Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zdanenie honorárov vyplácaných podľa autorského zákona

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Zákon č. 185/2015 Z. z. Autorský zákon v z. n. p. (ďalej len „Autorský zákon“) upravuje vzťahy, ktoré vznikajú v súvislosti s vytvorením a použitím autorského diela alebo umeleckého výkonu, v súvislosti s výrobou a použitím zvukového záznamu, audiovizuálneho záznamu alebo vysielania a v súvislosti s vytvorením alebo zhotovením a použitím počítačového programu alebo databázy.

Predmetom autorského práva je autorské dielo z oblasti literatúry, umenia alebo vedy, t. j. literárne dielo, slovesné dielo, divadelné dielo, hudobné dielo, audiovizuálne dielo, dielo výtvarného umenia, architektonické dielo, dielo úžitkového umenia, kartografické dielo alebo iný druh umeleckého diela alebo vedeckého diela, ak tieto diela spĺňajú podmienku, že sú jedinečným výsledkom tvorivej činnosti autora vnímateľným zmyslami, bez ohľadu na jeho podobu, obsah, kvalitu, účel, formu jeho vyjadrenia alebo mieru jeho dokončenia, za podmienky, že nie sú vylúčené z ochrany autorského práva. Za predmet autorského práva sa napr. nepovažuje myšlienka, spôsob, systém, metóda, koncept, princíp, objav alebo informácia, ktorá bola vyjadrená, opísaná, vysvetlená, znázornená alebo zahrnutá do diela. Ochrana podľa Autorského zákona sa nevzťahuje napr. na dielo tradičnej ľudovej kultúry, na dennú správu (dennou správou je informácia o udalosti alebo skutočnosti, pričom za dennú správu sa nepovažuje dielo, ktoré o dennej správe informuje alebo v ktorom je denná správa zahrnutá).

Autorom je fyzická osoba, ktorá dielo vytvorila, pričom ustanovenia Autorského zákona o autorovi sa vzťahujú aj na jeho dedičov.

Autorské právo zahŕňa výhradné:

  • Osobnostné práva, ktoré určujú, že autor má právo na autorstvo k svojmu dielu, má právo rozhodnúť o jeho zverejnení, má právo byť označený ako autor dohodnutým spôsobom a má právo na nedotknuteľnosť svojho diela. Týchto práv sa nemôže vzdať, sú neprevoditeľné a smrťou autora zanikajú.
  • Majetkové práva, ktoré určujú, že autor má právo použiť svoje dielo a právo udeliť súhlas na použitie svojho diela, za ustanovených podmienok a má právo na odmenu za použitie diela. Majetkové práva udelením súhlasu na použitie diela nezanikajú, sú neprevoditeľné, nemožno sa ich vzdať, nemožno ich postihnúť ani exekúciou a sú predmetom dedičstva. Osobitne sú upravené napr. práva zhotoviteľa databázy, ktoré sú čisto majetkovými právami a na rozdiel od výlučných autorských majetkových práv sú prevoditeľné, teda je ich možné scudziť.

Na ochranu predmetu autorského práva alebo práva súvisiaceho s autorským právom (súvisí viac s umeleckou a kultúrnou sférou), nie je potrebná žiadna registrácia, vzniká automaticky vytvorením predmetu ochrany a jeho vyjadrením v podobe vnímateľnej zmyslami (Ústredným orgánom štátnej správy pre autorské právo a práva súvisiace s autorským právom je Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky).

Podľa § 3 ods. 1 písm. b) zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p. (ďalej len „živnostenský zákon“) živnosťou nie je využívanie výsledkov duševnej tvorivej činnosti chránených osobitnými zákonmi (zákon č. 517/1990 Zb. o vynálezoch, priemyselných vzoroch a zlepšovacích návrhoch v z. n. p. a Autorský zákon).

Pre daňové účely sú príjmy podľa Autorského zákona rozdelené do dvoch kategórií príjmov, a to na príjmy dosahované na základe:

  • zmluvy o dielo uzatvárané podľa § 631 až § 643 Občianskeho zákonníka pre dielo vytvorené autorom na objednávku (§ 91 Autorského zákona) zaraďované medzi príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa § 6 ods. 2 písm. a) ZDP,
  • licenčnej zmluvy podľa § 65 autorského zákona, zaraďované medzi príjmy z použitia diela a z umeleckého výkonu podľa § 6 ods. 4 ZDP.

Poznámka: Medzi príjmy z použitia diela a umeleckého výkonu (pasívne príjmy) sa zaraďujú aj tantiémy, ktoré sú v kontexte ustanovení Autorského zákona odmenami súvisiacimi s majetkovými právami autorov, ktoré vypláca kolektívna správa práv (účelom kolektívnej správy práv je kolektívne uplatňovanie a kolektívna ochrana majetkových práv autora a majetkových práv výkonného umelca, výrobcu zvukového záznamu, výrobcu zvukovo-obrazového záznamu a vysielateľa a umožnenie uvedenia týchto práv na verejnosti). Nejde teda o odmeny za dohodnuté použitie ním vytvoreného diela, ale o odmeny, ktoré vypláca kolektívna správa práv celoplošne na území SR každému umelcovi, autorovi, ak spĺňa zákonom určené podmienky.

Čo sa týka uzavretia licenčných zmlúv v písomnej forme, rovnako Autorský zákon neukladá povinnosť ich uzavierania v písomnej forme s určitými zákonnými výnimkami, a to napr. ak ide o výhradnú licenciu. Avšak rovnako ako pri zmluve o vytvorení diela platí, že pre daňové účely je vhodnejšie, aby sa všetky licenčné zmluvy uzatvárali v písomnej forme.

V súlade s uvedeným rozdelením príjmov podľa autorského práva je v praxi potrebné dôsledné dohodnutie autorských zmlúv a to, aby pri uzatváraní autorských zmlúv ako zmiešaných (obsahujú úpravu týkajúcu sa aj vytvorenia diela aj jeho použitia) bolo jasné rozdelenie príjmov z autorských práv za vytvorenie diela a za použitie diela. V prípade, ak takéto rozdelenie príjmov nebude zrejmé, budú sa zaraďovať dosahované príjmy výlučne medzi príjmy uvedené v § 6 ods. 2 písm. a) ZDP.

Príjmy autorov za vytvorenie diela, príjmy výkonných umelcov za podanie umeleckého výkonu alebo príjmy napr. vynálezcov za použitie vynálezu patria medzi príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti vtedy, ak nie sú príjmami zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP, ktoré daňovník mal vyplatené napr. na základe pracovnoprávneho vzťahu. Na účel správneho zaradenia príjmov k jednotlivým ustanoveniam ZDP je potrebné najskôr posúdiť, na základe akého právneho vzťahu daňovník vykonáva svoju činnosť, z ktorej dosahuje zdaniteľné príjmy.

Poznámka: V rámci úpravy osobitných režimov tvorby je právna úprava zamestnaneckého diela uvedená v § 90 Autorského zákona. Podľa tohto ustanovenia dielo vytvorené autorom na splnenie povinností vyplývajúcich mu z pracovnoprávneho vzťahu alebo z obdobného pracovného vzťahu sa považuje za zamestnanecké dielo. Zamestnaneckým dielom je aj dielo vytvorené autorom, ktorý je členom riadiacich, kontrolných alebo dozorných orgánov právnickej osoby alebo štatutárnym orgánom právnickej osoby, alebo členom štatutárneho orgánu právnickej osoby, na splnenie povinností vyplývajúcich mu z členstva v orgáne tejto právnickej osoby, ktorá sa v tomto prípade považuje za zames

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály