Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmeny v zákone o dani z príjmov po prijatí novely účinnej od 1. 1. 2014 (3. časť)

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov Zo seriálu: Zmeny v zákone o dani z príjmov po prijatí novely účinnej od 1. 1. 2014

Posledná časť článku informuje o zmenách v oblasti medzinárodného zdaňovania, ktoré priniesla novela zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Zmeny v oblasti medzinárodného zdaňovania

Iné prepojenie v rámci obchodných vzťahov [§ 2 písm. p) ZDP]

Podľa § 2 písm. o) ZDP je ekonomickým alebo personálnym prepojením účasť osoby na majetku, kontrole alebo vedení inej osoby alebo vzájomný vzťah medzi osobami, ktoré sú pod kontrolou alebo vedením tej istej osoby alebo v ktorých má táto osoba priamy alebo nepriamy majetkový podiel, pričom napr. účasťou na vedení inej obchodnej spoločnosti sa rozumie vzťah členov štatutárnych orgánov alebo členov dozorných orgánov obchodnej spoločnosti alebo družstva k tejto obchodnej spoločnosti alebo družstvu. Právne, ekonomické a/alebo personálne prepojenie medzi podnikateľskými subjektmi môže evokovať, že získanie daňovej výhody predstavuje hlavný sledovaný cieľ tohto obchodného vzťahu. K úprave ustanovenia prichádza z dôvodu právnej istoty, keď sa za iné prepojenie bude považovať nielen obchodný vzťah, ktorý vznikol len za účelom úpravy základu dane (zníženia základu dane alebo zvýšenia daňovej straty), ale aj obchodný vzťah, ktorý vznikol predovšetkým za týmto účelom.

Rozšírenie definície zahraničnej závislej osoby [§ 2 písm. r) ZDP]

Doteraz platný základný pojem „zahraničná závislá osoba“, ktorý je využívaný v súvislosti s problematikou transferového oceňovania, sa vzťahoval na prepojenie fyzickej alebo právnickej osoby v tuzemsku, ktorá je vzájomne prepojená s fyzickou alebo právnickou osobou v zahraničí. Vzájomné prepojenie je určené vzťahom ako medzi blízkymi osobami (§ 116 a 117 Občianskeho zákonníka), osobami s ekonomickým alebo personálnym prepojením podľa § 2 písm. o) ZDP alebo iným prepojením podľa § 2 písm. p) ZDP. S účinnosťou od 1. 1. 2014 sa pojem zahraničná závislá osoba rozširuje aj o vzťah medzi:

  • stálymi prevádzkarňami daňovníkov, ktorí sú vzájomne prepojení ako blízke osoby alebo ekonomicky a personálne prepojené osoby [§ 2 písm. n) ZDP],
  • týmito stálymi prevádzkarňami a týmito daňovníkmi.

Posúdenie týchto osôb na základe ich vzťahov za zahraničné závislé osoby ovplyvní, či sa ich vzájomné transakcie budú posudzovať ako kontrolované transakcie zahraničných závislých osôb, na ktoré je nutné aplikovať transferové ceny v súlade s princípom nezávislého vzťahu.

Daňovník nezmluvných štátov a daň vyberaná zrážkou z príjmov sadzbou 35 % [§ 2 písm. x), § 21 ods. 2 písm. m), § 43 ods. 1, § 43 ods. 2, § 43 ods. 11, § 52zb ZDP] – účinnosť od 1. 3. 2014

V § 2 novom písm. x) ZDP sa ustanovuje definícia daňovníka nezmluvného štátu, voči ktorému sa uplatňuje zvýšená sadzba zrážkovej dane a aj sadzba zabezpečenej dane. Ak príjmy boli vyplatené, poukázané alebo pripísané v prospech daňovníka nezmluvného štátu, daň sa vyberá zo zákonom ustanovených zdaniteľných príjmov zrážkou, sadzbou vo výške 35 %.

Daňovníkom nezmluvného štátu je fyzická osoba, ktorá má trvalý pobyt alebo právnická osoba, ktorá má sídlo v štáte, s ktorým SR nemá uzavretú medzinárodnú zmluvu:

  • zamedzení dvojitého zdanenia alebo
  • medzinárodnú zmluvu o výmene informácií týkajúcich sa daní alebo
  • v štáte, ktorý je zmluvným štátom medzinárodnej zmluvy neobsahujúcej ustanovenia o výmene informácií na daňové účely v obdobnom rozsahu, ktorou je tento štát a SR viazaná.

Podľa tohto nového písmena MF SR uverejní na svojom webovom sídle zoznam štátov, s ktorými má SR uzatvorenú takúto medzinárodnú zmluvu. Podľa prechodného ustanovenia § 52zb ZDP, ak SR uzatvorí novú medzinárodnú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia alebo medzinárodnú zmluvu o výmene informácií vo veci daní v priebehu kalendárneho roka 2014, príslušný štát, s ktorým bude táto zmluva uzatvorená bude doplnený do zoznamu MF SR, aj keď zmluva nadobudne účinnosť po 31. 12. 2014.

Zvýšená sadzba zrážkovej dane 35 % sa uplatní, ak daňovníkovi z nezmluvného štátu bude plynúť príjem podľa § 16 ods. 1 písm. d) a e) prvého, druhého a štvrtého bodu ZDP, úroky a iné výnosy z poskytnutých úverov a pôžičiek a z derivátov a príjem podľa § 43 ods. 3 ZDP. Na príjem, ktorý nie je zdanený zvýšenou daňou vyberanou zrážkou podľa § 43 ZDP, sa uplatní zabezpečenie dane vo výške 35 %.

V tejto súvislosti upozorňujeme na zmenu v § 43 ods. 2 ZDP, podľa ktorej sa od 1. 1. 2014 nebudú príjmy za poskytovanie služieb vymedzené v § 16 ods. 1 písm. c) ZDP zdaňovať zrážkovou daňou, ale prostredníctvom zabezpečenia dane podľa § 44 ZDP.

Poznámka: Štátny príslušník tretej krajiny s priznaným postavením osoby s dlhodobým pobytom v Európskej únii sa považuje za fyzickú osobu, ktorá má trvalý pobyt na území SR, a preto sa nepovažuje za daňovníka nezmluvného štátu. Podľa § 42 zákona č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o pobyte cudzincov“) trv

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály