Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmeny v daňovom priznaní k dani z príjmov právnickej osoby za zdaňovacie obdobie 2009

Rubrika: Daň z príjmov

Na začiatku článku autorka stručne oboznamuje čitateľov s dôležitými informáciami, okrem iných, aké tlačivo má daňovník v tomto roku použiť, kto má povinnosť podať daňové priznanie, lehoty podania priznania a zaplatenia dane, v akej mene a tiež spôsob zaokrúhľovania. V ďalšej časti sú uvedené zmeny, ktoré oproti minulému obdobiu nastali a v závere je komplexný príklad. Vyplnené tlačivá sú uverejnené v elektronickej podobe na portáli www.daneauctovnictvo.sk.

 

Daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby sa podáva za predchádzajúce zdaňovacie obdobie, pričom povinnosť podať daňové priznanie vyplýva zo:

  1. zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní“), ktorý upravuje povinnosť podať daňové priznanie v § 38,
  2. zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), ktorý definuje subjekty, ktoré majú povinnosť podať daňové priznanie v § 41 a zároveň ustanovuje lehoty na podanie daňových priznaní v § 49 ZDP.


Tlačivo daňového priznania

Na zdaňovacie obdobie roka 2009, za ktoré sa podáva daňové priznanie v roku 2010 bolo ustanovené tlačivo daňového priznania k dani z príjmov právnickej osoby DPPOv09_1 pod číslom MF SR č. 025734/2008-72. Toto tlačivo je uverejnené na stránke:

  • Ministerstva financií Slovenskej republiky www.finance.gov.sk v časti Materiály a dokumenty – Vzory tlačív – Vzory daňových priznaní – Dane z príjmov rok 2009.
  • Portálu daňovej správy Slovenskej republiky www.drsr.sk v časti Daňové tlačivá – Daňové priznania, hlásenia a ostatné tlačivá.
  • Vo Finančnom spravodajcovi č. 13/2008 pod číslom 116.


Mena a zaokrúhľovanie

Údaje v daňovom priznaní u daňovníkov, ktorých zdaňovacím obdobím je kalendárny rok sa po prvýkrát uvádzajú v eurách zaokrúhlené na dve desatinné miesta. Daňovníci, ktorých zdaňovacím obdobím bol hospodársky rok, pričom koniec tohto zdaňovacieho obdobia nastal po dni zavedenie eura, podávali daňové priznanie vyplnené v eurách so zaokrúhlením na dve desatinné miesta už počas roka 2009.


Subjekty povinné podávať daňové priznanie

Daňové priznanie podáva daňovník, ktorému vznikla daňová povinnosť, resp. ho správca dane vyzval na podanie tohto daňového priznania.

Daňovníkom sa rozumie:

  1. daňovník s neobmedzenou daňovou povinnosťou – právnická osoba, ktorá má na území Slovenskej republiky sídlo alebo miesto skutočného vedenia (miesto, kde sa prijímajú obchodné a riadiace rozhodnutia),
  2. daňovník s neobmedzenou daňovou povinnosťou – napr., zahraničná právnická osoba, ktorá má príjmy, ktorých zdroj je na území Slovenskej republiky (zväčša ide o príjmy podľa § 16 ZDP), a u ktorých vybratím dane zrážkou nie je vysporiadaná daňová povinnosť.


Subjekty, ktoré podávajú daňové priznanie iba za splnenia zákonom ustanovených podmienok

Daňovníci, ktorí nie sú založení alebo zriadení na podnikanie, Národná banka Slovenska a Fond národného majetku nemusia podať daňové priznanie iba ak majú príjmy, ktoré nie sú predmetom dane (napr. dary) a príjmy, u ktorých vybratím dane podľa § 43 ZDP nie je vysporiadaná daňová povinnosť.

Rozpočtové a príspevkové organizácie nepodávajú daňové priznanie, ak majú okrem príjmov, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP len príjmy oslobodené od dane.

Občianske združenia daňové priznanie nepodávajú, ak majú iba príjmy, ktoré nie sú predmetom dane, príjmy z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP a príjmy oslobodené od dane podľa § 13 ods. 2 písm. b) ZDP, t. j. členské príspevky podľa stanov, štatútu, zriaďovacích alebo zakladateľských listín a pod.

Daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby obsahuje v III. Časti – Tabuľky pomocných výpočtov a doplňujúcich údajov aj dve nové tabuľky, a to:

Tabuľka C1 – v ktorej sa vykazujú špecifickým spôsobom výsledky hospodárenia pred zdanením u daňovníkov, ktorí nie sú zriadení alebo založení na podnikanie účtujúci v sústave podvojného účtovníctva. V tejto tabuľke sa vypĺňajú len základné údaje o hospodárení týchto subjektov, a to predovšetkým:

  • celkový výsledok hospodárenia pred zdanením následne rozčlenený na výsledok hospodárenia pred zdaňovaním z hlavnej (nezdaňovanej) činnosti a zo zdaňovanej (podnikateľskej) činnosti,
  • príjem z nájomného a reklám,
  • príjem z predaja majetku (§ 17 ods. 16 ZDP) – v tomto prípade sa uvádza:
    1. rozdiel, o ktorý príjem z predaja tohto majetku prevyšuje cenu podľa § 25 ZDP, zníženú o odpisy uplatnené v daňových výdavkoch vypočítané podľa § 27 alebo § 28 ZDP,
    2. rozdiel, o ktorý príjem z jeho predaja prevyšuje cenu, v ktorej bol majetok ocenený v účtovníctve pri jeho nadobudnutí, zvýšenú o náklady preukázateľne vynaložené na jeho technické zhodnotenie pri predaji hmotného majetku, ak tento majetok daňovník nepoužíval na činnosť, z ktorej príjmy sú predmetom dane.

Tabuľka C2 – v ktorej sa špecificky vykazuje rozdiel medzi príjmami a výdavkami daňovníkov, ktorí nie sú zriadení alebo založení na podnikanie účtujúci v sústave jednoduchého účtovníctva. V tabuľke sa vypĺňajú obdobné údaje ako v prípade tabuľky C1 s tým rozdielom, že sa vychádza z rozdielu medzi príjmami a výdavkami.


Lehota na podanie daňového priznania a úhrady dane

Podľa § 49 ods. 2 ZDP sa daňové priznanie podáva do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia, ak ZDP neustanovuje inak. Zdaňovacím obdobím podľa tohto zákona je kalendárny rok. ZDP však ustanovuje aj špecifické obdobia, za ktoré sa podáva daňové priznanie, a to napr. hospodársky rok, zdaňovacie obdobie u daňovníka zanikajúceho bez likvidácie, pri zrušení stálej prevádzkarne, pri zrušení daňovníka do likvidácie, pri vyhlásení konkurzu na daňovníka, pri zmene právnej formy daňovníka a pod.

Daňovník, ktorého zdaňovacím obdobím je kalendárny rok, podáva v tomto prípade daňové priznanie do 31. 3. 2010 a v tomto termíne je povinný aj daň zaplatiť.

V tejto súvislosti treba poznamenať, že zákon č. 504/2009 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z o dani z príjmov v z. n. p. a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 504/2009 Z. z.“) s účinnosťou od 1. 1. 2010 upravuje aj ustanovenie § 49 ods. 3 ZDP, ktoré umožňuje predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania. Toto nové ustanovenie, hoci je platné až od 1. 1. 2010, môžu využiť daňovníci, ale iba právnické osoby, už pri podávaní daňového priznania za zdaňovacie obdobie končiace najskôr 31. 12. 2009. Novelou zákona sa umožňuje predĺžiť si lehotu na podanie daňového priznania už len na základe oznámenia zaslaného príslušnému správcovi dane, tzn. že daňovník už nie je povinný podať žiadosť v ustanovenej lehote (15 dní) a správca dane mu túto lehotu nepredlžuje na základe rozhodnutia. Daňovník podá len oznámenie správcovi dane o predĺžení lehoty najneskôr do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania (v prípade kalendárneho roka do 31. 3. 2010). V tomto oznámení uvedie dátum podania daňového priznania, pričom ako dátum podania sa uvádza posledný deň kalendárneho mesiaca, pretože lehota na podanie daňového priznania sa predlžuje na celé kalendárne mesiace. V lehote uvedenej v oznámení je povinný podať daňové priznanie a aj zaplatiť daň. Lehotu je možné predĺžiť si najviac o 3 celé kalendárne mesiace, t. j. napr. najneskôr do 31. 6. 2010.

Ak by daňovníkovi plynuli aj príjmy zo zdrojov v zahraničí, môže si túto lehotu predĺžiť najviac o 6 kalendárnych mesiacov, t. j. do 30. 9. 2010, pričom v oznámení musí uviesť, že očakáva príjmy zo zahraničia. Ak však následne v podanom daňovom priznaní neuvedie príjmy zo zahraničia, správca dane voči nemu uplatní postup podľa § 35 a § 35b zákona o správe daní.

Výnimku tvoria daňovníci v konkurze alebo v likvidácii, na ktorých sa nevzťahuje tento zjednodušený postup. U týchto daňovníkov zostáva naďalej povinnosť požiadať o predĺženie lehoty na podanie daňového priznania formou žiadosti podanej najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania podľa § 49 ods. 2 ZDPlehota môže byť predĺžená len na základe rozhodnutia správcu dane, a to najviac o 3 kalendárne mesiace. Proti tomuto rozhodnutiu nie je možné sa odvolať.


Zmeny v daňovom priznaní

Riadok 04 – SK NACE

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály