Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zdaňovanie vybraných druhov príjmov fyzických osôb v príkladoch

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Prostredníctvom praktických príkladov odpovieme daňovníkom na vybrané otázky týkajúce sa aplikácie zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) pri zdaňovaní príjmov fyzickými osobami. Venovať sa budeme zdaniteľnosti dosiahnutých príjmov, spôsobu zisťovania základu dane ako aj povinnostiam v súvislosti so skončením podnikania.

Náhrada za sťaženie spoločenského uplatnenia a úrazová renta z úrazového poistenia

♦ Príklad č. 1:

Pani Helene v roku 2017 vyplatila Sociálna poisťovňa podľa zákona č. 461/2003 Z. z. o sociál­nom poistení v z. n. p. (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“)náhradu za sťaženie spoločenskéhouplatnenia v dôsledku choroby z povolania určenú podľa § 5 zákona č. 437/2004 Z. z. o náhrade za bolesť a o náhrade za sťaženie spoločenského uplatnenia a o zmene zákona NR SR č. 273/1994 Z. z. o zdravotnom poistení, financovaní zdravotného poistenia, o zriadení Všeobecnej zdravotnej poisťovne a o zriaďovaní rezortných, odvetvových, podnikových a občianskych zdravotných poisťovní v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 437/2004 Z. z.“). Okrem uvedeného príjmu pani Helene v roku 2017 mesačne vypláca Sociál­na poisťovňa aj úrazovú rentu v zmysle zákona o sociálnom poistení. Má pani Helena predmetné príjmy uviesť v daňovom priznaní k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2017?

V zmysle § 9 ods. 2 písm. a) ZDP sú od dane z príjmov fyzickej osoby, okrem iných príjmov, oslobodené aj dávky sociálneho poistenia podľa zákona o sociálnom poistení.

Úrazové poistenie je zavedené ako osobitný systém sociálneho poistenia a vykonávané je So­ciál­nou poisťovňou. Z úrazového poistenia je v súlade s § 13 ods. 3 zákona o sociálnom poistení, po splnení zákonom ustanovených podmienok, poskytovaných trinásť úrazových dávok prevažne peňažného charakteru, medzi ktoré patria aj úrazová renta a náhrada za sťaženie spoločenského uplatnenia.

Podľa § 99 zákona o sociálnom poistení poškodený má nárok na náhradu za bolesť a na náhradu za sťaženie spoločenského uplatnenia podľa osobitného predpisu, ktorým, vzhľadom na použitý odkaz, je zákon č. 437/2004 Z. z. Podľa § 4 ods. 1 cit. zákona náhrada za sťaženie spoločenského uplatnenia sa poskytuje jednorazovo, musí byť primeraná povahe následkov a ich predpokladanému vývoju, a to v rozsahu, v akom sú obmedzené možnosti poškodeného uplatniť sa v živote a v spoločnosti.

Podmienky nároku na úrazovú rentu sú vymedzené v § 88 zákona o sociálnom poistení. V súlade s odsekom 1 predmetného ustanovenia poškodený má nárok na úrazovú rentu, ak v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania má viac ako 40-percentný pokles schopnosti vykonávať doterajšiu činnosť zamestnanca alebo činnosť osoby uvedenej v § 17 ods. 2 zákona o sociálnom poistení a nedovŕšil dôchodkový vek alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.

Vzhľadom na to, že úrazová renta, na ktorú vzniká nárok podľa § 88 zákona o sociálnom poistení, a rovnako aj náhrada za sťaženie spoločenského uplatnenia podľa § 99 cit. zákona, ktoré vyplatila Helene Sociálna poisťovňa, sú dávkami sociálneho poistenia podľa zákona o sociálnom poistení, ide o príjmy oslobodené od dane z príjmov fyzickej osoby podľa § 9 ods. 2 písm. a) ZDP. Príjmy oslobodené od dane sa v daňovom priznaní k dani z príjmov fyzickej osoby neuvádzajú.

Predaj nehnuteľnosti vydanej v rámci reštitúcií

♦ Príklad č. 2:

Zdeno, ktorý je živnostník, predal v roku 2017 budovu, ktorú vlastnil 12 rokov. Uvedenú nehnuteľnosť, ktorá bola Zdenovi ako oprávnenej osobe vydaná (vrátená) v rámci reštitúcií, od roku 2007 až do jej predaja v roku 2017 využíval na podnikanie – mal v nej zriadené výrobné priestory, pričom nehnuteľnosť mal aj zaradenú v obchodnom majetku – účtoval o nej v knihe dlhodobého majetku. Je príjem z predaja uvedenej nehnuteľnosti zdaniteľný podľa zákona o dani z príjmov?

Nepeňažný príjem, ktorý získal Zdeno pred 12 rokmi v súvislosti s tým, že v rámci tzv. reštitučných zákonov mu bola predmetná nehnuteľnosť vydaná, bol v súlade s § 3 ods. 1 písm. a) ZDP vylúčený z predmetu dane z príjmov fyzickej osoby (nešlo o zdaniteľný príjem). Uvedené však neplatí, pokiaľ ide o príjmy plynúce z nakladania s takouto nehnuteľnosťou. Príjmy (príjmy z nakladania s takto nadobudnutou nehnuteľnosťou), ak ide o nehnuteľnosť zaradenú v obchodnom majetku [§ 2 písm. m) ZDP] využívanom daňovníkom na podnikanie alebo na inú samostatnú zárobkovú činnosť, sú predmetom dane z príjmov fyzickej osoby a v súlade s § 6 ods. 5 písm. b) ZDP sa považujú za príjmy z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP, a to v závislosti od toho, na ktorú z uvedených činností sú využívané. V prípade predaja takejto nehnuteľnosti je však potrebné dať do pozornosti ustanovenie § 9 ods. 1 písm. d) ZDP.

V súlade s ustanovením § 9 ods. 1 písm. d) ZDP je príjem z predaja nehnuteľnosti vydanej oprávnenej osobe podľa osobitných predpisov (napríklad podľa zákona č. 119/1990 Zb. o súdnej rehabilitácii v z. n. p., zákona č. 403/1990 Zb. o zmiernení následkov niektorých majetkových krívd v z. n. p., zákona č. 87/1991 Zb. o mimosúdnych rehabilitá­ciách v z. n. p., zákona č. 229/1991 Zb. o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a inému poľnohospodárskemu majetku v z. n. p., zákona č. 319/1991 Zb. o zmiernení niektorých majetkových a iných krívd a o pôsobnosti orgánov štátnej správy Slovenskej republiky v oblasti mimosúdnych rehabilitácií v z. n. p., zákona č. 42/1992 Zb. o úprave majetkových vzťahov a vysporiadaní majetkových nárokov v družstvách v z. n. p., zákon č. 105/2002 Z. z. o poskytnutí jednorazového finančného príspevku príslušníkom československých zahraničných alebo spojeneckých armád, ako aj domáceho odboja v rokoch 1939 – 1945 v z. n. p., zákon č. 462/2002 Z. z. o poskytnutí jednorazového príspevku politickým väzňom v znení zákona č. 665/2002 Z. z.), prijatý touto osobou oslobodený od dane z príjmov fyzickej osoby.

Zo znenia predmetného ustanovenia vyplýva, že pri predaji nehnuteľnosti (ale aj hnuteľnej veci) nadobudnutej oprávnenou osobou v rámci reštitúcií je príjem, ktorý z predaja dosiahla táto oprávnená osoba (nie však iná osoba, ktorej takúto nehnuteľnosť získala napr. darom, ale ani osoba, ktorá takýto majetok zdedila po smrti oprávnenej osoby), oslobodený od dane fyzickej osoby, a to bez toho, aby sa vyžadovalo splnenie aj ďalších podmienok. V prípade takéhoto predaja nehnuteľnosti teda nie je podstatné, či predávajúci, ktorý je oprávnenou osobou podľa osobitných predpisov, nehnuteľnosť, ktorá mu bola vydaná v rámci reštitúcií, vlastnil viac ako 5 rokov pred jej predajom, a nie je podstatné ani to, či nehnuteľnosť bola zaradená v obchodnom majetku predávajúceho a aká doba uplynula od jej vyradenia z obchodného majetku. V danom prípade je na účely oslobodenia príjmu z predaja od dane rozhodujúce to, že príjem z predaja nehnuteľnosti plynie oprávnenej osobe, ktorej daná nehnuteľnosť bola vydaná v rámci reštitúcií podľa osobitných predpisov.

Zdeno predal budovu, ktorú mal až do jej predaja v roku 2017 zahrnutú v obchodnom majetku

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály