Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zdaňovanie cien a výhier v roku 2019

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Výhry v lotériách, stávkach a iných podobných hrách, ktoré sú prevádzkované na základe povolenia vydaného podľa osobitného predpisu a podobné výhry zo zahraničia, sú podľa § 9 ods. 2 písm. l) zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP") od dane z príjmov fyzických osôb oslobodené v plnej výške.

Ostatné výhry alebo ceny sú oslobodené od dane z príjmov v hodnote do 350 € za cenu alebo výhru, okrem ceny zo športovej súťaže prijatej daňovníkom, ktorý športovú činnosť vykonáva ako profesionálny športovec a odmeny z použitia diela alebo použitia umeleckého výkonu podľa § 6 ods. 4 ZDP. Zdaneniu podliehajú nielen peňažné ale aj nepeňažné výhry, napríklad automobil, motorka, počítač, televízor, ktoré sa nielen zdaňujú daňou z príjmov fyzických osôb, ale výherca má povinnosť z hodnoty ceny alebo výhry odviesť aj zdravotné poistenie vo výške 14%. V príspevku sa budeme venovať tomu, kedy sa cena a výhra u výhercu zdaňuje. Situácie, ktoré môžu nastať, si ukážeme aj na príkladoch z praxe.

Ceny a výhry

Ustanovenie § 9 ods. 2 písm. m) bod 1. až 3. ZDP člení ceny a výhry do troch skupín. Cenou alebo výhrou sa rozumie:
-
cena z verejnej súťaže, cena zo súťaže, v ktorej je okruh súťažiacich obmedzený podmienkami súťaže, alebo ak ide o súťažiacich vybratých usporiadateľom súťaže, okrem odmeny zahrnutej do tejto ceny za použitie diela alebo výkonu, ak je súčasťou tejto ceny,
-
výhra z reklamnej súťaže alebo zo žrebovania,
-
cena zo športovej súťaže, pričom od dane nie sú oslobodené ceny zo športových súťaží prijaté daňovníkmi, ktorých športová činnosť je inou samostatnou zárobkovou činnosťou (§ 6).

Ceny a výhry oslobodené od zdanenia

Pri cenách a výhrach je oslobodenie od dane z príjmov fyzických osôb (ďalej len "FO"):
-
oslobodenie v plnej výške,
-
oslobodenie v hodnote neprevyšujúcej sumu 350 € za cenu alebo výhru.

Oslobodenie cien a výhier v plnej výške

Podľa § 9 ods. 2 písm. l) ZDP od dane z príjmov sú oslobodené výhry v lotériách a iných podobných hrách prevádzkovaných na základe povolenia vydaného podľa osobitných predpisov a obdobné výhry zo zahraničia.
Podľa ustanovenia § 4 ods. 2 zákona č. 30/2019 Z.z. o hazardných hrách a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len "zákon o hazardných hrách") hazardnými hrami sú:
-
lotériové hry,
-
charitatívne lotérie,
-
stolové hry,
-
stávkové hry,
-
hazardné hry na výherných prístrojoch,
-
hazardné hry na termináloch videohier,
-
hazardné hry na technických zariadeniach obsluhovanými priamo hráčmi,
-
hazardné hry na iných technických zariadeniach,
-
hry, ktoré nie sú hazardnými hrami podľa písm. a) až h), ak spĺňajú podmienky ustanovené v § 4 ods. 1 zákona o hazardných hrách.
Hazardné hry je možné prevádzkovať, podľa § 4 ods. 3 zákona o hazardných hrách, len na základe licencie udelenej alebo vydanej za podmienok ustanovených týmto zákonom.
Za hazardné hry sa podľa § 4 ods. 5 zákona o hazardných hrách nepovažujú:
-
športové podujatia vrátene takých, ktoré sa nepovažujú za verejné,
-
hry relaxačného charakteru alebo športového charakteru, aj keď na účasť na nich je potrebný vklad, ktorý sa účastníkovi takejto hry, ak prehrá, nevracia,
-
zábavné hry a vecné ceny prostredníctvom hracieho zariadenia, ak je výsledok hry určovaný výlučne na základe zručnosti a stávka nepresahuje sumu jedného eura,
-
hry prostredníctvom hracieho zariadenia, v ktorých je výhrou len ďalšia hra na tom istom zariadení,
-
kvízy spočívajúce v odpovediach na otázky iba na základe preukázania vedomosti alebo zručnosti, ak je výsledok kvízu určovaný bez použitia iného technického zariadenia, ktoré spĺňa požiadavky ustanovené pre hazardné hry na iných technických zariadeniach podľa § 28,
-
žrebové vecné lotérie a tomboly, ak hern
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály