Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmena lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov a hlásenia

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

S účinnosťou od 1. januára 2013 došlo zákonom č. 395/2012 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP") k zrušeniu možnosti predĺženia (základnej) lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov [ust. § 49 ods. 3 písm. a) a b) ZDP] za zdaňovacie obdobie roku 2012 podanom po 1. januári 2013 okrem daňovníkov, u ktorých súčasťou príjmov sú aj príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí. Touto legislatívnou úpravou § 49 ods. 2 ZDP došlo k spresneniu lehoty na podanie daňového priznania a lehoty na podanie hlásenia.

Predĺženie (základnej trojmesačnej) lehoty na podanie daňového priznania pre daňovníkov (právnické a fyzické osoby), ktorým plynú príjmy zo zahraničia upravuje prechodné ustanovenie § 52t ods. 7 a 8 ZDP.

To znamená, že predĺženie lehoty na jeho podanie sa vzťahuje na každého daňovníka, ktorému plynú príjmy zo zahraničia bez ohľadu na dosiahnutú výšku. Rovnako nie je rozhodujúce, či s krajinou, v ktorej je zdroj týchto príjmov, má Slovenská republika uzatvorenú Zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia alebo nemá.

Daňovník musí preukázať, že súčasťou jeho príjmov sú aj príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí pričom, ak ide o príjmy plynúce zo štátu, s ktorým Slovenská republika nemá uzatvorenú Zmluvu, daňovník nevyplňuje príslušné časti daňového priznania o zápočte daňovej povinnosti zaplatenej v inom štáte alebo o vyňatí týchto príjmov dosiahnutých v zahraničí. Zahrnutie týchto príjmov do základu dane daňovník preukáže na základe výzvy správcu dane alebo pri daňovej kontrole.

Pri posúdení druhu príjmov zo zdrojov v zahraničí možno vychádzať z príjmov uvedených v § 16 ods. 1 ZDP, v ktorom sú uvedené príjmy plynúce daňovníkovi s obmedzenou daňovou povinnosťou na našom území. Takým príjmom môže byť, napr. príjem z činnosti stálej prevádzkarne umiestnenej v zahraničí, z prevodu majetku, nájomného alebo iného využitia nehnuteľnosti umiestnenej v zahraničí, úroky plynúce daňovníkovi zo zahraničia z poskytnutej pôžičky alebo z vkladu uloženého v banke v zahraničí.

Poznámka: Zákon jednoznačne nedefinuje, o aký príjem ide, či len o zdaniteľný príjem alebo aj o príjem, ktorý nie je predmetom dane podľa § 3 ods. 2 a § 12 ods. 7 ZDP alebo o príjem, ktorý je od dane oslobodený podľa § 9 a 13 ZDP. V § 52t ods. 7 ZDP sa uvádza, že lehota na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie roku 2012 sa predlžuje daňovníkovi, u ktorého súčasťou jeho príjmov sú aj príjmy plynúce zo zdrojov zo zahraničia.

Za príjem plynúci zo zahraničia na účely predĺženia lehoty na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie roku 2012 sa nepovažuje úhrada faktúry za predaj tovaru do zahraničia, či jednorazová alebo pravidelne sa opakujúca, napr. predaj stavebného materiálu, automobilov a iného tovaru určeného na predaj do zahraničia.

Postup

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály