Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmeny v zákone o minimálnej mzde

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Dňa 1. februára 2008 nadobudol účinnosť úplne nový zákon č. 663/2007 Z. z. o minimálnej mzde. Dňa 19. septembra 2008 nadobudla účinnosť novela tohto zákona, t. j. zákon č. 354/2008 Z. z.


Dňa 1. februára 2008
nadobudol účinnosť úplne nový zákon č. 663/2007 Z. z. o minimálnej mzde (ďalej len „zákon o minimálnej mzde“). Dňa 19. septembra 2008 nadobudla účinnosť novela tohto zákona, t. j. zákon č. 354/2008 Z. z.

V zmysle tejto novely dochádza viac-menej k zmenám technického charakteru a k posunu určitých dátumov. Najdôležitejšou zmenou je skutočnosť, že o sume minimálnej mzdy rozhodne vláda najneskôr do 20. októbra s prihliadnutím na stanoviská sociálnych partnerov, vývoj kritérií na úpravu sumy minimálnej mzdy, vývoj podielu čistej minimálnej mzdy z čistej priemernej mzdy najmenej za predchádzajúce dva kalendárne roky a s prihliadnutím na vývoj produktivity práce. 

Určenie sumy minimálnej mzdy

Podia § 8 zákona o minimálnej mzde základným východiskom na úpravu sumy mesačnej minimálnej mzdy podľa § 7 ods. 5 cit. Zákona je mesačná minimálna mzda platná v kalendárnom roku, v ktorom sa predkladá návrh na úpravu jej sumy.
 
Suma mesačnej minimálnej mzdy na nasledujúci kalendárny rok, napr. na kalendárny rok 2009 sa určí najmenej vo výške súčinu platnej mesačnej minimálnej mzdy (t. j. 8 100 Sk) a indexu medziročného rastu priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zverejneného Štatistickým úradom Slovenskej republiky za kalendárny rok, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa predkladá návrh na úpravu sumy minimálnej mzdy, t. j. za kalendárny rok 2007.
V zmysle novely sa od 19. septembra 2008 ustanovenie § 8 zákona o minimálnej mzde doplnilo o odsek 3, ktorý ustanovuje, že o sume minimálnej mzdy rozhodne vláda najneskôr do 20. októbra so zreteľom na stanoviská sociálnych partnerov, vývoj kritérií na úpravu sumy minimálnej mzdy podľa § 6 zákona o minimálnej mzde, vývoj podielu čistej minimálnej mzdy z čistej priemernej mzdy najmenej za predchádzajúce dva kalendárne roky a s prihliadnutím na vývoj produktivity práce.

Suma minimálnej mzdy a ustanovený týždenný pracovný čas

Podľa § 2 zákona o minimálnej mzdesumu minimálnej mzdy pre zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou ustanovenú podľa § 7 cit. zákona a sumu minimálnej mzdy za každú hodinu odpracovanú zamestnancom ustanoví na príslušný kalendárny rok vláda SRnariadením vlády.
Suma minimálnej mzdy sa ustanovuje vždy na obdobie od 1. januára do 31. decembra, t. j. od 1. januára 2009 do 31. decembra 2009. Nariadenie vlády v zmysle novely sa uverejní v Zbierke zákonov Slovenskej republiky najneskôr 1. novembra kalendárneho roka predchádzajúceho kalendárnemu roku, na ktorý sa určuje suma minimálnej mzdy, t. j. suma minimálnej mzdy na kalendárny rok 2009 sa uverejní nariadením vlády SR v Zbierke zákonov SR najneskôr 1. novembra 2008.
Suma minimálnej mzdy za každú hodinu odpracovanú zamestnancom predstavuje 1/174 zo sumy mesačnej minimálnej mzdy.
Takto určená minimálna mzda patrí zamestnancovi, ak jeho ustanovený týždenný pracovný čas je 40 hodín. V prípade, ak je ustanovený týždenný pracovný čas zamestnanca nižší ako 40 hodín v zmysle § 85 ods. 5 až 7 Zákonníka práce t. j. ak ide o:
  • výkon práce striedavo v oboch zmenách v dvojzmennej prevádzke, kedy má zamestnanec pracovný čas najviac 38 a 3/4 hodiny týždenne a vo všetkých zmenách v trojzmennej prevádzke alebo v nepretržitej prevádzke má pracovný čas najviac 37 a 1/2 hodiny týždenne,
  • výkon práce zamestnanca, ktorý pracuje s dokázanýmchemickým karcinogénom pri pracovných procesoch s rizikom chemickej karcinogenity, alebo ktorý vykonáva činnosti vedúce k ožiareniu zdrojom ionizujúceho žiarenia kategórie A v kontrolovanom pásme pracoviska so zdrojmi ionizujúceho žiarenia, je najviac 33 a 1/2 hodiny týždenne,
  • výkon práce mladistvého zamestnanca mladšieho ako 16 rokov, ktorého pracovný čas je najviac 30 hodín týždenne, aj keď pracuje pre viacerých zamestnávateľov, pričom pracovný čas mladistvého zamestnanca nesmie v priebehu 24 hodín presiahnuť osem hodín,
  • výkon práce mladistvého zamestnanca staršieho ako 16 rokov, ktorého pracovný čas je najviac 37 a 1/2 hodiny týždenne, aj keď pracuje pre viacerých zamestnávateľov, pričom pracovný čas mladistvého zamestnanca nesmie v priebehu 24 hodín presiahnuť osem hodín,
suma minimálnej mzdy vyjadrená v slovenských korunách za hodinu sa úmerne zvýši.
 
Suma minimálnej mzdy sa v tomto prípade zaokrúhľuje na celé desiatky halierov, t. j. ide o tzv. matematické zaokrúhľovanie.  

Suma minimálnej mzdy a kratší pracovný čas

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály