Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zdanenie príjmov z predaja cenných papierov

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Zdanenie príjmov z predaja cenných papierov je riešené v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), a to u:

Zdanenie príjmov z predaja cenných papierov u fyzických osôb
Príjmy z predaja cenných papierov nadobudnutých fyzickými osobami je možné rozdeliť na:
-
príjmy z predaja cenných papierov, o ktorých fyzická osoba účtuje ako o svojom obchodnom majetku, ktoré sú potom súčasťou príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP, t.j. príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti a
-
príjmy z predaja cenných papierov zaraďovaných medzi ostatné príjmy fyzickej osoby podľa § 8 ZDP.
V prípade, ak daňovník účtuje alebo vedie evidenciu podľa § 6 ods. 11 ZDP o nákupe cenných papierov a ich následnom predaji, je takýto príjem vždy zdaniteľným príjmom, pričom výdavky si uplatňuje v súlade s § 19 ZDP. Vstupná cena finančného majetku je určená v § 25a ZDP. Ak by takýto daňovník predával cenné papiere, potom by si v zdaňovacom období, kedy dochádza k ich predaju mohol uplatniť ako výdavok obstarávaciu cenu predávaných cenných papierov, ale len do výšky príjmu z ich predaja.
______________________________
Poznámka:
V praxi je však známe minimum prípadov, keď by fyzické osoby dosahujúce príjmy podľa § 6 ods. 1 a 2 účtovali o cenných papieroch ako o svojom obchodnom majetku. Skôr je možné sa stretnúť so situáciou, že cenné papiere nakupujú ako fyzické osoby - občania bez toho, že by ich zaraďovali do obchodného majetku, aj v prípade, ak dosahujú príjmy z podnikania.
______________________________
Príjmy z predaja cenných papierov fyzických osôb, ktoré neboli zaradené do obchodného majetku, sa posudzujú v kontexte ustanovenia § 8 ZDP.
V prípade takýchto príjmov je nastavená aj možnosť oslobodenia príjmov z predaja cenných papierov, pričom je možné rozlišovať príjmy z predaja cenných papierov:
-
prijatých na obchodovanie na regulovanom trhu alebo na obdobnom zahraničnom regulovanom trhu [§ 9 ods. 1 písm. k) ZDP],
-
neprijatých na obchodovanie na regulovanom trhu alebo na obdobnom zahraničnom regulovanom trhu [§ 9 ods. 1 písm. i) ZDP],
-
obchodovaných v rámci zriadených účtov pre dlhodobé investičné sporenie [§ 9 ods. 1 písm. l) ZDP].
Príjem z predaja cenných papierov, ktorý nie je od dane oslobodený, sa vysporiada prostredníctvom daňového priznania po skončení zdaňovacieho obdobia (kalendárneho roka u fyzickej osoby), pričom v prípade, ak by takýto príjem plynul daňovníkovi zo zdrojov v zahraničí (štát, s ktorým má SR uzavretú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia), kde by bol zdanený, by si mohol uplatniť aj metódy na zamedzenie dvojitého zdanenia tohto príjmu na území SR.
Ak by príjmy z predaja cenných papierov plynuli daňovníkovi s obmedzenou daňovou povinnosťou (ďalej len "daňovník s ODP"), t.j. daňovníkovi uvedenom v § 2 písm. e) ZDP a tieto by nespĺňali podmienku oslobodenia od dane v súlade s § 9 ZDP, ide u neho o zdaniteľný príjem, ktorý je ako zdroj na území SR (predmet dane) vymedzený v § 16 ZDP.
Podľa tohto ustanovenia je príjmom zo zdroja na území SR daňovníka s ODP príjem:
-
z úhrad od daňovníkov s neobmedzenou daňovou povinnosťou (ďalej len "daňovník s NDP") a od stálych prevádzkarní daňovníkov s ODP, ktorými sú aj príjmy z prevodu cenných papierov emitovaných daňovníkmi so sídlom na území SR okrem príjmov z prevodu štátnych dlhopisov a štátnych pokladničných poukážok [§ 16 ods. 1 písm. e) bod 5 ZDP],
-
z prevodu akcií, účastí alebo podielov na spoločnosti, ak táto spoločnosť vlastní nehnuteľný majetok nachádzajúci sa na území SR, ktorého účtovná hodnota vyplývajúca z účtovnej závierky zostavenej za účtovné obdobie predchádzajúce prevodu je viac ako 50 % hodnoty vlastného imania tejto spoločnosti alebo tohto družstva [§ 16 ods. 1 písm. h) ZDP].
Tieto príjmy sú zdaniteľnými príjmami, z ktorých platiteľ príjmu zabezpečuje daň podľa § 44 ZDP vo výške 19 % z príjmu, s výnimkou vykonávania úhrad vyplácaných, pripisovaných alebo poukazovaných v prospech daňovníka s ODP, ktorý je daňovníkom podľa § 2 písm. t), t.j. daňovníkom členského štátu Európskej únie.
Ak by takéto príjmy plynuli daňovníkovi nespolupracujúceho štátu podľa § 2 písm. x) ZDP, daň sa zabezpečuje vo výške 35 %.
Daňovník si ale musí vysporiadať daňovú povinnosť z tohto príjmu v súlade s ustanoveniami ZDP v podanom daňovom priznaní, ak pôjde o zdaniteľný príjem, ktorý nie je oslobodený od dane, tak podľa medzinárodnej zmluvy ako aj ZDP.
Tieto príjmy sú však zdaniteľné len v prípade, ak nie sú od dane oslobodené podľa ustanovení ZDP, resp. v prípade, ak plynú zo štátu, s ktorým má SR uzavretú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia, ak táto zmluva umožňuje zdaňovať predmetný príjem v štáte zdroja.
Príjmy z predaja cenných papierov, ktoré neboli prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu
Príjmy z predaja cenných papierov, ktoré neboli prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu sú zdaniteľnými príjmami podľa § 8 ZDP, ak nespĺňajú podmienky pre oslobodenie určené v § 9 ods. 1 písm. i) ZDP, a to aj v nadväznosti na § 52j ods. 2 ZDP, pričom oslobodenie resp. výška tohto oslobodenia závisí aj od momentu nadobudnutia predávaných cenných papierov.
Špeciálnou kategóriou sú cenné papiere nadobudnuté do 31.12.2003, ktoré sa posudzujú podľa § 52 ods. 20 ZDP, podľa ktorého sa na zdanenie príjmu z predaja cenných papierov obstaraných pred účinnosťou tohto zákona použijú ustanovenia § 4 ods. 1 písm. d), § 10 ods. 3 písm. a) a § 58 ods. 8 zákona č. 366/1999 Z.z. o daniach z príjmov v z. n. p. (ďalej len "zákon č. 366/1999 Z.z.) aj po 31.12.2003. Podľa uvedených predpisov je príjem z predaja cenných papierov, ktoré daňovník nadobudol do 31.12.2003, dosiahnutý z ich predaja v roku 2021, oslobodený od dane z príjmov v plnej výške, a to bez ohľadu na skutočnosť, či tieto cenné papiere boli prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu alebo neboli.
Ak ide o cenné papiere, ktoré neboli prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu a boli nadobudnuté po 31.12.2003, tieto sa posudzujú podľa obdobia, v ktorom boli nadobudnuté, a to, ak boli nadobudnuté:
-
od 1.1.2004 do 31.12.2010, príjem z predaja cenných papierov je oslobodený do výšky 5-násobku životného minima platného k 31.12.2010, t.j. do výšky 925,95 € podľa § 52j ods. 2 ZDP,
-
po 31.12.2010 je oslobodený do výšky 500 € podľa § 9 ods. 1 písm. i) ZDP.
V týchto prípadoch nie je oslobodenie obmedzené len na cenné papiere, ktoré daňovník nemal zahrnuté v obchodnom majetku.
Príklad č. 1:
Daňovník v roku 2021 dosiahol príjem z prevodu cenných papierov, ktoré obstaral v roku 2002. Je daňovník povinný zdaniť príjem z predaja cenných papierov dosiahnutý v roku 2021?
Na príjmy z predaja cenných papierov nadobudnutých do 31.12.2003 sa aplikuje prechodné ustanovenie § 52 ods. 20 ZDP, podľa ktorého sa na zdanenie príjmu z predaja cenných papierov obstaraných pred účinnosťou tohto zákona použijú ustanovenia § 4 ods. 1 písm. d), § 10 ods. 3 písm. a) a § 58 ods. 8 zákona č. 366/1999 Z.z. aj po 31.12.2003. Podľa uvedených predpisov je príjem z predaja cenných papierov, ktoré daňovník nadobudol v roku 2002, dosiahnutý z ich predaja v roku 2021, oslobodený od dane z príjmov. Daňovník oslobodené príjmy z predaja cenných papierov v daňovom priznaní neuvádza.
* * *
Príklad č. 2:
Daňovník obstaral 1.5.2013 cenné papiere v hodnote 5 000 €. V marci 2021 cenné papiere predal za 8 500 €. Nejde o cenné papiere prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu. Ako sa zdania príjmy z predaja cenných papierov v roku 2021?
V prípade príjmov z predaja cenných papierov nadobudnutých po 31.12.2003, ktoré neboli prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu sa oslobodenie príjmu z predaja cenných papierov posudzuje podľa § 9 ods. 1 písm. i) ZDP. Podľa tohto ustanovenia sú od dane oslobodené príjmy z prevodu cenných papierov
nadobudnuté po 31.12.2010
, ak úhrn týchto príjmov znížený o výdavok podľa § 8 ods. 5 a 7nepresiahne v zdaňovacom období
500 €
. Ak rozdiel medzi úhrnom príjmov a úhrnom výdavkov presiahne 500 €, do základu dane (čiastkového základu dane) sa zahrnie len rozdiel nad takto ustanovenú sumu (500 €). Ak by daňovník súčasne dosiahol aj príjmy z prenájmu nehnuteľnosti (§ 6 ods. 3) a príjmy z príležitostných činností [§ 8 ods. 1 písm. a) ZDP], uplatní sa oslobodenie od dane zo všetkých príjmov najviac v úhrnnej výške 500 €.
Daňovník v uvedenom prípade dosiahne zdaniteľný príjem vo výške 3 000 €, ktorý vypočíta z rozdielu medzi príjmom z predaja cenného papiera 8 500 € a obstarávacou cenou cenného papiera 5 000 €, pričom tento rozdiel sa ďalej poníži o oslobodenie vo výške 500 €.
Daňovník následne sumu 3 000 € uvedie v daňovom priznaní za zdaňovacie obdobie roku 2021 v oddiele týkajúcom sa ostatných príjmov na príslušnom riadku v stĺpci "príjmy".
Príklad č. 3:
Daňovník obstaral 1.5.2007 cenné papiere v hodnote 3 000 €. V marci 2021 cenné papiere predal za 5 500 €. Cenné papiere neboli prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu. Ako sa zdania príjmy z predaja cenných papierov dosiahnuté v roku 2021?
Podľa § 9 ods. 1 písm. i) ZDP sú od dane oslobodené príjmy z prevodu (predaja) cenných papierov, ak úhrn týchto príjmov znížený o výdavok podľa § 8 ods. 5 a 7nepresiahne v zdaňovacom období
500 €
. Ak rozdiel medzi úhrnom príjmov a úhrnom výdavkov presiahne 500 €, do základu dane sa zahrnie len rozdiel nad takto ustanovenú sumu. Ak by daňovník súčasne dosiahol aj príjmy z prenájmu nehnuteľnosti (§ 6 ods. 3) a príjmy z príležitostných činností [§ 8 ods. 1 písm. a) ZDP], uplatní sa oslobodenie od dane zo všetkých príjmov najviac v úhrnnej výške 500 €.
Ak ide o príjem z prevodu cenných papierov nadobudnutých
od 1.1.2004 do 31.12.2010
, ktoré neboli prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu alebo obdobnom zahraničnom regulovanom trhu, na tento príjem sa môže uplatniť oslobodenie v súlade s § 52j ods. 2 ZDP, t.j. oslobodenie do sumy 5-násobku životného minima platného k 1.1.2010, čo predstavuje sumu
925,95 €
.
Daňovník v uvedenom prípade dosiahne zdaniteľný príjem vo výške 1 574,05 €, ktorý vypočíta z rozdielu medzi príjmom z predaja cenného papiera 5 500 € a obstarávacou cenou cenného papiera 3 000 €, pričom tento rozdiel sa ďalej poníži o oslobodenie vo výške 925,95 €. Tento zdaniteľný príjem (1 574,05 €) uvedie daňovník v daňovom priznaní za zdaňovacie obdobie roku 2021 v oddiele týkajúcom sa ostatných príjmov na príslušnom riadku v stĺpci "príjmy" kladný rozdiel medzi príjmami z predaja cenných papierov dosiahnutými v roku 2021.
V prípade, ak príjem z predaja cenných papierov nie je od dane oslobodený, pôjde o zdaniteľný príjem podľa § 8 ods. 1 písm. e) ZDP.
Takýto príjem sa môže znížiť o výdavky podľa:
-
§ 8 ods. 2 ZDP, a to o výdavky preukázateľne vynaložené na dosiahnutie príjmov z predaja cenných papierov,
-
§ 8 ods. 5 ZDP, ktorými sú napr. kúpna cena cenného papiera, cena cenného papiera zistená v čase nadobudnutia, ak ide o cenný papier nadobudnutý bezodplatne (dedení
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály