Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmena obratu na registráciu platiteľov DPH

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Hlavným cieľom zmeny zákona o DPH je zmena obratu na registráciu pre daň zdaniteľných osôb, ako jedného z opatrení na prekonanie globálnej finančnej a hospodárskej krízy predovšetkým vo vzťahu k malým a stredným podnikateľom znížením administratívnej náročnosti, a tiež s cieľom vytvoriť priaznivejšie podmienky pre lepšie uplatnenie nimi dodávaných tovarov a poskytovaných služieb na trhu.

Zákon č. 138/1991 Zb. o majetku obcí v z. n. p., v Článku III mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Hlavným cieľom zmeny zákona o DPH je zmena obratu na registráciu pre daň zdaniteľných osôb, ako jedného z opatrení na prekonanie globálnej finančnej a hospodárskej krízy predovšetkým vo vzťahu k malým a stredným podnikateľom znížením administratívnej náročnosti, a tiež s cieľom vytvoriť priaznivejšie podmienky pre lepšie uplatnenie nimi dodávaných tovarov a služieb na trhu.

S účinnosťou od 1. júla 2009 sa zvýšil obrat na registráciu platiteľov dane tak, že zostal zachovaný obrat, ktorý bol platný pred zavedením meny euro, t. j. do 31. decembra 2008 (1 500 000 Sk). Prepočítaný na menu euro konverzným kurzom (1 EUR = 30,1260 SKK) bude predstavovať sumu 49 790 €.

Zmenu obratu na registráciu platiteľov dane Slovenská republika konzultovala aj s Európskou komisiou, lebo výška obratu vyplýva z Čl. 287 smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty v platnom znení (aj z prístupovej zmluvy), pričom podľa bodu 16 uvedeného článku môže Slovenská republika oslobodiť od dane zdaniteľné osoby, ktorých ročný obrat nie je vyšší ako 35 000 €. Uvedený obrat pre registráciu zdaniteľných osôb platí odo dňa nášho pristúpenia, t. j. od 1. mája 2004. Do zavedenia meny euro bola uvedená výška obratu v zákone o DPH vyjadrená v národnej mene (v slovenských korunách) prepočítacím kurzom platným v deň pristúpenia k EÚ, čo predstavovalo sumu 1 500 000 Sk. V súvislosti so zavedením meny euro bol do zákona o DPH uvedený obrat na registráciu zdaniteľných osôb podľa smernice, ktorý je vyjadrený v mene euro, takže sa neuviedol obrat, ktorý by bol prepočítaný konverzným kurzom.

Stanovisko Európskej komisie k žiadosti Ministerstva financií SR o zvýšenie obratu na registráciu pre daň zdaniteľných osôb umožňuje zachovať obrat, ktorý bol platný v čase pristúpenia k EÚ s tým, že je prepočítaný konverzným kurzom na sumu 49 790 €. Pre úplnosť ešte uvádzam, že podľa Čl. 285 spomínanej smernice môžu členské štáty (ak nevyužili niektorú z výnimiek ustanovených smernicou) oslobodiť od dane zdaniteľné osoby, ktorých ročný obrat nie je vyšší ako 5 000 € alebo ich ekvivalent v národnej mene. Ak sa v príslušných článkoch smernice ustanovuje, že členský štát môže oslobodiť od dane zdaniteľné osoby s ročným obratom nižším, ako vymedzujú tieto články, znamená to, že zdaniteľné osoby sa nemusia registrovať pre daň a nestanú sa platiteľmi dane.

Vo vzťahu k novému obratu na registráciu je s účinnosťou od 1. júla 2009 nahradená suma 35 000 € sumou 49 790 € v § 4 ods. 1 a 2 zákona o DPH, ktorý upravuje registráciu zdaniteľných osôb, ktoré majú sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň v tuzemsku, príp. majú v tuzemsku bydlisko alebo sa v tuzemsku obvykle zdržiavajú. Rovnako je nahradená suma 35 000 € sumou 49 790 € v § 81 ods. 1 zákona o DPH, ktorý upravuje zrušenie registrácie pre daň platiteľov dane registrovaných podľa § 4 zákona o DPH.

Okrem toho sa za doterajší § 85f zákona o DPH vkladá nový § 85g zákona o DPH,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály