Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zavedenie daňového zvýhodnenia odpočtom výdavkov na výskum a vývoj zo základu dane

Rubrika: Daň z príjmov

S účinnosťou od 1. januára 2015 bol zákonom č. 333/2014 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa aj zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) doplnený cit. zákon (okrem iných ustanovení ) aj o nové ustanovenie § 30c – Odpočet výdavkov (nákladov) na výskum a vývoj, ktoré upravuje postup jeho uplatnenia pri vyčíslení základu dane. Rozšírenie možnosti zníženia základu dane, s vplyvom na zníženia sumy odvedenej dane určenej na zaplatenie o vynaložené výdavky (náklady) na výskum a vývoj, je ďalším ústretovým krokom ministerstva financií za účelom podpory rozvoja výskumu a vývoja v danej oblasti podnikania daňovníka.

Odpočet výdavkov (nákladov) na výskum a vývoj môže využiť každý daňovník, ktorý realizuje projekt výskumu a vývoja, v súvislosti s ktorým mu vznikajú výdavky (náklady), ktoré sú súčasťou výsledku hospodárenia. Sú aj daňovými výdavkami podľa ustanovení ZDP a možno ich opätovne odpočítať od základu dane zníženého o odpočet daňovej straty alebo jej pomernej časti.

Zavedením možnosti odpočtu vynaložených výdavkov (nákladov) na výskum a vývoj od základu dane ide o ďalšie nové daňové zvýhodnenie formou zníženia základu dane (čiastkového základu dane) po znížení prípadného odpočtu daňovej straty u daňovníka, ktorý je právnickou alebo fyzickou osobu s príjmami podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP.

Využitie odpočtu výdavkov na výskum a vývoj v otázkach a odpovediach

? Otázka č. 1:

Na koho sa vzťahuje možnosť zníženia základu dane odpočtom výdavkov vynaložených na výskum a vývoj?

Možnosť odpočtu výdavkov (nákladov) vynaložených na výskum a vývoj sa vzťahuje na daňovníka, ktorý je právnickou osobou účtujúcou v sústave podvojného účtovníctva alebo fyzickou osobou účtujúcou v sústave jednoduchého účtovníctva a dosahuje príjmy podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP ako aj daňovník, ktorý dosahuje príjmy podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP a vedie daňovú evidenciu o príjmoch a výdavkoch o hmotnom a nehmotnom majetku zaradenom do obchodného majetku, o zásobách a pohľadávkach a o záväzkoch podľa § 6 ods. 11 ZDP (ďalej len „daňovník“). Tento daňovník odpočíta zo základu dane zníženého o odpočet daňovej straty pomernú časť vynaložených výdavkov/nákladov (ďalej len „výdavky“) súvisiacich s výskumom a vývojom vo výške ustanovenej v § 30c ods. 1 ZDP.

Zároveň je potrebné uviesť, že podľa § 30c ods. 5 ZDP odpočet vynaložených výdavkov na výskum a vývoj môže využiť daňovník, ktorý:

  1. v zdaňovacom období neuplatňuje úľavu na dani podľa § 30b, t. j. nie je možný súbeh dvoch daňových zvýhodnení u jedného daňovníka,
  2. ako držiteľ osvedčenia o spôsobilosti vykonávať výskum a vývoj nerealizuje projekt výskumu a vývoja za účelom predaja nehmotných výsledkov výskumu a vývoja, t. j. daňovník, ktorý predáva výsledky výskumu a vývoja nemôže využiť odpočet vynaložených výdavkov na výskum a vývoj zo základu dane.

* * *

? Otázka č. 2:

O akú pomernú časť výdavkov vynaložených na výskum a vývoj v rámci realizovaného projektu výskumu a vývoja je možné odpočítať zo základu dane zníženého o prípadnú daňovú stratu, ktorú daňovník odpočítava v súlade s § 30 ZDP?

Ak vynaložené výdavky na výskum a vývoj súvisia s realizáciou projektu výskumu a vývoja len sčasti, daňovník môže uplatniť odpočet týchto vynaložených výdavkov zo základu dane len z rozdielu medzi skutočnými výdavkami a výdavkami nesúvisiacimi s realizáciou projektu na výskum a vývoj.

Podľa § 30c ods. 1 ZDP možno od základu dane odpočítať súčet výdavkov vynaložených na výskum a vývoj, a to vo výške:

  1. 25 % výdavkov vynaložených na výskum a vývoj v zdaňovacom období, za ktoré sa podáva daňové priznanie.
  2. 25 % mzdových a ostatných pracovnoprávnych nárokov podľa § 19 ods. 2 písm. c) šiesteho bodu ZDP a poistného a príspevkov podľa § 19 ods. 3 písm. i) ZDP zamestnanca v zdaňovacom období, v ktorom daňovník so zamestnancom uzatvoril trvalý pracovný pomer, pričom zamestnanec sa podieľa na realizácii projektu výskumu a vývoja, je občanom členského štátu EÚ mladším ako 26 rokov veku a ukončil príslušným stupňom vzdelania sústavnú prípravu na povolanie v dennej forme štúdia pred menej ako dvomi rokmi.
  3. 25 % výdavkov vynaložených v zdaňovacom období na výskum a vývoj zahrnovaných do odpočtu, ktoré prevyšujú úhrn výdavkov vynaložených v bezprostredne predchádzajúcom zdaňovacom období na výskum a vývoj zahrnovaných do odpočtu. U daňovníka, ktorého zdaňovacím obdobím je kalendárny rok, odpočet výdavkov môže uplatniť až za zdaňovacie obdobie roku 2016.

To znamená, že výdavok vynaložený na projekt výskumu a vývoja je podľa § 2 písm. i) a § 19 ZDP daňovým výdavkom vo výške 100 % ich celkovej sumy a následne po splnení podmienok na uplatnenie nároku na ich odpočet zo základu dane, je možné z celkovej sumy vypočítať sumu vo výške 25 %, o ktorú daňovník zníži základ dane pre výpočet dane.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály