Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmeny v postupoch účtovania v jednoduchom účtovníctve od 20. marca 2009

Dátum: Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

Novelu postupov účtovania v JÚ možno rozdeliť na zmeny a doplnenia, ktoré nadväzujú na novelu zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. účinnú od 1. marca 2009, zmeny a doplnenia, ktoré nadväzujú na novelu zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. účinnú taktiež od 1. marca 2009 a ostatné zmeny a doplnenia.


S účinnosťou od 20. marca 2009 sa opatrením MF SR z 12. marca 2009 č. MF/10154/2009-74 (uverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 5/2009) mení a dopĺňa opatrenie MF SR z 13. decembra 2007 č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“).

Novelu postupov účtovania v JÚ možno rozdeliť na:
  1. Zmeny a doplnenia, ktoré nadväzujú na novelu zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) účinnú od 1. marca 2009 (novela č. 61/2009 Z. z., ktorou sa mení a dopĺňa zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p.),
  2. Zmeny a doplnenia, ktoré nadväzujú na novelu zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) účinnú od 1. marca 2009 (novela č. 60/2009 Z. z., ktorou sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p.),
  3. Ostatné zmeny a doplnenia.


Zmeny a doplnenia Postupov účtovania v JÚ, ktoré nadväzujú na novelu zákona o účtovníctve

V § 10 ods. 4 Postupov účtovania v JÚ je definovaný nehmotný majetok ako majetok podľa § 22 ods. 7 ZDP, t. j. nehmotným majetkom sú práva priemyselného vlastníctva, autorské práva alebo práva príbuzné autorskému právu vrátane počítačových programov a databáz, projekty, výrobné a technologické postupy, utajované informácie, lesné hospodárske plány, technické a hospodársky využiteľné znalosti, ktorých vstupná cena je vyššia ako 2 400 € a majú prevádzkovo-technické funkcie alebo použiteľnosť dlhšiu ako jeden rok a sú obstarané odplatne alebo vytvorené vlastnou činnosťou s cieľom obchodovať s nimi, aktivované náklady na vývoj a technické zhodnotenie plne odpísaného nehmotného majetku vyššie ako 1 700 €. Zmena vyplýva z § 28 ods. 4 zákona o účtovníctve, z ktorého sa od 1. marca 2009 vypúšťa možnosť aktivovať zriaďovacie náklady ako dlhodobý nehmotný majetok. Náklady spojené so zriadením účtovnej jednotky sa zaúčtujú ako výdavky v prvom účtovnom období.

Aj z § 22 ods. 7 ZDP boli od 1. marca 2009 vypustené zriaďovacie výdavky (náklady).

Na zmenu uvedenú v predchádzajúcom texte nadväzuje novela § 20 ods. 4 Postupov účtovania v JÚ týkajúca sa odpisovania dlhodobého nehmotného majetku. Zo znenia tohto ustanovenia vyplýva, že nehmotný majetok okrem výdavkov na vývoj sa odpisuje počas predpokladanej doby používania s ohľadom na očakávané používanie majetku a intenzitu jeho využitia alebo technické a morálne zastaranie. Aktivované výdavky na vývoj musí účtovná jednotka odpísať najneskôr do piatich rokov od jeho obstarania (§ 28 ods. 4 zákona o účtovníctve). Daňovo sa nehmotný majetok odpíše v súlade s účtovnými odpismi.

Podľa nového znenia § 20 ods. 10 Postupov účtovania v JÚ sa dlhodobý majetok začne odpisovať v mesiaci, v ktorom bol zaradený do používania, ak účtovná jednotka nepostupuje podľa § 28 ods. 3 zákona o účtovníctve. Ide o úpravu v nadväznosti na § 28 ods. 3 zákona o účtovníctve, ktorou sa umožňuje účtovným jednotkám účtujúcim v sústave jednoduchého účtovníctva použiť pri účtovných odpisoch (v odpisovom pláne) rovnaké zásady, metódy, dobu odpisovania, sadzby ako pri daňových odpisoch, okrem tých prípadov, ak sa daňové odpisy určujú podľa zákona o účtovníctve (t. j. pri dlhodobom nehmotnom majetku). Účtovné odpisy dlhodobého majetku sa v jednoduchom účtovníctve môžu rovnať daňovým.

V nadväznosti na spomínaný novelizovaný § 28 ods. 3 zákona o účtovníctve bol doplnený v Postupoch účtovania v JÚ § 23 novým ods. 7, ktorý upravuje spôsob jednorazového odpisu v knihe dlhodobého majetku, ak sa účtovná jednotka v nasledujúcom účtovnom období rozhodne používať pri účtovných odpisoch postup podľa § 28 ods. 3 zákona o účtovníctve (účtovné odpisy sa budú rovnať daňovým). (Pozn.: Ak si účtovná jednotka pri dlhodobom hmotnom majetku určí vo vnútornom predpise pri účtovných odpisoch spomínaný postup, zaúčtuje sa pri dlhodobom majetku, ktorý sa začal odpisovať v predchádzajúcom účtovnom období, v knihe dlhodobého majetku rozdiel, o ktorý účtovná zostatková cena vykázaná k prvému dňu účtovného obdobia prevyšuje daňovú zostatkovú hodnotu vykázanú ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka tak, aby účtovná zostatková hodnota a daňová zostatková hodnota boli vyjadrené v rovnakej sume.)


Príklad č. 1:
Účtovná jednotka v marci roku 2007 obstarala a zaradila do používania stroj, ktorého obstarávacia (aj vstupná) cena bola 120 000 Sk. V odpisovom pláne určila, že ho bude účtovne odpisovať 5 rokov (60 mesiacov), daňovo bude stroj odpisovať rovnomerne 4 roky.


Mesačný účtovný odpis 120 000 Sk / 60 mesiacov = 2 000 Sk
Ročný daňový odpis 120 000 Sk / 4 roky = 30 000 Sk.
 
Účtovanie v knihe dlhodobého majetku:
 
  Rok
Obstarávacia cena
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály