa zákonná fikcia posudzovania ako povinne odpisovaného majetku rovnomerne po dobu štyroch rokov.

Zavádza sa povinnosť odberateľa vykonať opravu odpočítanej dane, ak v ustanovenom období po splatnosti neuhradí protihodnotu za dodanie tovaru alebo služby. Keďže táto povinnosť je z hľadiska mechanizmu DPH úzko previazaná s inštitútom opravy základu dane u dodávateľa tovaru alebo služby, zjednodušia sa podmienky vzniku nevymožiteľnej pohľadávky na účely zákona o DPH, čo predstavuje základný predpoklad pre uplatnenie práva na opravu základu dane v prípadoch, keď tento nezískal protihodnotu za ním dodaný tovar alebo službu.
Hlavným cieľom novelizácie zákona o DPHs účinnosťou od 1.1.2024 je transpozícia smernice Rady (EÚ) 2020/284z 18.2.2020, ktorou sa mení smernica 2006/112/ES, pokiaľ ide o zavedenie určitých požiadaviek na poskytovateľov platobných služieb. Hlavným dôvodom prijatia tejto smernice bol rozmach elektronického obchodu. Účinnosť tohto ustanovenia (§ 70a) je až od 1.1.2024.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály