Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zdaňovanie závislej činnosti v Českej republike a na Slovensku

Rubrika: Daň z príjmov

V príspevku porovnávame zdaňovanie príjmov zo závislej činnosti v dvoch krajinách v Českej republike a v Slovenskej republike. Prvá časť článku rozoberá legislatívny pohľad na problematiku zdaňovania príjmov zo závislej činnosti v ČR. Druhá časť je komparáciou zdaňovania príjmov zo závislej činnosti v obidvoch republikách, t. j. v ČR a v SR. Teoretická časť je doplnená výpočtami príkladov, ktoré konkretizujú a vysvetľujú rozdiely medzi zdaňovaním príjmov zo závislej činnosti v jednotlivých krajinách.

V príspevku porovnávame zdaňovanie príjmov zo závislej činnosti v dvoch krajinách v Českej republike a v Slovenskej republike. Prvá časť článku rozoberá legislatívny pohľad na problematiku zdaňovania príjmov zo závislej činnosti v ČR. Druhá časť je komparáciou zdaňovania príjmov zo závislej činnosti v obidvoch republikách, t. j. v ČR a v SR. Teoretická časť je doplnená výpočtami príkladov, ktoré konkretizujú a vysvetľujú rozdiely medzi zdaňovaním príjmov zo závislej činnosti v jednotlivých krajinách.

Platná legislatíva v Českej republike v roku 2007

Príjmy zo závislej činnosti v súčasnosti poberá najväčšia časť subjektov (zamestnancov) v ČR. V ČR príjmy zo závislej činnosti a funkčné požitky v súčasnosti rieši zákon č. 586/1992 Zb. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „český zákon“)v § 6 – Príjmy zo závislej činnosti a funkčné požitky.
 
Špecifikom závislej činnosti je skutočnosť, že pri výkone práce daňovník je povinný dodržiavať pokyny a príkazy zamestnávateľa, pre ktorého vykonáva prácu. Funkčnými požitkami sú odmeny za výkon funkcie vybraného okruhu daňovníkov, napríklad poslancov, členov vlády a pod.
 
Samostatným základom dane (ZD) zdaňovaným osobitnou sadzbou dane 15 % sú príjmy, ktorých úhrnná výška u jedného zamestnávateľa nepresiahne v kalendárnom mesiaci sumu 5 000 Kč. 
 
Ak zamestnávateľ poskytne zamestnancovi bezplatne vozidlo, ktoré je jeho majetkom, na používanie na služobné aj súkromné účely, považuje sa takto poskytnuté vozidlo za príjem zamestnanca, ktorého výška je odvodená od obstarávacej ceny vozidla. Príjem zamestnanca je v tomto prípade vo výške 1 % z obstarávacej ceny vozidla za každý aj začatý kalendárny mesiac poskytnutia vozidla, najmenej však 1 000 Kč.
 
Príjmami zo závislej činnosti sú aj naturálne príjmypožitky. Ak napríklad zamestnanec má pridelený bezplatne podnikový byt, do ZD sa zahrnie nájomné za byt platí. Rovnako sa do základu dane zahrnie aj rozdiel medzi zvýhodnenou cenou pre zamestnanca a cenou obvyklou.
 
Medzi príjmy zo závislej činnosti, ktoré nie sú predmetom dane, patria napríklad:
  • náhrady cestovných výdavkov,
  • hodnota osobných ochranných pracovných prostriedkov, hygienických, čistiacich a dezinfekčných prostriedkov,
  • sumy prijaté zamestnancom preddavkovo od zamestnávateľa, aby ich v jeho mene vydal a podobne. 
Medzi príjmy zo závislej činnosti, ktoré sú najčastejšie oslobodené od dane, patria napríklad:
  • výdavky vynaložené zamestnávateľom na doškoľovanie zamestnancov,
  • hodnota stravy a nealkoholických nápojov poskytovaných na pracovisku,
  • sumy poskytnuté z fondov tvorených zo zisku, odstupné,
  • príspevok zamestnávateľa na dôchodkové pripoistenie, maximálne do výšky 5 % z vymeriavacieho základu,
  • súkromné životné poistenie hradené zamestnávateľom (maximálne 12 000 Kč) atď. 
Zamestnanec, poberateľ príjmov zo závislej činnosti podľa § 6 českého zákona, môže mať viacerých zamestnávateľov. Len u jedného z nich, u tzv. hlavného zamestnávateľa si však môže uplatniť nárok na:
  • nezdaniteľné časti ZD podľa § 15 českého zákona,
  • úľavu na dani podľa § 35ba a podľa § 35c českého zákona. 
Na možnosť uplatnenia uvedených nárokov je v zákone stanovená podmienka podpísať Vyhlásenie k dani podľa § 38k ods. 4 českého zákona. Vyhlásenie podľa § 38k ods. 6 je možné podpísať na jedno zdaňovacie obdobie len u jedného platiteľa dane.
 
Zamestnávateľ je povinný vykonať z hrubej mzdy zamestnanca zrážky:
  • vo výške 8 % na sociálne poistenie,
  • vo výške 4,5 % na zdravotné poistenie.
 
Po vykonaní zrážok – príspevkov na sociálne a zdravotné poistenie zistí čiastkový ZD, ktorý zníži o sumu nezdaniteľnej časti ZD. Takto vypočítaný ZD vynásobí príslušnou sadzbou dane a vypočíta preddavok na daň z príjmov zo závislej činnosti podľa § 38h českého zákona o dani z príjmov.
 
Mesačný preddavok na daň z príjmov zo závislej činnosti podľa § 38h českého zákona
Základ dane v Kč
Preddavok na daň v Kč
0 – 10 100
12 %
10 100 – 18 200
1 212 + 19 % zo základu presahujúceho 10 100 Kč
18 200 – 27 600
2 751 + 25 % zo základu presahujúceho 18 200 Kč
27 600 a viac
5 101 + 32 % zo základu presahujúceho 27 600 Kč

Pri výpočte preddavku na daň z príjmov zo závislej činnosti sa postupuje podľa uvedenej tabuľky.

ZD sa zaokrúhľuje na stokoruny nahor.

Výška sadzby dane je progresívne kĺzavá, čo znamená, že v príslušnom pásme ku vypočítanej dani z predchádzajúceho pásma sa pripočíta zvýšenie o priradenú zvýšenú sadzbu.
 
Napríklad, zamestnanec má príjem 12 000 Kč. Výpočet sa bude robiť podľa tejto schémy:
Z príjmu 10 100 je 12 % daň = 1 212 Kč
Zo sumy (12 000 – 10 100) = 1 900 Kč je 19 % = 361 Kč
Celková vypočítaná daň (preddavok) = 1 573 Kč.
 
Ak má zamestnanec aj ďalšieho zamestnávateľa, preddavok na daň z príjmov zo závislej činnosti musí byť vo výške minimálne 20 % zo zdaniteľnej mzdy (§ 38h ods. 4 českého zákona). Ak zdaniteľná mzda u ďalšieho zamestnávateľa je do 5 000 Kč, ide o samostatný ZD a dochádza ku zdaneniu zrážkovou daňou vo výške 15 % a daň je vysporiadaná.
 

Daňový bonus

S účinnosťou od roku 2005 je novo zavedené daňové zvýhodnenie na dieťa (§ 35c českého zákona), ktoré môže byť vo forme úľavy na dani, poprípade daňového bonusu. Daňové zvýhodnenie na dieťa je vlastne znížením dane vo výške 6 000 Kč na každé vyživované dieťa za rok. Pokiaľ ide o dieťa, ktoré je držiteľom preukazu ZŤP/P, zníženie je vo výške 12 000 Kč. 
 
Daňové zvýhodnenie sa odlišuje od iných tým, že sa uplatňuje rovnako u podnikateľa – fyzickej osoby, ako aj u zamestnanca (u podnikateľa v daňovom priznaní). Pokiaľ daňovníkova daňová povinnosť je nižšia ako zvýhodnenie, patrí mu daňový bonus. To znamená, že o zvýhodnenie na dieťa sa zníži vypočítaná daň až do nuly. Ak vypočítaná daň nebola dostatočne vysoká – nepostačuje, aby pokryla celé zníženie dane, daňovník má nárok na daňový bonus, t. j. právo požiadať štát (v zastúpení daňový úrad), aby mu doplatil zvyšnú časť úľavy.
 
Daňové zvýhodnenie na dieťa môže uplatňovať iba daňovník, ktorý spĺňa zákonom predpísané podmienky (napríklad, že žije v spoločnej domácnosti s dieťaťom).
 
Podmienky a limity na priznanie daňového bonusu:
  • bonus sa poskytne maximálne na 5 detí, t. j. 30 000 Kč, minimálne 100 Kč,
  • nerezident (aj zamestnanec zo Slovenska) musí splniť podmienku, aby úhrn všetkých jeho príjmov (bez 
  •           oslobodených a podliehajúcich zrážkovej dani) bol najmenej vo výške 90 % zo všetkých príjmov,
  • musí byť splnená podmienka vyživovaného dieťaťa,
  • daňové zvýhodnenie na dieťa môže uplatniť iba jeden z manželov, ale pokiaľ majú viac detí, môžu si ho           rozdeliť, t. j. dohodnúť sa, ako si deti na účely daňového zvýhodnenia za splnenia zákonom stanovených           podmienok rozdelia. Je to výhodné v prípade, ak majú viac ako 5 detí.
***
 
Od roku 2006 sa zmenili v ČR štandardné nezdaniteľné časti ZD – § 15 českého zákona na úľavy na dani podľa § 35ba českého zákona v ročnej výške takto:
  • na daňovníka                     7 200 Kč
  • na manžela, manželku        4 200 Kč
  • čiastočná invalidita             1 500 Kč
  • úplná invalidita                   3 000 Kč
  • držiteľ preukazu ZŤP          9 600 Kč
  • študent                             2 400 Kč.

Medzi ďalšie úľavy, ktoré si môže uplatniť zamestnávateľ z titulu zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím, patrí napríklad podľa § 35 zákona úľava na dani vo výške 18 000 Kč, poprípade 60 000 Kč ročne.
 

Ročné zúčtovanie preddavkov na daň

Po skončení zdaňovacieho obdobia sa vykoná ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti za uplynulé zdaňovacie obdobie. Zúčtovanie obvykle vykoná posledný zamestnávateľ, ktorého musí požiadať zamestnanec o vykonanie ročného zúčtovania do 15. februára po uplynutí zdaňovacieho obdobia.
 
Pri ročnom zúčtovaní preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti daňovník si môže uplatniť aj odpočty, ktoré síce mohol uplatniť už pri výpočte preddavkov na daň v priebehu roka (§ 15 českého zákona), ale neuplatnil ich, resp., ktoré nemohol uplatniť, pretože sa uplatňujú práve pri ročnom zúčtovaní. Ide o tieto čiastky, ktoré znižujú ZD daňovníka:
  • odpočet na manžela (manželku) formou úľavy na dani vo výške 4 200 Kč,
  • dary na verejnoprospešné účely podľa § 15 českého zákona formou nezdaniteľnej časti ZD (výška daru musí byť minimálne l 000 Kč a maximálne 10 % zo ZD),
  • príspevky zaplatené zamestnancom na dôchodkové pripoistenie so štátnym príspevkom (pokiaľ v priebehu roka už nepožiadal svojho zamestnávateľa), čiastka, ktorá sa odpočíta je znížená o 6 000 Kč, maximálny odpočet do výšky 12 000 Kč,
  • zaplatené poistné na súkromné životné poistenie maximálne do výšky 12 000 Kč (od roku 2006 zamestnanec môže požiadať svojho zamestnávateľa o uplatnenie aj v priebehu roka za jednotlivé mesiace pri výpočte preddavkov na daň),
  • zaplatené členské príspevky odborovej organizácii maximálne do výšky 3 000 Kč ročne, prípadne do výšky 1,5 % zo zdaniteľných príjmov podľa § 6 českého zákona,
  • úhrady za skúšky overujúce výsledky ďalšieho vzdelávania, najviac však 10 000 Kč.
***
 
Pokiaľ zamestnanec nepožiada svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov, je povinný sám podať do 31. marca nasledujúceho kalendárneho roka daňové priznanie k dani z príjmov. V daňovom priznaní uvedie všetky svoje príjmy zo závislej činnosti, vykonané zrážky pre jednotlivé poisťovne (zdravotná, sociálna) a preddavky na daň zrazené v priebehu zdaňovacieho obdobia.
 
Zamestnanec získa potrebné údaje od zamestnávateľa vo forme Potvrdenia o zdaniteľných príjmoch, o vydanie ktorého musí požiadať zamestnávateľa. Zamestnávateľ je povinný vystaviť mu požadované potvrdenie.
 
Od roku 2005 podáva sám daňové priznanie aj zamestnanec, ktorý využíva možnosť spoločného zdaňovania manželov podľa § 13a českého zákona.
 
Daň z príjmov fyzických osôb sa vypočíta podľa § 16 českého zákona. Je to daň progresívne kĺzavá. To znamená, že vyššie dane platia daňovníci s vyššími príjmami. Najnižšia daň bola pre rok 2006 vo výške 12 % (do ZD 121 200 Kč), najvyššia daň 32 % z príjmov presahujúcich ZD 331 200 Kč. ZD sa zaokrúhľuje na 100 Kč smerom dole.

Daň z príjmov (§ 16 českého zákona):
Základ dane v Kč
Preddavok v Kč
0 – 121 200
12 %
121 200 – 218 400
14 544 + 19 % zo základu presahujúceho 121 200 Kč
218 400 – 331 200
33 012 + 25 % zo základu presahujúceho 218 400 Kč
331 200 a viac
61 212 + 32 % zo základu presahujúceho 331 200 Kč
 
 

Komparácia s platnou legislatívou v Slovenskej republike v roku 2007

Zdaňovanie príjmov zo závislej činnosti v podmienkach SR sa riadi zákonom č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. Príjmy zo závislej činnosti v SR sú zaradené do § 5 cit. zákona. Zdaňovanie príjmov zo závislej činnosti v SR má značné odlišnosti oproti zdaňovaniu príjmov zo závislej činnosti v ČR.
 
V ďalšej časti si ukážeme základné varianty zdanenia príjmov zo závislej činnosti na piatich situáciách v podmienkach ČR a SR:
1.       Bezdetný zamestnanec s hrubou mzdou 10 000 Kč/Sk.
2.       Bezdetný zamestnanec s hrubou mzdou 25 300 Kč/Sk.
3.       Zamestnanec s jedným vyživovaným dieťaťom s hrubou mzdou 10 000 Kč/Sk vrátane podkladov na ročné 
          zúčtovanie preddavkov na daň.
4.       Zamestnanec s jedným dieťaťom s hrubou mzdou 20 000 Kč/Sk vrátane podkladov na ročné zúčtovanie
          preddavkov na daň.
5.       Zamestnanec s jedným dieťaťom s hrubou mzdou 26 000 Kč/Sk vrátane podkladov na ročné zúčtovanie preddavkov na daň.
 
Príklad č. 1:
Aká bude čistá mzda pána Nováka za január 2007, zamestnanca firmy v hlavnom pracovnom pomere. Je bezdetný. Jeho hrubá mzda za január 2007 je 10 000 Kč/Sk. V danom mesiaci u firmy:
  1. má podpísané vyhlásenie,
  2. nemá podpísané vyhlásenie,
  3. ide o študenta s podpísaným vyhlásením,
  4. ide o študenta, ktorý nemá podpísané vyhlásenie,
  5. ide o študenta, ktorý pracuje na základe dohody o vykonaní práce, má podpísané vyhlásenie.

Riešenie podľa zákonov ČR (v Kč):
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály