Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmeny v problematike lízingu po novele zákona o DPH

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Problematika zdaňovania finančného prenájmu, hlavne prenájom hnuteľných alebo nehnuteľných vecí s následným právom kúpy prenajatej veci, v platnom zákone o DPH nie je explicitne riešená. Lízingu je venovaná pozornosť v jeho jednotlivých ustanoveniach.

Od 1. 1. 2005 nadobudol účinnosť zákon č. 651/2004 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení zákona č. 350/2004 Z. z. (ďalej len „zákon o DPH“).

Problematika zdaňovania finančného prenájmu, hlavne prenájom hnuteľných alebo nehnuteľných vecí s následným právom kúpy prenajatej veci, v platnom zákone o DPH nie je explicitne riešená. Lízingu je venovaná pozornosť v jeho jednotlivých ustanoveniach.
 
Zákon o DPH priniesol v praxi v oblasti finančného prenájmu dva vypuklejšie problémy:
  • vystavovanie duplicitných dokladov pri platbách prijatých pred dňom splatnosti splátok,
  • nárok na odpočítanie DPH pri ojazdených osobných automobiloch a ich následnom finančnom prenájme.
K ich vyriešeniu by mala pomôcť cit. novela. Pri operatívnom alebo finančnom prenájme hmotného hnuteľného majetku prenajímateľ je povinný vyúčtovať nájomcovi na svoje plnenie 19%-nú DPH a následne nájomca na základe toho, že má od prenajímateľa faktúru alebo splátkový kalendár, si odpočíta DPH na vstupe v tom zdaňovacom období, kedy vznikla daňová povinnosť pri dodaní služby (pozri § 19 zákona o DPH).

Finančný prenájom bol považovaný v zákone o DPH za službu, a nie za dodanie tovaru. Uvedené malo za následok, že nájomca mal nárok na odpočítanie dane len vtedy, keď vznikla daňová povinnosť.
 
Z dikcie § 19 ods. 3 zákona o DPH (pred cit. novelou) vyplývalo: „Ak sa dodanie tovaru alebo služby uskutočňuje čiastkovo alebo opakovane (uvedené platí pre operatívny a finančný prenájom)
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály