Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zdanenie príjmov zo závislej činnosti dosiahnutých v SR

Rubrika: Daň z príjmov

V poslednom období sa čoraz častejšie stretávame so zamestnávaním zahraničných osôb na našom území. V tejto súvislosti je aktuálna otázka zdanenia ich príjmov dosiahnutých na území Slovenskej republiky. Článok rozoberá podmienky, pri splnení ktorých sa príjem zdaňuje u nás, spôsob vyberania dane v priebehu roka a vysporiadanie povinnosti po skončení roka.


V poslednom období sa čoraz častejšie stretávame so zamestnávaním zahraničných osôb na našom území. V tejto súvislosti je aktuálna otázka zdanenia ich príjmov dosiahnutých na území Slovenskej republiky. Článok rozoberá podmienky, pri splnení ktorých sa príjem zdaňuje u nás, spôsob vyberania dane v priebehu roka a vysporiadanie povinnosti po skončení roka.


Právna úprava


Zdaňovanie príjmov zo závislej činnosti je upravené v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) ako hmotnoprávnom predpise, ako aj v procesnoprávnom predpise, ktorým je zákon č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní“).

Vo vzťahu k zdaňovaniu príjmov zahraničných osôb, ktoré vykonávajú závislú činnosť na území Slovenskej republiky sú nemenej dôležité medzinárodné zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia (ďalej len „zmluvy“). Vzťah medzi ZDP a zmluvami je upravený:
  • v § 99 zákona o správe daní, podľa ktorého sa ustanovenia tohto zákona použijú, ak medzinárodná zmluva, ktorá je pre Slovenskú republiku záväzná, neustanovuje inak,
  • v § 1 ods. 2 ZDP, podľa ktorého medzinárodná zmluva, ktorá bola schválená, ratifikovaná a vyhlásená spôsobom ustanoveným zákonom, má prednosť pred týmto zákonom.


Zdaňovanie zahraničných príjmov fyzických osôb


Pre stanovenie rozsahu daňových povinností zahraničnej osoby, ktorá poberá príjmy zo zdrojov na území SR, je dôležité správne posúdenie jej daňovej rezidencie.

Podľa § 2 písm. d) bodu 1 ZDP je daňovníkom s neobmedzenou daňovou povinnosťou (daňovým rezidentom SR) fyzická osoba, ktorá má na území SR trvalý pobyt alebo sa tu obvykle zdržiava. Pri trvalom pobyte zákon uvádza odvolávku na:
  • zákon č. 253/1998 Z. z. o hlásení pobytu občanov SR a registri obyvateľov SR v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 253/1998 Z. z.“), podľa § 3 je trvalým pobytom pobyt občana spravidla v mieste jeho stáleho bydliska na území SR,
  • zákon č. 48/2002 Z. z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 48/2002 Z. z.“) podľa ktorého:
    • povolenie na trvalý pobyt oprávňuje cudzinca zdržiavať sa na území SR a na cesty do zahraničia a naspäť na územie SR v čase, na ktorý mu bolo policajným útvarom udelené povolenie na trvalý pobyt, ak tento zákon neustanovuje inak (§ 34),
    • pobyt občana Európskeho hospodárskeho priestoru, ktorý sa mieni trvalo zdržiavať na území SR dlhšie ako tri mesiace sa považuje za pobyt na základe prvého povolenia, o ktorého registráciu môže predpísaným spôsobom, za podmienok ustanoveným zákonom, písomne požiadať (§ 45a).

Za daňovníkov s neobmedzenou daňovou povinnosťou na území SR podľa kritéria trvalého pobytu sa považujú nielen občania SR, ktorí majú na území SR trvalý pobyt podľa zákona č. 253/1998 Z. z., ale aj cudzinci, ktorí majú na území SR udelené povolenie na trvalý pobyt v súlade so zákonom č. 48/2002 Z. z.

Fyzická osoba sa obvykle zdržiava na území SR, ak na tomto území nemá trvalý pobyt, ale zdržiava sa tu aspoň 183 dní v príslušnom kalendárnom roku, a to súvisle alebo v niekoľkých obdobiach, pričom do tohto obdobia sa započítava každý, aj začatý deň pobytu.

Podľa § 2 písm. e) ZDP je daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou (daňovým nerezidentom SR) fyzická osoba, ktorá:
  • nemá na území SR trvalý pobyt ani sa tu obvykle nezdržiava alebo ktorá
  • sa na území SR obvykle zdržiava len na účely štúdia alebo liečenia, alebo ktorá hranice do SR prekračuje denne alebo v dohodnutých časových obdobiach len na účely výkonu závislej činnosti, ktorej zdroj je na území SR.

Predmetom dane daňovníka s neobmedzenou daňovou povinnosťou je príjem plynúci zo zdrojov na území SR a zo zdrojov v zahraničí. Predmetom dane daňovníka s obmedzenou daňovou povinnosťou je príjem plynúci zo zdrojov na území SR [§ 2 písm. f), g) ZDP].

U nezmluvných štátov sa pri určení daňovej rezidencie a rozsahu daňových povinností postupuje podľa príslušných ustanovení ZDP.

V prípade existencie zmluvy sa pri určení daňovej rezidencie vychádza aj z tejto zmluvy. Kritériá pre stanovenie, v ktorom štáte je určitá osoba daňovým rezidentom, sú spravidla uvedené v článku 4 príslušnej zmluvy. Pri aplikovaní kritérií určených týmto článkom sa musí postupovať presne v poradí, v akom sú uvedené v zmluve. V štáte, v ktorom je fyzická osoba daňovým rezidentom, podlieha celosvetovej daňovej povinnosti a v druhom zmluvnom štáte je jej daňová povinnosť obmedzená len na príjmy dosiahnuté zo zdrojov v tomto štáte.

Zmluvy všeobecne stanovujú kritériá, podľa ktorých sa určí právo jednému zo zmluvných štátov na zdanenie určitého príjmu alebo na rozdelenie daňového výnosu medzi oba štáty. Zmluva určuje len právo na zdanenie príjmu v zmluvnom štáte, spôsob zdanenia je určený vnútroštátnymi predpismi štátu, v ktorom je uvedený príjem zdaniteľný. Výraz „môže byť zdanený“ používaný v zmluvách neznamená pre daňovníka možnosť vybrať si štát, v ktorom sa príjem zdaní, ale dáva právo na zdanenie zmluvnému štátu a od jeho vnútroštátneho daňového predpisu závisí, či túto možnosť využije. Druhý štát musí prijať opatrenia na zamedzenie dvojitého zdanenia. Zmluvy nenahrádzajú vnútroštátne predpisy, len ich modifikujú, pričom platí zásada, že nemôžu určiť ťaživejšie zdanenie príjmu, ako určuje vnútroštátny predpis.


Zdaňovanie príjmov zo závislej činnosti


Pri zdanení príjmov zo závislej činnosti je prvoradé správne určenie daňovej rezidencie fyzickej osoby podľa ZDP a v prípade zamestnanca zo zmluvného štátu aj podľa zmluvy. Po vyriešení daňovej rezidencie sa určí, ktorý štát má právo zdanenia príjmu zo závislej činnosti, rozsah daňovej povinnosti a spôsob zdanenia.

Pri posúdení, ktorý štát má právo zdaniť príjmy daňovníka zo závislej činnosti a akým spôsobom, sa vychádza zo ZDP a v prípade štátov, s ktorými má SR uzatvorenú zmluvu, z tejto zmluvy. V zmluvách sú predmetné príjmy začlenené obvykle v článku 15. Všeobecne platí, že príjem zo za
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály