Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmeny v zákone o dani z príjmov prijaté koncom roka 2015

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) bol v roku 2015 novelizovaný celkom 13-krát. Samostatnou novelou ZDP, ktorá nadobudla účinnosť 1. 1. 2016, je najrozsiahlejšia novela č. 253/2015 Z. z. Okrem nej, ako súčasť iných zákonov, bolo pred koncom roka 2015 prijatých aj ďalších 6 noviel, ktoré si aj napriek svojmu úzkemu tematickému zameraniu zaslúžia pozornosť odbornej verejnosti.

Ide o tieto novely, ktoré boli prijaté ako súčasť zákona:

  • č. 361/2015 Z. z., ktorým sa novelizuje zákon o kolektívnom investovaní (č. 203/2011 Z. z.),
  • č. 375/2015 Z. z. o zrušení Fondu národného majetku SR,
  • č. 378/2015 Z. z. o dobrovoľnej vojenskej príprave,
  • č. 389/2015 Z. z., ktorým sa novelizuje Obchodný zákonník (č. 513/1991 Zb.),
  • č. 440/2015 Z. z. o športe.

Novela ZDP č. 361/2015 Z. z. súvisiaca so zmenami v kolektívnom investovaní

Zmeny v kolektívnom investovaní s vplyvom na ZDP

Novelou zákona o kolektívnom investovaní sa umožňuje vznik a využívanie nových foriem kolektívneho investovania a súvisiacich činností, a to investičných fondov s premenlivým základným imaním, ktoré sú v zahraničí známe pod skratkou SICAV. Investičný fond s premenlivým základným imaním je fond s právnou subjektivitou vo forme akciovej spoločnosti, ktorá má vlastné orgány riadenia, pričom bude môcť vykonávať činnosť samostatne (ako samosprávny fond), ale aj ako fond spravovaný správcovskou spoločnosťou. V tomto smere boli zmeny v zákone o kolektívnom investovaní vykonané v § 4 ods. 2 písm. b), § 26d a § 26e a tiež v § 220b Obchodného zákonníka.

Nadväzujúce zmeny v ZDP

ZDP do prijatia novely zákona o kolektívnom investovaní obsahoval v § 12 ods. 1 písm. a) úpravu zdanenia existujúcich foriem kolektívneho investovania, a to správcovskej spoločnosti, ktorá vytvára podielové fondy. Umožnením vzniku novej formy kolektívneho investovania – investičného fondu s premenlivým základným imaním sa v ZDP určuje:

Predmet dane investičného fondu s premenlivým základným imaním

Predmetom dane tohto nového subjektu kolektívneho investovania sú podľa § 12 ods. 1 písm. d) ZDP všetky príjmy, ktoré investičnému fondu s premenlivým základným imaním plynú, a to vrátane príjmov, ktoré plynú jednotlivým podfondom. Znamená to, že ak bude SICAV vytvárať podfondy, budú tieto zdaňované na úrovni celého investičného fondu (SICAV). Tento subjekt kolektívneho investovania sa bude daňou z príjmov zdaňovať ako bežná právnická osoba sadzbou dane 22 %, resp. platnou sadzbou dane. Prichádza tak k rozdielnemu zdaneniu oproti správcovskej spoločnosti, ktorej predmetom dane sú len jej vlastné príjmy bez zahrnutia príjmov podielových fondov, ktoré sú ňou spravované. Novela ZDP č. 361/2015 Z. z. nadobúda účinnosť 18. 3. 2016.

Novela ZDP č. 375/2015 Z. z. súvisiaca so zrušením FNM SR

Zrušenie FNM SR na základe zákona

S účinnosťou od 1. 1. 2016 sa na základe zákona zrušuje FNM SR a tiež je ustanovené, že jeho nástupcom je právnická osoba určená na základe tohto zákona. Ministerstvo hospodárstva SR za účelom nástupníctva určí právnickú osobu, ktorej jediným akcionárom je štát alebo právnickú osobu, ktorej jediným zakladateľom je štát. Táto PO:

  • vstupuje do všetkých práv a povinností vyplývajúcich z právnych vzťahov, ktorých účastníkom bol FNM SR,
  • dňom zrušenia FNM SR preberá jeho majetok vrátane pohľadávok, majetkových účastí na podnikaní PO a iných majetkových práv a záväzky.

Poznámka: Práva a povinnosti vyplývajúce z pracovnoprávnych vzťahov a z iných právnych vzťahov zamestnancov FNM SR prechádzajú na určenú PO, ktorá je povinná voči týmto zamestnancom dodržiavať kolektívnu zmluvu, ktorá sa na nich vzťahovala do 31. decembra 2015 až do skončenia jej účinnosti. Nároky zamestnancov vyplývajúce z prechodu práv a povinností uspokojí PO.

Nadväzujúce zmeny v ZDP:

  • Oslobodenie plnenia pri bezodplatnom prevode zaknihovaných cenných papierov

Zákonom o zrušení FNM bola ustanovená nová poznámka pod čiarou k odkazu 59ca, podľa ktorého je od dane oslobodené peňažné alebo nepeňažné plnenie poskytnuté vyššie uvedenou PO fyzickej osobe pri bezodplatnom prevode zaknihovaných cenných papierov.

Ak FO ponúkne do 30. júna 2016 bezodplatne tejto PO zaknihované cenné papiere, je povinná takú ponuku prijať a na tento účel:

  1. uzatvárať s FO zmluvy, predmetom ktorých je:
    1. prevod zaknihovaných cenných papierov na PO,
    2. prevzatie alebo pristúpenie k záväzkom prevodcu zaplatiť poplatky spojené s evidenciou cenných papierov za kalendárny rok, v ktorom došlo k prevodu cenných papierov a za dva kalendárne roky predchádzajúce tomuto roku a s registráciou prevodu v tejto evidencii alebo
    3. záväzok nahradiť vyššie uvedené poplatky, ak už boli prevodcom zaplatené,
  2. vykonávať právne úkony súvisiace s prevodom, prevzatím záväzku, pristúpením k záväzku, náhradou podľa písmena a) a všetky práva spojené s cennými papiermi nadobudnutými podľa písmena a) prvého bodu.

S takto nadobudnutými cennými papiermi a s cennými papiermi prevedenými na PO z FNM SR naloží PO so súhlasom ministerstva.

  • Vypustenie FNM SR ako špeciálneho typu daňovníka zo ZDP

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály