Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zdaňovanie príjmov po úmrtí fyzickej osoby

Rubrika: Daň z príjmov

Po úmrtí daňovníka, ktorý vykonával podnikateľskú činnosť, prestáva byť tento subjektom práva, preto nie je možné pokračovať v podnikaní v jeho mene a podávať zaňho daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb. V praxi sa stáva, že sa aj v nasledujúcom zdaňovacom období podá daňové priznanie za zomrelého a naďalej sú vystavované účtovné doklady na jeho meno. Ako postupovať v takýchto životných situáciách na príkladoch podrobne vysvetľuje autorka príspevku.

V nasledujúcom príspevku si priblížime problematiku zdaňovania príjmov po úmrtí fyzickej osoby v prípade, ak zomrelý:

  1. vykonával podnikateľskú alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť,
  2. bol zamestnancom a poberal príjmy zo závislej činnosti.

Pri zdaňovaní príjmov, resp. vysporiadania daňovej povinnosti za príslušnú časť roka 2009 po úmrtí fyzickej osoby, je potrebné postupovať podľa viacerých právnych predpisov, a to:

  • Občianskeho zákonníka,
  • Obchodného zákonníka,
  • zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (Živnostenský zákon),
  • zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

U fyzickej osoby spôsobilosť brať na seba práva a povinnosti vzniká dňom narodenia a zaniká smrťou. Po úmrtí prestáva byť zomrelý daňovník subjektom práva, teda aj subjektom daňových vzťahov voči správcovi dane.


Vysporiadanie daňovej povinnosti po úmrtí daňovníka v roku 2009, ktorý vykonával podnikateľskú činnosť

Pri úmrtí daňovníka, ktorý vykonával podnikateľskú činnosť podľa § 6 ZDP, prestáva byť tento podnikateľ subjektom práva, preto nie je možné po jeho úmrtí pokračovať v podnikaní v jeho mene a podávať zaňho daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb. V praxi sa stáva, že sa aj v nasledujúcom zdaňovacom období podá daňové priznanie za zomrelého a naďalej sú vystavované účtovné doklady (napr. faktúry) na jeho meno.

Obchodný zákonník v § 2 ods. 1 definuje podnikanie ako sústavnú činnosť vykonávanú samostatne podnikateľom vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť, za účelom dosiahnutia zisku.
 

Pokračovanie v podnikaní po úmrtí fyzickej osoby, vysporiadanie daňovej povinnosti voči správcovi dane

Živnostenské oprávnenie v zmysle § 57 ods. 1 písm. a) živnostenského zákona zaniká smrťou fyzickej osoby (živnostníka), ak nepokračujú v živnosti dedičia alebo správca dedičstva. Oprávnenie zanikne najneskôr uplynutím lehoty uvedenej v § 13 ods. 5 živnostenského zákona, t. j. skončením konania o dedičstve. Konanie o dedičstve je skončené prejednaním dedičstva. Prejednanie dedičstva je v zmysle § 175s ods. 1 písm. a) zákona č. 99/1963 Zb. Občianskeho súdneho poriadku v z. n. p. (ďalej len „ Občiansky súdny poriadok“) skončené:

  • nadobudnutím právoplatnosti uznesenia vydaného podľa § 175p a § 175q alebo
  • vydaním osvedčenia o dedičstve za podmienok uvedených v § 175zca.

Živnostenský zákon v ustanovení § 57 ods. 2 osobitneupravuje prípad, keď po úmrtí fyzickej osoby (živnostníka) pokračuje v prevádzkovaní živnosti pozostalý manžel (manželka) za podmienok ustanovených v § 13 živnostenského zákona. V  § 13 ods. 6 a 7 živnostenského zákona sú riešené prípady, ak pozostalý manžel (manželka):

  • bol spoluvlastníkom majetku používaného na prevádzkovanie alebo tento majetok alebo podiel na ňom dedičstvom nadobudol, môže pokračovať v živnosti aj po skončení konania o dedičstve na základe živnostenského oprávnenia poručiteľa,
  • je podnikateľom, oznámi živnostenskému úradu do jedného mesiaca po skončení dedičského konania obchodné meno a identifikačné číslo, pod ktorými bude pokračovať v živnosti, a ďalšie údaje podľa § 45 alebo § 50 potrebné na vydanie nového živnostenského listu alebo novej koncesnej listiny.

Osoby, ktoré môžu v zmysle § 13 ods. 1 živnostenského zákona pokračovať v živnosti pri úmrtí fyzickej osoby (živnostníka) až do skončenia konania o prejedaní dedičstva sú:

  1. dedičia zo zákona, ak niet dedičov zo závetu,
  2. dedičia zo závetu a pozostalý manžel, aj keď nie je dedičom, ak je spoluvlastníkom majetku používaného na prevádzkovanie živnosti,
  3. pozostalý manžel spĺňajúci podmienku uvedenú v písmene b), ak v živnosti nepokračujú dedičia,
  4. správca dedičstva, ak ho ustanovil súd (§ 175e ods. 1 Občianskeho súdneho poriadku).

Osoby uvedené v § 13 ods. 1 písm. a) až c) živnostenského zákona sú povinné v zmysle § 13 ods. 2 živnostenského zákona pokračovanie v živnosti oznámiť živnostenskému úradu v lehote jedného mesiaca od úmrtia podnikateľa. Správca dedičstva oznámi pokračovanie v živnosti živnostenskému úradu do jedného mesiaca od ustanovenia do funkcie.

V prípade, že pokračovateľ v živnosti nespĺňa všeobecné podmienky prevádzkovania živnosti, napr. nedosiahol vek 18 rokov, nie je spôsobilý na právne úkony... (ust. § 6 ods. 1, 2 živnostenského zákona) alebo osobitné podmienky prevádzkovania živnosti (§ 7 živnostenského zákona), ktorými sú odborná alebo iná spôsobilosť podľa tohto zákona alebo osobitných predpisov, ak ju tento zákon vyžaduje, musí bez meškania ustanoviť zodpovedného zástupcu v zmysle § 13 ods. 3 živnostenského zákona.

Osoby uvedené v § 13 ods. 1 písm. a) až c) živnostenského zákona môžu po skončení konania o dedičstve v živnosti pokračovať, ak nadobudli majetkový podiel používaný na prevádzkovanie živnosti. Do šiestich mesiacov od skončenia dedičského konania majú povinnosť získať vlastné živnostenské oprávnenie, inak ďalej nemôžu živnosť prevádzkovať.

Živnostenský zákon umožňuje pokračovať v živnosti pri úmrtí fyzickej osoby (živnostníka) až do skončenia konania o prejedaní dedičstva dedičovi zo zákona, dedičovi zo závetu, pozostalému manželovi, správcovi dedičstva, ak ho ustanovil súd.

Ak v podnikaní pokračuje dedič (manžel, manželka, dieťa) pokračuje vo vlastnom mene na vlastnú zodpovednosť, aj keď nemá vlastné živnostenské oprávnenie.

Pri pokračovaní v živnosti vydá živnostenský úrad osobe, ktorá pokračuje v podnikaní, úradný záznam. Úradným záznamom živnostenský úrad potvrdí zmeny v živnostenskom liste zomrelého. Pokračovateľ v živnosti je oprávnený dňom uvedeným v úradnom zázname začať vykonávať živnosť.

Dedič, manžel (manželka) alebo správca dedičstva, ktorý pokračuje po úmrtí daňovníka v podnikaní na základe úradného záznamu má povinnosti aj voči správcovi dane. V zmysle § 31 ods. 1 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní“) je táto osoba povinná registrovať sa. Prihlášku k registrácii daňovníka podá miestne príslušnému správcovi dane do tridsiatich dní odo dňa oznámenia uvedenom v úradnom zázname. V prípade, že osoba pokračujúca v živnosti už pred vydaním úradného záznamu mala platné osvedčenie o registrácii a pridelení daňového identifikačného čísla, je povinná v súlade s § 31 ods. 7 zákona o správe daní oznámiť, že došlo k zmenám skutočností nahlásených pri registrácii správcovi dane do 15 dní odo dňa oznámenia uvedenom v úradnom zázname.
 

Povinnosť podania daňového priznania

Povinnosť podávania daňového priznania a lehotu na jeho podanie upravuje § 49 ods. 4, 5 ZDP. Pri úmrtí daňovníka je povinný daňové priznanie za príslušnú časť roka podať dedič. Ak je dedičov viac, podáva daňové priznanie ten, ktorému to vyplynie z dohody dedičov. Ak sa nedohodnú, ktorý z nich priznanie podá, určí ho správca dane. Ak je dedičom Slovenská republika, daňové priznanie sa nepodáva. Ak nie je známy dedič alebo dedič zomrie, podá daňové priznanie zástupca ustanovený správcom dane. Daňové priznanie sa podáva do troch mesiacov po smrti daňovníka, pričom správca dane môže túto lehotu na žiadosť dediča predĺžiť. Správca dane môže predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania len v prípade, ak dedič podá žiadosť najneskôr 15 dní pred uplynutím trojmesačnej lehoty na podanie daňového priznania.

Ak daňovník pred svojim úmrtím mal povinnosť podať daňové priznanie za predchádzajúce zdaňovacie obdobie a daň nebola vyrubená, je dedič, s výnimkou Slovenskej republiky, povinný podať priznanie namiesto zomrelého do troch mesiacov po úmrtí daňovníka. Správca dane môže túto lehotu zo závažných dôvodov na žiadosť dediča predĺžiť, ak dedič podá žiadosť najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania.
 

Vyčíslenie základu dane

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály