Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Združenie fyzických osôb

Rubrika: Problémy z praxe

Jednou z foriem spoločného podnikania alebo spoločného výkonu inej samostatnej zárobkovej činnosti je podnikanie na základe zmluvy o združení v zmysle § 829 a nasl. Občianskeho zákonníka.

Jednou z foriem spoločného podnikania alebo spoločného výkonu inej samostatnej zárobkovej činnosti je podnikanie na základe zmluvy o združení v zmysle § 829 a nasl. Občianskeho zákonníka.

Právna úprava a náležitosti zmluvy o združení

Legislatívna úprava v súvislosti s podnikaním na základe zmluvy o združení v našich podmienkach je minimálna. Nakoľko združenie nie je ani fyzickou ani právnickou osobou, podmienky podnikania takouto formou neupravuje Obchodný zákonník ani zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov. Občiansky zákonník je jediným všeobecne záväzným predpisom, ktorý obsahuje širšie ustanovenia o združení. Združenie vzniká písomnou zmluvou, ktorú upravujú § 829 až § 841 Občianskeho zákonníka. Keďže ide o zmluvný typ upravený iba Občianskym zákonníkom, práva a povinnosti strán, dôsledky ich porušení sa riadia výlučne Občianskym zákonníkom aj keď ide o vzťah medzi podnikateľmi. Združenie, ktoré podľa tejto zmluvy vzniká, nemá právnu subjektivitu, t. j. nemá spôsobilosť na práva a povinnosti. Zmluvou o združení teda nevzniká nový právny subjekt, subjektom práv a záväzkov sú všetci jednotliví účastníci združenia a z uvedeného dôvodu je potrebné takéto združenie chápať ako zmluvný zväzok, a nie ako jednotku s právnou subjektivitou. Pretože ide o občianskoprávny vzťah, rozhodujúcou je dohoda zúčastnených osôb. Zmluvou o združení sa niekoľko osôb združuje, aby sa spoločne pričinili o dosiahnutie zmluvne dohodnutého účelu. Občiansky zákonník pre zmluvu o združení nepredpisuje žiadnu konkrétnu formu, avšak v záujme právnej istoty všetkých účastníkov združenia je nevyhnutné, aby bola zmluva vypracovaná podrobne a na profesionálnej úrovni, napríklad v spolupráci s komerčným právnikom. Všetky zmeny a dodatky tejto zmluvy musia mať taktiež písomnú formu. Ďalej uvádzam základné časti zmluvy o združení.
 
Označenie účastníkov zmluvy o združení
Účastníkmi združenia môžu byť fyzické, ale aj právnické osoby. Ak je združenie založené za účelom podnikania, môžu byť jeho účastníkmi len osoby s podnikateľským oprávnením, nakoľko podnikateľská činnosť sa nemôže vykonávať v mene združenia, ale len v mene konkrétnych účastníkov združenia. Každý účastník združenia, ktorý sa zaväzuje vyvíjať v združení určité podnikateľské aktivity, musí mať na ne príslušné podnikateľské oprávnenie.
 
Počet účastníkov združenia nie je právne obmedzený, minimálny počet sú dvaja účastníci. S počtom účastníkov úmerne narastajú problémy nielen pri podnikateľských aktivitách, ale napríklad aj s vedením účtovníctva, s vedením záznamov o prijatých a uskutočnených zdaniteľných plneniach pre potreby DPH a podobne najmä vtedy, ak účastníci združenia majú okrem spoločných aktivít navyše aj vlastné aktivity mimo združenia.
 
Dojednanie účelu združenia
V praxi sa najčastejšie vyskytuje združenie vytvorené za účelom spoločného podnikania, resp. dosiahnutia spoločného cieľa, pri ktorom účastníci takéhoto združenia disponujú živnostenským oprávnením na rovnaké predmety činnosti. Pri tomto type zmluvy účastníci sa môžu dohodnúť, ktorý účastník bude spravovať majetkové hodnoty poskytnuté na dosiahnutie účelu združenia, kde bude sídlo združenia, v ktorom peňažnom ústave zriadi správca združených majetkových hodnôt účet prostredníctvom ktorého budú realizované výdavky a inkasované príjmy spojené s činnosťou zameranou na dosiahnutie účelu združenia a podobne. Účastníci združenia môžu súčasne vykonávať aj iné podnikateľské aktivity, ktoré s činnosťou združenia nesúvisia. Je potrebné upozorniť, že združenie ako také, keďže nemá právnu subjektivitu, nevystavuje žiadne doklady (či už účtovné alebo daňové), resp. nevstupuje do žiadnych zmluvných vzťahov. V súvislosti s činnosťou zameranou na dosiahnutie účelu združenia vystupuje v mene všetkých účastníkov združenia v právnych vzťahoch iba jeden zmluvne poverený účastník združenia, ktorého obchodné meno a identifikačné číslo sa uvádzajú na všetkých dokladoch súvisiacich s činnosťou združenia. Napríklad zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o DPH“) jednoznačne ustanovuje, že daňové doklady za združenie vyhotovuje vo svojom mene jeden účastník združenia, ktorý je poverený vedením záznamov o prijatých a uskutočnených zdaniteľných plneniach za združenie. Ostatní členovia združenia nemajú oprávnenie vystavovať vo svojom mene doklady za zdaniteľné plnenia združenia.
Určenie spôsobu, akým sa jednotliví účastníci združenia pričinia o dosiahnutie dohodnutého účelu.
 
Zmluva o združení obsahuje údaje o tom, akú činnosť vyvíjanú za účelom dosiahnutia dohodnutého cieľa budú jednotliví účastníci združenia vykonávať: či budú vykonávať pre združenie iba pracovnú činnosť, alebo popri pracovnej činnosti poskytnú pre združenie aj majetkový vklad vo forme finančných prostriedkov alebo aj vo forme konkrétneho hnuteľného, resp. nehnuteľného majetku.
 
Poskytovanie majetkových hodnôt a ich správa
V zmysle § 833 Občianskeho zákonníka je možné vniesť do združenia veci dvoma spôsobmi:
  • ako veci určené podľa druhu, ktoré sú v spoluvlastníctve všetkých účastníkov v závislosti od výšky spoluvlastníckych podielov, oznámením o ich oddelení od ostatného majetku účastníka alebo odovzdaním účastníkovi poverenému ich správou,
  • ako veci jednotlivo určené, ktoré sú v bezplatnom užívaní všetkých účastníkov.
V praxi sa okrem finančných prostriedkov pre spoločné podnikanie vkladajú do združenia aj iné majetkové hodnoty, napríklad pozemky, nebytové priestory, nákladné a osobné automobily, kancelárska technika, zásoby a podobne. Pri poskytnutí majetkových hodnôt do združenia môžu nastať dve rôzne situácie:
  1. V prípade, že zmluva o združení určí, kto bude spravovať poskytnuté majetkové hodnoty, potom sa poskytnutie peňazí alebo iných majetkových hodnôt na účely združenia uskutoční ich odovzdaním takto poverenej osobe. 
  2. V prípade, že v zmluve nie je poverený niektorý z účastníkov správou poskytnutých majetkových hodnôt, nakladá s nimi ten účastník, ktorý ich poskytol. Tento účastník je povinný oddeliť takéto majetkové hodnoty od svojho ostatného majetku spôsobom dohodnutým v zmluve.
 
Spoluvlastnícke podiely účastníkov
Spoluvlastnícke podiely účastníkov môžu, ale aj nemusia byť v rovnakom pomere. Ich výška závisí od dohody jednotlivých účastníkov.
 
Výkon spoločnej činnosti a spôsob hospodárenia
V tejto časti zmluvy sa uvádzajú konkrétne pracovné činnosti jednotlivých členov, ktoré budú vykonávať pre združenie, ďalej, kto z členov bude vystupovať v mene združenia, kto bude poverený vedením účtovníctva, vedením záznamov o prijatých a uskutočnených zdaniteľných plneniach a správou majetkových hodnôt združenia.
 
Vzájomné vzťahy účastníkov
Spôsob rozhodovania o spoločných záležitostiach združenia, či už o bežných veciach, ktoré sú vo väčšine prípadov ponechané v kompetencii každého z účastníkov, ako aj o zásadných veciach, o ktorých účastníci rozhodujú jednomyseľne, resp. po vzájomnej dohode.
 
Vzájomné práva a povinnosti účastníkov
K základným právam účastníkov patrí najmä právo spolurozhodovať, kontrolovať a byť informovaný o všetkých spoločných veciach a vyvíjať činnosť na dosiahnutie dohodnutého účelu podľa svojich schopností a možností.
 
Práva a povinnosti účastníkov voči tretím osobám
Za záväzky zo spoločnej činnosti združenia voči tretím osobám zodpovedajú všetci účastníci spoločne a nerozdielne.
 
Majetkové vysporiadanie pri zániku členstva, resp. združenia
Táto časť zmluvy upravuje spôsob vysporiadania všetkých majetkových hodnôt vnesených do združenia, ako aj podiel majetkovej hodnoty zo spoločnej činnosti združenia pri zániku členstva (vystúpením, vylúčením alebo úmrtím) aj pri rozpustení združenia.
 
Pre názornosť uvádzam vzor zmluvy o združení fyzických osôb uzatvorenej v zmysle § 829 a nasl. Občianskeho zákonníka – pozri príloha.
 

Účtovné a daňové povinnosti združenia fyzických osôb

Keďže združenie založené podľa § 829 a nasl. Občianskeho zákonníka nie je právnym subjektom, nie je účtovnou jednotkou podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“), nemôže byť ani zamestnávateľom v zmysle Zákonníka práce a nie je ani daňovníkom podľa daňových zákonov. Povinnosť podávať daňové priznanie k dani z príjmov na združenie ako také sa nevzťahuje. Príjmy a s nimi súvisiace výdavky dosahované spoločnou činnosťou v rámci združenia vstupujú do daňových priznaní jednotlivých účastníkov združenia. Ako vyplýva z uvedeného, účtovnou jednotkou je každý účastník združenia uzatvoreného podľa § 829 a nasl. Občianskeho zákonníka. Účtovníctvo za združenie fyzických osôb, ktoré vedú jednoduché účtovníctvo, v praxi sa v zásade realizuje dvoma spôsobmi.
 
Spôsob A
Každý účtovný prípad už pri svojom vzniku sa zaúčtuje podľa podielov určených zmluvou priamo do vlastných účtovníctiev jednotlivých účastníkov združenia. Pri tomto spôsobe sa účtuje v súlade so skutočnosťou, že združenie nemá právnu subjektivitu, preto nemôže byť ani účtovnou jednotkou. Takýto spôsob vedenia účtovníctva je však veľmi prácny a náročný, v praxi sa využíva iba v minimálnej miere, najmä pri malom rozsahu spoločnej činnosti.
 
Spôsob B
Vedením účtovníctva za združenie je poverený po vzájomnej dohode jeden z jeho účastníkov. Pri tomto spôsobe je vhodné zmluvou o združení poveriť toho istého účas
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály