Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmena v posudzovaní DPH pri stravovaní zamestnancov

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Nadobudnutím účinnosti zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov od 1. 5. 2004 sa zmenil prístup k riešeniu otázky odvodu DPH pri stravovaní zamestnancov.

 

Nadobudnutím účinnosti zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o DPH“) od 1. 5. 2004 sa zmenil prístup k riešeniu otázky odvodu DPH pri stravovaní zamestnancov.

Do 30. 4. 2004 sa pri riešení tejto problematiky vychádzalo z predpokladu, že DPH sa neodvádza zo sumy, ktorú z nákladov hradí zamestnávateľ. Od 1. 5. 2004 sa režim DPH pri závodnom stravovaní zmenil. Stravovanie zamestnancov sa považovalo za plnenie za protihodnotu v zmysle § 22 zákona o DPH. Zamestnanec musel platiť DPH z celej hodnoty stravy, nakoľko sa predpokladalo, že základom dane je cena, za ktorú bol tovar (strava) nadobudnutý, prípadne vytvorený vlastnou činnosťou (vlastné náklady na prípravu stravy).
 
Dňa 11. marca 2005 Daňové riaditeľstvo SR zverejnilo na svojej web stránke (www.drsr.sk) tento oznam:
„Podľa § 22 ods. 1 zákona o DPH je základom dane pri dodaní služby stravovania všetko, čo tvorí protihodnotu, ktorú dodávateľ prijal alebo má prijať od príjemcu plnenia
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály