Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmena účtovania rezerv na bonusy, rabaty, skontá a zľavy a jej vplyv na základ dane z príjmov

Rubrika: Problémy z praxe

Na účely uznania nákladu za daňový výdavok je okrem podmienky jeho zaúčtovania vyžadovaná tzv. preukázateľnosť jeho vynaloženia daňovníkom. Vo všeobecnosti preukázateľnosť zaúčtovaného nákladu je posudzovaná napr. aj kontrolou skutočného rozsahu už vykonaných prác uvedených na účtovnom doklade, ich ocenením, zaplatením, a pod.


Na účely uznania nákladu za daňový výdavok je okrem podmienky jeho zaúčtovania vyžadovaná tzv. preukázateľnosť jeho vynaloženia daňovníkom. Vo všeobecnosti preukázateľnosť zaúčtovaného nákladu je posudzovaná napr. aj kontrolou skutočného
rozsahu už vykonaných prác uvedených na účtovnom doklade, ich ocenením, zaplatením, a pod.
 
V prípade opravných položiek a rezerv, vyjadrujúcich predpokladané riziká a straty a zníženia hodnoty majetku, nie je takéto uplatnenie preukázateľnosti zaúčtovaného nákladu pri posudzovaní jeho uznania za daňový výdavok uplatniteľné. Zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), aj z uvedeného dôvodu pri akceptácii tvorby opravných položiek v daňových výdavkoch, vymedzuje priamo podmienky, pri splnení ktorých je ich tvorba uznaná za daňový výdavok.
 
V prípade rezerv, ZDP špecifikuje vybrané rezervy, tvorba ktorých je uznaná za daňový výdavok. Ak tvorba rezervy nie je uznaná za daňový výdavok, základ dane je znížený o náklad, ku ktorému bola tvorená rezerva v zdaňovacom období, v ktorom dôjde použitiu rezervy.
 
ZDP ako podmienku uznania tvorby rezervy v daňových výdavkoch predpokladá súčasné účtovanie tvorby v nákladoch.
Ustanovenie § 20 ods. 9 ZDP vymedzuje tvorbu rezerv, o ktorej je účtované v nákladoch v súlade s účtovnými predpismi, ktorá je zároveň uznaná za daňový výdavok. Všeobecne, najbežnejšie rezervy tvorené daňovníkmi, uznané za daňové výdavky, sú vymedzené v § 20 ods. 9 písm. a) ZDP.
 
Ide o rezervy na nevyčerpané dovolenky vrátane poistného a príspevkov, ktoré je povinný platiť zamestnávateľ za zamestnanca, odmeny a prémie vrátane poistného, ktoré je povinný platiť zamestnávateľ za zamestnanca (platilo len do 31. 12. 2007), nevyfakturované dodávky a služby, zostavenie, overenie, z
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály