Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zdaňovanie príjmov z predaja bytov

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Z ustanovenia § 2 písm. h) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov vyplýva, že dani z príjmov podlieha len taký príjem, ktorý nie je od tejto dane oslobodený. S účinnosťou od 1. 1. 2006 došlo k zmenám pri uplatňovaní výdavkov pri príjmoch z prevodu nehnuteľností podľa § 8 ods. 1 písm. b) ZDP.

Z ustanovenia § 2 písm. h) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“) vyplýva, že dani z príjmov podlieha len taký príjem, ktorý nie je od tejto dane oslobodený. S účinnosťou od 1. 1. 2006 došlo k zmenám pri uplatňovaní výdavkov pri príjmoch z prevodu nehnuteľností podľa § 8 ods. 1 písm. b) ZDP.

 

Oslobodenie príjmov z predaja bytu od dane z príjmov fyzickej osoby

Podmienky, po splnení ktorých sú príjmy z predaja bytu oslobodené od dane z príjmov fyzickej osoby (FO), sú vymedzené v § 9 ods. 1 písm. a) až c) ZDP. Predaj bytu vydaného oprávnenej osobe alebo predaj bytu zahrnutého do konkurznej podstaty a oslobodenie príjmov z ich predaja je upravené v § 9 ods. 1 písm. e) a f) ZDP.

Oslobodenie príjmov z predaja bytu po splnení podmienky dĺžky trvalého pobytu

Podľa § 9 ods. 1 písm. a) ZDP je oslobodený od dane z príjmov FO príjem z predaja bytu alebo obytného domu najviac s dvoma bytmi vrátane súvisiacich pozemkov, ak v ňom mal predávajúci trvalý pobyt najmenej po dobu dvoch rokov bezprostredne pred jeho predajom.
Príklad č. 1:
Pán Kováč predal v roku 2006 byt, ktorý nadobudol kúpou v roku 2005 (byt nemal zahrnutý v obchodnom majetku). Byt užíval už od roku 2000 ako nájomca a od roku 2001 až do jeho predaja v ňom mal trvalý pobyt. Príjem z predaja bytu je oslobodený od dane, nakoľko predávajúci mal v byte trvalý pobyt viac ako dva roky bezprostredne pred jeho predajom.

***

Ak je splnená podmienka dĺžky trvalého pobytu, od dane z príjmov FO nie je oslobodený:

  • príjem, ktorý plynie daňovníkovi podľa zmluvy o budúcom predaji bytu uzavretej do dvoch rokov od začiatku trvalého pobytu v tomto byte, aj keď kúpna zmluva bude uzatvorená až po dvoch rokoch od začiatku trvalého pobytu.
Neprehliadnite!
Podľa znenia § 9 ods. 1 písm. a) ZDP platného do konca roka 2004 príjem z predaja bytu bol oslobodený od dane, ak boli splnené dve podmienky: predávajúci musel byt vlastniť a súčasne v ňom musel mať aj trvalý pobyt aspoň po dobu dvoch rokov bezprostredne pred predajom. Od 1. 1. 2005 bola podmienka doby vlastníctva z cit. ustanovenia vypustená, pričom podľa prechodného ustanovenia § 52 ods. 7 ZDP aj príjem z predaja bytu nadobudnutého do konca roka 2003, dosiahnutý od 1. 1. 2005 sa považuje za oslobodený od dane vtedy, ak ide o predaj bytu, v ktorom mal predávajúci trvalý pobyt najmenej po dobu dvoch rokov bezprostredne pred predajom, t. j. ak je splnená podmienka ustanovená v § 9 ods. 1 písm. a) ZDP v znení platnom od 1. 1. 2005.

Oslobodenie príjmov z predaja bytu po splnení podmienky doby vlastníctva

Podľa § 9 ods. 1 písm. b) ZDP je od dane z príjmov FO oslobodený príjem z predaja nehnuteľnosti, na ktorú sa nevzťahuje oslobodenie podľa § 9 ods. 1 písm. a) alebo c) ZDP, po uplynutí piatich rokov odo dňa jej nadobudnutia. Podľa cit. ustanovenia sú oslobodené aj príjmy z predaja bytu, v ktorom predávajúci nemal trvalý pobyt, alebo v ktorom mal trvalý pobyt po dobu kratšiu ako dva roky bezprostredne pred jeho predajom za podmienky, že k predaju bytu dôjde po uplynutí piatich rokov od jeho nadobudnutia.
Príklad č. 2:
V roku 2006 pani Múdra predala byt, ktorý vlastnila od roku 1999. V byte nemala trvalý pobyt a využívala ho len na osobné účely (nemala ho zahrnutý v obchodnom majetku). Pani Múdra predala byt po uplynutí piatich rokov od jeho nadobudnutia, a preto príjem z jeho predaja je oslobodený od dane z príjmov FO.

***

Neprehliadnite!
Moment nadobúdania vlastníctva upravuje § 133 Občianskeho zákonníka. Ak sa nehnuteľná vec prevádza na základe zmluvy, nadobúda sa vlastníctvo vkladom do katastra nehnuteľností podľa zákona č. 162/1995 Z. z. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon) v znení neskorších predpisov, pokiaľ osobitný predpis neustanovuje inak. Podľa § 28 ods. 5 cit. zákona právne účinky vkladu zo zmluvy o prevode bytu a nebytového priestoru do vlastníctva nájomcu podľa § 5 a § 16 zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov vznikajú na základe právoplatného rozhodnutia o jeho povolení ku dňu doručenia návrhu na vklad.
Predaj bytu nadobudnutého dedením
Ak sa predáva byt nadobudnutý dedením alebo postupným dedením v priamom rade alebo niektorým z manželov, potom podľa § 9 ods. 1 písm. c) ZDP príjem z jeho predaja je oslobodený od dane z príjmov FO, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa jeho nadobudnutia preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (poručiteľov). O dedenie v priamom rade ide vtedy, ak poručiteľom je príbuzný v priamom rade, t. j. priamy predok alebo priamy potomok (napr. rodič, dieťa, starý rodič, vnuk). Pri dedení sa vlastníctvo nadobúda dňom smrti poručiteľa.
Príklad č. 3:
V roku 2006 pán Veselý predal byt, ktorý nadobudol dedením v roku 2005 po smrti svojho otca. Byt nemal zahrnutý v obchodnom majetku. Otec pána Veselého (poručiteľ) byt nadobudol do vlastníctva v roku 2000. Príjem z predaja bytu je oslobodený od dane, nakoľko od nadobudnutia bytu do vlastníctva poručiteľa (otca pána Veselého) do predaja bytu uplynulo viac ako päť rokov.

***

Na príjem z predaja bytu nadobudnutého dedením alebo postupným dedením v priamom rade alebo niektorým z manželov, v ktorom mal predávajúci trvalý pobyt najmenej po dobu dvoch rokov bezprostredne pred jeho predajom, sa vzťahuje oslobodenie podľa § 9 ods. 1 písm. a) ZDP. V takomto prí
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály