Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmeny v sociálnom poistení účinné od 1. augusta 2006

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Dňa 1. 8. 2006 nadobudol účinnosť zákon č. 310/2006 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Dňa 1. 8. 2006 nadobudol účinnosť zákon č. 310/2006 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“).

Zmeny v nemocenskom poistení

  • Za zamestnanca od 1. 8. 2006 považuje sa aj riaditeľ štátneho podniku podľa zákona č. 111/1990 Zb. o štátnom podniku v znení neskorších predpisov, t. j. od 1. 8. 2006 je povinne nemocensky poistený podľa § 14 ods. 1 písm. a) zákona o sociálnom poistení.
  • Z povinného nemocenského poistenia sa vylučujú všetky fyzické osoby (FO), t. j. zamestnanci, ako aj SZČO, ktorým bol priznaný starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %. S tým súvisia aj zmeny zániku nároku na nemocenské dávky v týchto prípadoch, t. j. z dôvodu, že od 1. 8. 2006 tieto subjekty poistné na nemocenské poistenie už neplatia (teda za zamestnancov ani ich zamestnávatelia), v prípade vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti im nevznikne nárok na nemocenské, resp. v prípade potreby ošetrovania napr. chorého manžela, im nevznikne nárok na ošetrovné. Znamená to, že počas dočasnej pracovnej neschopnosti alebo potreby ošetrovania napr. manžela budú tieto subjekty zabezpečené iba dávkami dôchodkového poistenia, t. j. starobným dôchodkom, predčasným starobným dôchodkom alebo invalidným dôchodkom.
  • Dobrovoľne nemocensky poistená osoba má nárok na nemocenské, ak jej vznikla dočasná pracovná neschopnosť a v posledných dvoch rokoch pred vznikom dočasnej pracovnej neschopnosti bola iba „dobrovoľne“ nemocensky poistená najmenej 270 dní. Z toho vyplýva, že napr. povinné nemocenské poistenie zamestnanca alebo povinné nemocenské poistenie SZČO sa už nezohľadňuje.
  • Po novom sa ustanovuje, kedy zaniká nárok na nemocenské, t. j. taxatívne je vymedzené tzv. podporné obdobie. Nárok na nemocenské zaniká dňom nasledujúcim po skončení dočasnej pracovnej neschopnosti, najneskôr uplynutím 52. týždňa od vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti, ak zákon o sociálnom poistení neustanovuje inak. V danom prípade napr. zamestnanec ochorie 1. 8. 2006 a dočasná pracovná neschopnosť mu skončí 18. 9. 2006, t. j. 19. 9. 2006 mu zanikne nárok na nemocenské. Ak zamestnanec napr. ochorie 15. 8. 2006 a bude dočasne pracovne neschopný až do 15. 9. 2007, nárok na nemocenské v tomto prípade mu zanikne uplynutím 52. týždňa od vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti. Vypustilo sa, že nárok na nemocenské zaniká aj odo dňa uznania invalidity, pretože v praxi proces uznávania invalidity je pomerne komplikovaný a zdĺhavý a nie vždy je FO aj napriek nepriaznivému zdravotnému stavu uznaná za invalidnú.
  • Zákonodarca taxatívne vymedzuje, aké obdobie od 1. 8. 2006 na účely vzniku nároku na materské v prípade jednotlivých poistencov sa započítava do obdobia 270 dní nemocenského poistenia. Do obdobia 270 dní nemocenského poistenia sa dobrovoľne nemocensky poistenej osobe započítava obdobie nemocenského poistenia dobrovoľne nemocensky poistenej osoby, zamestnancovi obdobie nemocenského poistenia zamestnanca a povinne nemocensky poistenej SZČO obdobie nemocenského poistenia povinne nemocensky poistenej SZČO. Do obdobia 270 dní sa započítava obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky podľa osobitného predpisu a obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia SZČO, ktorá má nárok na rodičovský príspevok podľa osobitného predpisu a nevykonáva činnosť povinne nemocensky poistenej a povinne dôchodkovo poistenej SZČO. Uvedeným ustanovením sa od1. 8. 2006 veľmi sprísňujú podmienky pre poskytovanie materského, pretože napr. žena – SZČO, ktorá začala vykonávať podnikateľskú činnosť od 1. 1. 1998, ukončila ju 15. 5. 2006 a od 16. 5. 2006 sa zamestnala v pracovnom pomere na základe pracovnej zmluvy, a ak napr. v tom čase otehotnela a deň pôrodu by jej lekár určil napr. na 15. 12. 2006, nárok na materské jej nevznikne, pretože do obdobia nemocenského poistenia sa jej započítava iba obdobie nemocenského poistenia z titulu zamestnankyne, t. j. vôbec sa jej nezapočítava obdobie povinného nemocenského poistenia z titulu povinne nemocensky poistenej SZČO (obdobie od 1. 1. 1998 do 15. 5. 2006). V takom prípade jej od narodenia dieťaťa vznikne nárok iba na štátnu sociálnu dávku, a to na rodičovský príspevok. Vzhľadom na uvedené je potrebné zdôrazniť, že od 1. 8. 2006 sa oslabuje sociálna ochrana najmä ekonomicky činných žien (t. j. zamestnankýň, resp. SZČO) najmä v prípadoch, ak zmenia svoj pracovný status, t. j. z podnikateľskej činnosti prejdú do zamestnaneckého vzťahu, alebo zo zamestnaneckého vzťahu (pracovného pomeru) prejdú na výkon samostatnej zárobkovej činnosti, napr. ak koncipientka – zamestnankyňa v pracovnom pomere v advokátskej (resp. notárskej) kancelárii urobí advokátske (resp. notárske) skúšky, dňom zápisu do advokátskej (resp. notárskej) komory nadobúda postavenie SZČO, avšak z dôvodu, že ešte nemá príjem z advokátskej (notárskej) činnosti, môže byť iba dobrovoľne nemocensky poistenou osobou. Ak by otehotnela, nárok na materské by jej vznikol iba v prípade, ak by bola dobrovoľne nemocensky poistená najmenej 270 dní. Ak túto podmienku nesplní, nevznikne jej nárok na materské, čo je v rozpore s hlavnou úlohou poisťovacieho systému, t. j. s ochrannou funkciou najmä ekonomicky činného obyvateľstva v produktívnom veku a ich rodín v období straty príjmu z ekonomickej činnosti (t. j. zo závislej činnosti – – zo zamestnania, resp. z podnikania) v prípade vzniku sociálnych udalostí vzniknutých z dôvodu tehotenstva, materstva a starostlivosti o malé dieťa, atď.
  • Zmeny týkajúce sa rozhodujúceho obdobia na zistenie denného vymeriavacieho základu na účely určenia výšky nemocenských dávok spočívajú v tom, že denný vymeriavací základ sa určí len za tie dni rozhodujúceho obdobia, v ktorých bol poistenec nemocensky poistený.
  • Po novom sa od 1. 8. 2006 ustanovuje výška nemocenských dávok z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu, ktorý zákonodarca taktiež presne vymedzuje v prípade jednotlivých subjektov, t. j. zamestnanca a povinne nemocensky poistenej SZČO. Ide o jednu tridsatinu vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky a u dobrovoľne nemocensky poistenej osoby ide o jednu tridsatinu minimálnej mzdy zamestnancov v pracovnom pomere odmeňovaných mesačnou mzdou platnej ku dňu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.

Zmeny v dôchodkovom poistení

Osobný rozsah dôchodkového poistenia
  • Po novom sa vymedzuje povinné dôchodkové poistenie, resp. osobný rozsah povinného dôchodkového poistenia, ktorý sa rozširuje:
    • o FO s trvalým pobytom na území SR, ktorá sa riadne stará o dieťa do šiestich rokov jeho veku s trvalým pobytom na území SR, ak nie je z iných dôvodov dôchodkovo poistená, nebol jej priznaný predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, nedovŕšila vek potrebný na nárok na starobný dôchodok a najmä pod podmienkou, že si podala prihlášku na dôchodkové poistenie z dôvodu tejto starostlivosti,
    • o FO s trvalým pobytom na území SR, ktorá sa riadne stará o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom po dovŕšení šiestich rokov jeho veku s trvalým pobytom na území SR najdlhšie do 18 rokov jeho veku, ak nie je dôchodkovo poistená z iných dôvodov, nebol jej priznaný predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, nedovŕšila dôchodkový vek a taktiež si podala prihlášku na dôchodkové poistenie z dôvodu tejto starostlivosti, t. j. ide o predĺženie obdobia povinného dôchodkového poistenia v prípade tejto starostlivosti zo siedmich rokov veku dieťaťa až na 18 rokov veku dieťaťa,
    • o FO s trvalým pobytom na území SR, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok za opatrovanie podľa § 64a zákona č. 195/1998 Z. z. o sociálnej pomoci v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o sociálnom pomoci“), v rozsahu najviac 12 rokov pri splnení ďalších uvedených podmienok,
    • na účely starobného poistenia aj o FO, ktorej sa vypláca invalidný dôchodok do dovŕšenia dôcho
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály