Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmena spôsobu označovania platieb dane

Dátum: Rubrika: Správa daní

Od 1. januára 2012 daňovníkov pri úhradách platieb dane čaká nový spôsob ich platenia a označovania.

Nové pravidlá týkajúce sa spôsobu platenia dane a použitia platieb vychádzajú zo zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“). V tejto súvislosti vydalo Ministerstvo financií SR vyhlášku č. 378/2011 Z. z. o spôsobe označovania platby dane (ďalej len „vyhláška č. 378/2011 Z. z.“).

Spôsob platenia dane a použitie platieb rieši § 55 daňového poriadku, v zmysle ktorého možno platbu dane vykonať nasledovným spôsobom:

  • bezhotovostným prevodom (z účtu vedeného v banke na príslušný účet správcu dane; z účtu určeného na zloženie zábezpeky na daň na príslušný účet vedený v Štátnej pokladnici),
  • v hotovosti (poštovým poukazom na príslušný účet správcu dane; zamestnancovi správcu dane pri výkone exekúcie podľa tohto zákona, ak ide o platby, ktoré majú byť daňovou exekúciou vymožené, alebo ak ide o sankcie vyberané podľa osobitných predpisov; pri platbách do 300 € správcovi dane, ktorým je obec; na túto platbu je zamestnanec správcu dane povinný vydať príjmový pokladničný doklad),
  • vykonaním kompenzácie (v prípade, že daňový subjekt stanoveným spôsobom neoznačí platbu dane, správca dane ju použije na úhradu exekučných nákladov a hotových výdavkov, inak na úhradu jeho daňového nedoplatku, splatného preddavku na daň, nedoplatku na cle a nedoplatku na iných platbách s najstarším dátumom splatnosti v čase prijatia platby, ak v čase prijatia platby existuje viacero daňových nedoplatkov, splatných preddavkov na daň a nedoplatkov na iných platbách s rovnakým dátumom splatnosti, prijatá platba sa použije na ich úhradu v poradí podľa ich výšky vzostupne – ak nemožno platbu použiť uvedeným spôsobom, možno ju použiť na kompenzáciu daňového nedoplatku daňového subjektu, splatného preddavku na daň, nedoplatku na cle a nedoplatku na iných platbách u iného správcu dane, ktorým je daňový úrad alebo colný úrad; spôsob použitia neoznačených platieb správca dane oznámi daňovému subjektu).

Správca dane je povinný prijať každú platbu, aj keď nie je vykonaná daňovým subjektom, a zaobchádzať s ňou rovnakým spôsobom, akoby ju zaplatil daňový subjekt. Upozorňujeme, že vrátenie platby tomu, kto ju za daňový subjekt zaplatil, nie je prípustné.

Daňový subjekt je povinný podľa § 55 ods. 4 daňového poriadku označiť platbu dane spôsob

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály