Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zhodnotenie predmetu nájmu nájomcom pri nájme nebytového priestoru

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Nájom nebytových priestorov vzniká nájomnou zmluvou, ktorá musí spĺňať minimálne zákonne predpoklady, ktorými sú písomná forma, presná identifikácia subjektov nájomného vzťahu, špecifikácia predmetu nájmu, účel nájmu, výška nájomného a v prípadoch, ak nejde o nájom na neurčitý čas, bude potrebné uviesť aj čas, na ktorý prenajímateľ s nájomcom zmluvu uzatvárajú.

Nájomný vzťah je v podnikateľskom prostredí veľmi frekventovaným zmluvným vzťahom, do ktorého bežne vstupujú podnikatelia. Samotná nájomná zmluva je upravená v § 663 až 720 zákona č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka v z. n. p. (ďalej len „Občiansky zákonník“). Aj medzi podnikateľmi pri výkone ich podnikateľskej činnosti sa nájomná zmluva vždy riadi podľa ustanovení Občianskeho zákonníka, a to z dôvodu, že ide o tzv. absolútny neobchodný vzťah, a preto sa nikdy nemôže riadiť ustanoveniami Obchodného zákonníka. Obchodný zákonník si podnikatelia nemôžu ani zvoliť výslovným prejavom svojej vôle a ten takýto zmluvný typ ani neupravuje.

Podľa ustanovenia § 720 Občianskeho zákonníka, nájom nebytových priestorov upravuje osobitný zákon, ktorým je zákon č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov v z. n. p. (ďalej len „ zákon č. 116/1990 Zb.“). Na vzťahy medzi prenajímateľom a nájomcom nebytového priestoru sa primárne použije zákon č. 116/1990 Zb. ako zákon lex specialis a Občiansky zákonník sa použije ako lex generali – norma všeobecná, ktorá sa použije len v prípade, ak norma špeciálna, v našom prípade zákon č. 116/1990 Zb. neupravuje niektorú podstatnú otázku.

Čo je nebytový priestor je výslovne uvedené v § 2 ods. 3 zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, podľa ktorého:

Nebytovým priestorom sa rozumie miestnosť alebo súbor miestností, ktoré sú rozhodnutím stavebného úradu určené na iné účely ako na bývanie; nebytovým priestorom nie je príslušenstvo bytu ani spoločné časti domu a spoločné zariadenia domu.

Ako aj v zákone č. 116/1990 Zb., v ktorom je obsiahnutý predmet zákona, čo znamená, že jeho ustanovenia sa použijú na:

  • nebytové priestory, ktorými sú miestnosti alebo súbory miestností, ktoré podľa rozhodnutia stavebného úradu sú určené na iné účely ako na bývanie; nebytovými priestormi nie sú príslušenstvo bytu ani spoločné priestory dom,
  • byty, pri ktorých bol udelený súhlas na ich užívanie na nebytové účely.

Obe definície sú prakticky totožné. Spôsobilým predmetom zmluvy o nájme nebytového priestoru je teda len taký priestor – miestnosť, resp. súbor miestností, ktoré sú určené na iné účely ako na bývanie, pričom takéto rozhodnutie vydáva príslušný stavebný úrad. Stavebným úradom je obec, v ktorej katastráln

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály