Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmeny v zákone o dani z príjmov v roku 2018 (1. časť)

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe Zo seriálu: Zmeny v zákone o dani z príjmov v roku 2018

Tak ako každý rok, aj rok 2018 prináša v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) celý rad zmien, ktoré boli prijaté ako súčasť niekoľkých noviel tohto zákona. V predloženej sérii príspevkov postupne prinesieme prehľad zmien účinných od roku 2018 a 2019 v ZDP.

Ide o zmeny, ktoré si zaslúžia pozornosť odbornej ekonomickej verejnosti, nakoľko prinášajú nové inštitúty v oblasti zdanenia (napr. daň pri odchode, zdanenie nízko zdaňovaných zahraničných kontrolovaných spoločností atď.), spresňujú oblasti, ktoré boli doteraz upravené len odborným výkladom (napr. zdanenie vrátenia vkladov do vlastného imania), prinášajú nové alebo menia doteraz uplatňované formy podpory ekonomických aktivít (zavedenie daňového bonusu na úroky na bývanie, zvýšenie odpočtu výdavkov na výskum a vývoj, zavedenie podpory domáceho kúpeľníctva a pod.). Zmeny v ZDP sa samozrejme týkajú aj oblasti medzinárodného zdanenia (napr. rozšírenie zdroja príjmov na území SR) a nemenej zaujímavé pre ekonomickú verejnosť by mohli byť aj nové formy oslobodení od zdanenia (zavedenie tzv. patent boxu alebo oslobodenie príjmov z predaja obchodných podielov).

V prvom príspevku, ktoré čitateľov prevedú zmenami v ZDP s účinnosťou od roku 2018 a 2019 uvedieme zmeny, ktoré priniesli novely ZDP č. 264/2017 Z. z., č. 279/2017 Z. z. a č. 335/2017 Z. z. Ide o novely, ktoré boli prijaté ako súčasť novelizácie iných zákonov a ktoré napriek svojmu kratšiemu rozsahu prinášajú významné zmeny s dosahom na široký rozsah daňovníkov. V ďalších častiach priblížime čitateľom zmeny, ktoré priniesla posledná rozsiahla novela ZDP schválená v roku 2017 č. 344/2017 Z. z.

NOVELA č. 264/2017 Z. z.

Kapitálový fond z príspevkov v novele Obchodného zákonníka

Novela zákona o dani z príjmov č. 264/2017 Z. z. bola prijatá v novelizačnom článku VIII ako súčasť novely Obchodného zákonníka. V zákone o dani z príjmov sa rea­guje na úpravu tzv. vkladov do vlastného imania a ich vrátenia, ktorá je v Obchodnom zákonníku premietnutá v novom § 217a. V tomto ustanovení Obchodného zákonníka sa jednoznačne definuje, že tieto vklady, ktoré sa aj doteraz realizovali do iných zložiek vlastného imania ako základného imania (predovšetkým do ostatných kapitálových fondov na účet 413), sa budú nazývať ako kapitálový fond z príspevkov a bude ich možné aj použiť, t. j. vrátiť nielen tým spoločníkom, ktorí tento príspevok realizovali (splatili), ale aj tým spoločníkom, ktorý príspevok nesplatili.

Na tvorbu kapitálového fondu z príspevkov kladie Obchodný zákonník v § 217a ods. 1 viacero požiadaviek, a to:

  • tvorba musí byť upravená:
    • v zakladateľskej zmluve alebo v stanovách,
    • schválením zakladateľmi, ak ide o tvorbu pri vzniku spoločnosti,
    • schválením valného zhromaždenia, ak ide o tvorbu za trvania spoločnosti,
  • na splatenie sa primerane použijú ustanovenia Obchodného zákonníka o vkladoch (napr. § 59), čím sa zabezpečuje, že príspevok do kapitálového fondu v nepeňažnej forme, tak ako nepeňažný vklad do základného imania, sa oceňuje v hodnote nepeňažného vkladu započítanej na vklad spoločníka (ďalej len „uznaná hodnota vkladu“),
  • vklad (príspevok) sa považuje za kapitálový fond z príspevkov okamihom splatenia, a nie prijatia záväzku splatiť ho.

V § 217a ods. 2 Obchodného zákonníka sa upravila aj doterajšia nejednoznačnosť, ktorá vzbudzovala diskusie v odbornej verejnosti, keď sa spresnilo, že splatený kapitálový fond z príspevkov:

  • Možno použiť na prerozdelenie, t. j. vrátiť, a to nielen spoločníkom, ktorí príspevok splatili, ale aj tým, ktorí ho nesplatili alebo ho použiť na zvýšenie základného imania. Uvedené použitie kapitálového fondu z príspevkov je možné realizovať, ak tak ustanovuje zakladateľská zmluva alebo stanovy, a to na základe rozhodnutia valného zhromaždenia, pričom akcionár nie je povinný vrátiť plnenie z prerozdelenia, ak preukáže, že plnenie prijal dobromyseľne. Zároveň podľa ods. 3 platí, že ak sa má splatený kapitálový fond z príspevkov použiť na prerozdelenie medzi akcionárov (spoločníkov), najneskôr 60 dní vopred sa musí zverejniť oznámenie o výške jeho prerozdelenia.
  • Nemožno použiť na prerozdelenie, a to, ak je spoločnosť v kríze alebo by sa v dôsledku prerozdelenia tohto fondu spoločnosť dostala do krízy.

Podľa prechodného ustanovenia § 768q ods. 2 Obchodného zákonníka platí, že tieto nové pravidlá tvorby a použitia kapitálového fondu z príspevkov sa použijú len na príspevky poskytnuté po 1. 1. 2018.

Účtovanie kapitálového fondu z príspevkov

Ministerstvo financií SR na zavedenie § 217a v novele Obchodného zákonníka reagovalo aj zmenou opatrenia MF SR č. ­23054/­2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) Postupov účtovania v PÚ, ktorá bola publikovaná vo Finančnom spravodajcovi v roku 2017 ako príspevok č. 18. V Postupov účtovania v PÚ Postupoch účtovania v PÚ bolo upravené v § 27b účtovanie kapitálového fondu z príspevkov, vrátane účtovania jeho použitia (vrátenia, prerozdelenia). V ďalšom texte budeme pri výklade úpravy obsiahnutej v novele zákona o dani z príjmov č. 264/2017 Z. z. vychádzať z úpravy účtovania obsiahnutej v novele Postupov účtovania v PÚ, ktorú v skratke uvádzame v nasledovnom prehľade:

Účtovanie u prijímateľa splateného príspevku do kapitálového fondu z príspevkov

MD

D

Pohľadávka z príspevku do kapitálového fondu (v hodnote uvedenej v príslušnej zmluve pri nepeňažnom príspevku)

353

413

Splatenie príspevku do kapitálového fondu (v hodnote uvedenej v príslušnej zmluve zmluve)

02x, 211, 221

353

Ak pôjde o vytvorenie kapitálového fondu z príspevkov, ktoré sa účtuje ako súčasť vkladu podniku alebo ako súčasť nepeňažného vkladu, ktorým nie je podnik, v účtovníctve prijímateľa nepeňažného vkladu sa účtuje podľa § 27a Postupov účtovania v PÚ. Pri výpočte goodwillu alebo záporného goodwillu ako rozdielu medzi reálnou hodnotou jednotlivých zložiek majetku a záväzkov a uznanou hodnotou vkladu sa k uznanej hodnote vkladu pripočíta aj hodnota splateného príspevku do kapitálového fondu a prípadne aj prídel do rezervného fondu alebo emisného ážia (iné príspevky), ak sú dohodnuté v spoločenskej zmluve, zakladateľskej zmluve alebo zakladateľskej listine (ďalej len „príslušná zmluva“).

Účtovanie u vkladateľa splateného príspevku do kapitálového fondu z príspevkov

MD

D

Záväzok z príspevku do kapitálového fondu (v hodnote uznanej na vklad uvedenej v príslušnej zmluve) – na účte finančnej investície sa účtu v závislosti od výšky vplyvu akcionára alebo spoločníka

06x

367

Splatenie príspevku do kapitálového fondu (v hodnote uznanej na vklad uvedenej v príslušnej zmluve)

02x

353

Rozdiel pri nepeňažnom splatení príspevku medzi uznanou hodnotou majetku podľa príslušnej zmluvy a účtovnou hodnotou majetku:

zisk

strata

 

 

568

367

 

 

367

668

Účtovanie použitia splateného príspevku do kapitálového fondu z príspevkov u prijímateľa príspevku

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály