Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zdaňovanie ostatných príjmov podľa § 8 zákona o dani z príjmov (2. časť)

Rubrika: Daň z príjmov

V článku sa autorka venuje zdaňovaniu príjmov z prevodu opcií a cenných papierov, z prevodu účasti v spoločnosti a z derivátových operácií.

(dokončenie z minulého čísla)

Príjmy z prevodu opcií a príjmy z prevodu cenných papierov

Medzi ostatné príjmy v zmysle § 8 ods. 1 písm. d) a e) ZDP patria príjmy z prevodu opcií a príjmy z prevodu cenných papierov vtedy, ak nejde o prevod obchodného majetku daňovníka s príjmami z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti (§ 6 ods. 1 a 2 ZDP).

Pozn.:Podľa ustanovenia § 2 ods. 1 zákona č. 566/2001 Z. z. o cenných papieroch a investičných službách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. cenný papier je peniazmi oceniteľný zápis v zákonom ustanovenej podobe a forme, s ktorým sú spojené práva podľa tohto zákona a práva podľa osobitných zákonov, najmä oprávnenie požadovať určité majetkové plnenie alebo vykonávať určité práva voči zákonom určeným osobám. Jednotlivé druhy cenných papierov, ktoré tvoria sústavu cenných papierov, sú vymedzené v § 2 ods. 2 cit. zákona.

Vzhľadom na zmenu vykonanú zákonom č. 688/2006 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa ZDP, na účely ZDP za prevod cenného papiera od 1. 1. 2007 sa už nepovažuje vrátenie (vyplatenie) podielového listu. Príjmy plynúce z vrátenia (vyplatenia) podielového listu sú od 1. 1. 2007 príjmami z kapitálového majetku podľa § 7 ods. 1 písm. g) cit. zákona a ak plynú zo zdrojov na území SR, potom od 1. 4. 2007 sa z nich vyberá daň zrážkou podľa § 43 ods. 10 ZDP.

  • Výdavky, ktoré je možné uplatniť pri zdaniteľných príjmoch z prevodu cenných papierov a zdaniteľných príjmoch z prevodu opcií patriacich medzi ostatné príjmy podľa § 8 ods. 1 písm. d) a e) ZDP, sú vymedzené v § 8 ods. 5 ZDP. Podľa cit. ustanovenia pri uvedených príjmoch sú výdavkom:  kúpna cena preukázateľne zaplatená za cenný papier alebo opciu, ak daňovník nadobudol cenný papier alebo opciu kúpou,
  • cena cenného papiera alebo opcie zistená v čase nadobudnutia, ak daňovník nadobudol cenný papier alebo opciu bezodplatne (napr. dedením),
  • preukázateľné výdavky súvisiace s nadobudnutím a predajom cenného papiera alebo opcie.

 
Príklad č. 9:
V roku 2007 daňovník predal akcie za 100 000 Sk. Cenné papiere kúpil v roku 2006 za 85 000 Sk. V súvislosti s ich predajom preukázateľne vynaložil výdavky v sume 1 200 Sk.

K príjmom z predaja akcií daňovník môže uplatniť výdavky v sume 86 200 Sk (85 000 Sk + 1 200 Sk).
 
Pri predaji zamestnaneckých akcií sa považuje za výdavok podľa § 8 ods. 5 ZDP aj suma nepeňažného príjmu stanoveného v § 5 ods. 3 písm. b) ZDP zdanená podľa § 35 cit. zákona. Podľa § 5 ods. 3 písm. b) ZDP príjmom zamestnanca je hodnota zamestnaneckej opcie poskytnutej zamestnávateľom na nákup zamestnaneckej akcie určená ako rozdiel medzi vyššou trhovou cenou zamestnaneckej akcie platnou v prvý deň možnosti realizácie opcie a cenou akcie garantovanou opciou, znížený o sumu zaplatenú zamestnancom za nákup opcie. Zamestnaneckou opciou na účely ZDP je opcia nadobudnutá zamestnancom od zamestnávateľa alebo od obchodnej spoločnosti ekonomicky prepojenej s obchodnou spoločnosťou zamestnávateľa, ktorú nemožno scudziť. Zamestnaneckou akciou na účely ZDP je akcia nadobudnutá zamestnancom od zamestnávateľa alebo od akciovej spoločnosti ekonomicky prepojenej s obchodnou spoločnosťou zamestnávateľa [§ 5 ods. 3 písm. b) ZDP].

***

Príklad č. 10:
Zamestnávateľ poskytol v roku 2006 zamestnancovi 10 zamestnaneckých opcií na nákup 10 zamestnaneckých akcií. Opcie boli poskytnuté zamestnancovi bezodplatne. Cena zamestnaneckej akcie zaručená zamestnaneckou opciou predstavovala 1 000 Sk.Daňovník využil zamestnaneckú opciu a uskutočnil nákup zamestnaneckých akcií zaručených touto opciou, t. j. kúpil 10 akcií po 1 000 Sk. Trhová cena zamestnaneckej akcie platná v prvý deň možnosti realizácie zamestnaneckej opcie predstavovala 1 500 Sk. To znamená, že suma nepeňažného príjmu zamestnanca určená podľa § 5 ods. 3 písm. b) ZDP predstavovala 5 000 Sk [10 x (1 500 Sk – 1 000 Sk)]. Uvedenú sumu nepeňažného príjmu zamestnávateľ zdanil zamestnancovi podľa § 35 ZDP.
 
V roku 2007 daňovník všetkých 10 akcií predá po 2 000 Sk, t. j. z ich predaja získa príjem 20 000 Sk. V súvislosti s predajom akcií preukázateľne vynaloží výdavky v sume 200 Sk.
 
Okrem príjmov z predaja akcií v roku 2007 daňovník dosiahne aj príjmy z prenájmu nehnuteľností podľa § 6 ods. 3 ZDP v sume 120 000 Sk a pri týchto príjmoch v súlade s § 9 ods. 1 písm. h) ZDP uplatní oslobodenie od dane vo výške päťnásobku sumy platného životnéhominima (24 900 Sk). Pri príjmoch z predaja cenných papierov preto už oslobodenie od dane z príjmov podľa § 9 ods. 1 písm. j) ZDP nemôže uplatniť.
 
Príjmy vo výške 20 000 Sk, ktoré daňovník dosiahol v roku 2007 z predaja akcií, sú zdaniteľnými príjmami. K týmto zdaniteľným príjmom daňovník môže uplatniť výdavky v úhrnnej sume 15 200 Sk [10 000 Sk (kúpna cena, za ktorú daňovník obstaral ak
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály