Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zdaňovanie podielov na zisku (dividend) v kontexte aktuálneho legislatívneho rámca (3. časť)

Dátum: Rubrika: Medzinárodné zdaňovanie Zo seriálu: Zdaňovanie podielov na zisku (dividend) v kontexte aktuálneho legislatívneho rámca

V poslednej časti článku o zdaňovaní podielov na zisku uverejňujeme modelové situácie s riešením. Súčasťou článku sú aj prílohy, tie uverejňujeme na konci článku.

Modelové situácie
Príklad č. 1:
Spoločnosť s ručením obmedzeným so sídlom na území SR vyplatila dňa 12.1.2022 podiely na zisku (dividendy) vykázanom za zdaňovacie obdobie roku 2003 vo výške 700 € právnickej osobe rezidentovi Spolkovej republiky Nemecko, ktorý má v čase výplaty, poukázania alebo pripísania takého príjmu v jeho prospech 55% priamy podiel na základnom imaní slovenskej spoločnosti. Akému zdaneniu podlieha vyplatenie predmetných podielov na zisku (dividend)?
Nemecký daňovník je rezidentom štátu, ktorý je členským štátom EÚ, takže možno uplatniť oslobodenie od dane, v prípade minimálne 25% priameho podielu na základnom imaní spoločnosťou so sídlom v členskom štáte EÚ.
Predmetné podiely na zisku (dividendy) nie sú predmetom dane v SR a nemeckému daňovníkovi sú vyplácané v plnej výške bez povinnosti zraziť daň na území SR.
* * *
Príklad č. 2:
Akciová spoločnosť so sídlom na území SR vyplatila dňa 20.4.2022 svojim akcionárom podiely na zisku (dividendy) za zdaňovacie obdobie roku 2003. Akcionármi uvedenej spoločnosti sú tiež právnická osoba so sídlom na Ukrajine (25% podiel na základnom imaní). Ako postupovať pri zdanení týchto podielov na zisku (dividend) plynúcich v prospech tejto osoby?
V súlade s Článkom 10 ods. 2 zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia medzi SR a Ukrajinou dividendy sa môžu zdaniť aj v zmluvnom štáte, v ktorom je spoločnosť, ktorá ich vypláca rezidentom, a to podľa právnych predpisov tohto štátu, ak je však príjemca skutočným vlastníkom dividend, takto uložená daň nepresiahne 10% hrubej sumy dividend.
Nakoľko ukrajinský daňovník je rezidentom štátu, ktorý nie je členským štátom EÚ, nie je možné uplatniť oslobodenie od dane, v prípade minimálne 25% priameho podielu na základnom imaní spoločnosťou so sídlom v členskom štáte Európskej únie.
Zrážku dane vo výške 10% hrubej sumy dividend vyplatených v prospech ukrajinského daňovníka (skutočného vlastníka dividend) je povinný vykonať platiteľ dane (platiteľ príjmu - slovenská akciová spoločnosť) pri výplate, poukázaní alebo pri pripísaní úhrady v prospech tohto daňovníka v súlade s ustanoveniami § 43 ZDP.
Rozhodujúcou podmienkou pre uplatnenie uvedenej medzinárodnej zmluvy je preukázanie, že ukrajinská spoločnosť je skutočným vlastníkom týchto dividend a miesta daňovej rezidencie tohto daňovníka v príslušnom zmluvnom štáte (v tomto prípade v Ukrajine).
* * *
Príklad č. 3:
Akciová spoločnosť so sídlom na území Poľskej republiky vykazuje nerozdelený zisk za roky 2002 a 2003 vo výške 30 000 €. Valné zhromaždenie rozhodlo, že predmetné podiely na zisku (dividendy) vyplatí dňa 15.2.2022. Akcionárom uvedenej spoločnosti je tiež spoločnosť so sídlom v SR, ktorá má priamy podiel na základnom imaní poľskej spoločnosti vo výške 21%. Akému zdaneniu podlieha vyplatenie predmetných podielov na zisku?
Podiely na zisku (dividendy) prijaté zo zahraničia zo zisku vykázaného do 31.12.2003, vyplatené po 31.12.2003 sa zahrnujú do základu dane s tým, že daň, ktorá bola zrazená v zahraničí sa vysporiada podľa úpravy vyplývajúcej z príslušnej medzinárodnej zmluvy.
Výnimku predstavujú podiely na zisku (dividendy) vykáz
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály